Zakwas na barszcz biały
- Mąka pszenna typ 1850 - 1 szklanka (200 g)
- Czosnek (50 g)
Przepis na zakwas na barszcz biały krok po kroku
W słoiku umieść 600 ml wody przegotowanej, dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, czosnek i mąkę. Wymieszaj dokładnie.
Słoik przykryj gazą i odstaw w ciemne miejsce na 6-7 dni, mieszaj dwa razy dziennie.
Po tym czasie zakwas przechowuj w lodówce lekko zakręcony.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Zakwas na barszcz wigilijny
-
Barszcze
Więcej informacji na temat zakwasu na barszcz biały
Zakwas na barszcz biały jest podstawą lubianego barszczu białego najczęściej podawanego na Wielkanoc. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój barszcz będzie najlepszej jakości wykonaj zakwas własnoręcznie w domu z dobrej jakości mąki pszennej pełnoziarnistej. Sprawdzony przepis na zakwas na barszcz biały jest bardzo łatwy do przygotowania, nie musisz mieć praktycznie żadnego doświadczenia kulinarnego aby go wstawić.
Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Do słoika wlej wodę przegotowaną, umieść w niej liść laurowy, ziele angielskie i ząbki czosnku oraz mąkę pszenną razową. Wymieszaj dokładnie i wierzch zabezpiecz gazą, odstaw na 6-7 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie zakwas możesz przechowywać w lodówce lekko zakręcony pokrywką. Czas jego przechowywania to do 2 tygodni.
Najlepszy zakwas przygotujesz z mąki razowej, pełno ziarnistość mąki oznacza nic więcej jak to że została zmielona raz więc zawiera całe nieoczyszczone ziarno. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem zbożowym na które niektóre osoby mają nietolerancję zwaną celiakią. Jeśli jesteś jedną z osób chorych na celiakię przygotuj zakwas z mąki gryczanej.
Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.
Podsumowując dobry zakwas na barszcz na święta gwarantuje, że Twój barszcz biały będzie smaczny. Zakwas jest zdrowy, zawiera wiele cennych składników odżywczych pozwala także zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Alergeny w zakwasie na barszcz biały
Lista alergenów dla zakwasu na barszcz biały przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
Wartości odżywcze zakwasu na barszcz biały
Domowy zakwas na barszcz biały jest pozbawiony dodatku konserwantów. Pełnoziarnista mąka zawiera dużo błonnika i cennych składników mineralnych. Powinniśmy wybierać mąki z pełnego przemiału zamiast białych pozbawionych otrąb.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.