Zupa czosnkowa z serem

Opublikowano: 15.02.2024 r., 15:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa czosnkowa z serem podana w jasnej miseczce. Dookoła miseczki leżą ząbki czosnku.
Zupa czosnkowa z serem
Zupa czosnkowa z serem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Podawaj ją z dodatkiem domowych grzanek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na rozgrzewającą zupę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
318 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
  • Czosnek - 1 główka (50 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Ser żółty (50 g)
  • Ser topiony - pół kostki (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, miseczki

Przepis na zupę czosnkową z serem krok po kroku

Czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż go na rozgrzanym oleju.

W garnku podgrzej bulion warzywny.

Do bulionu dodaj serek topiony oraz podsmażony czosnek. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut.

Zupę zblenduj przy pomocy blendera na gładki krem.

Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.

Ugotowana zupę przelej do miseczek, posyp żółtym serem oraz natką pietruszki i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę czosnkową z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,8% osób

Więcej informacji na temat zupy czosnkowej z serem

Zupa czosnkowa z serem to doskonała propozycja na obiad. Polewka czosnkowa doskonale smakuje z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Przepis na zupę czosnkową z serem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty: bulion warzywny, czosnek, natka pietruszki, ser żółty, ser topiony, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

A jak zrobić zupę czosnkową z serem? Czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż go na rozgrzanym oleju. W garnku podgrzej bulion warzywny. Do bulionu dodaj serek topiony oraz podsmażony czosnek. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut. Zupę zblenduj przy pomocy blendera na gładki krem. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Ugotowana zupę przelej do miseczek, posyp żółtym serem oraz natką pietruszki i podawaj na ciepło.

Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Czosnek wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Podsumowując wiesz już, jak ugotować zupę czosnkową. Pyszna zupa krem przygotowana na bazie czosnku świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Rozgrzewająca zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Warto podać ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym, który nada zupie chrupkości. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie czosnkowej z serem

Lista alergenów dla zupy czosnkowej z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Ser topiony

Wartości odżywcze zupy czosnkowej z serem

na 100g gotowej potrawy

Zupa czosnkowa z serem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Czosnek stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w jadłospisie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
53.13
318.80
Białko (g)
1.87
11.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
2.55
15.30
Węglowodany przyswajalne (g)
2.38
14.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
1.02
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
4.10
24.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
11.69
Tłuszcze nienasycone (g)
2.15
12.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
11.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
1.55
Cholesterol (mg)
8.50
51.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
39.98
239.90
Witamina B6 (mg)
0.07
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.48
Witamina C (mg)
4.96
29.75
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.25
Witamina E (mg)
0.29
1.71
Retinol (µg (mcg))
19.33
116.00
Tiamina (mg)
0.03
0.18
Ryboflawina (mg)
0.05
0.27
Niacyna (mg)
0.20
1.17
Foliany (µg (mcg))
5.30
31.80
Beta karoten (µg (mcg))
220.17
1321.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
301.10
1806.60
Potas (mg)
56.12
336.70
Wapń (mg)
45.63
273.80
Fosfor (mg)
36.87
221.20
Magnez (mg)
4.58
27.50
Żelazo (mg)
0.34
2.05
Cynk (mg)
0.28
1.70
Miedź (mg)
0.03
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy czosnkowej z serem 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy czosnkowej z serem

Koszt składników
63.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Czosnek
50 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser żółty
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Ser topiony
50 g
pół kostki
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
63.20