Zakwas buraczany
- Burak (500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (10 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na zakwas buraczany krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Buraki obierz ze skóry, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Czosnek obierz i przełóż razem z burakami do słoika.
Dodaj przyprawy, a wodę wymieszaj z solą.
Zalej buraki wodą i szczelnie zamknij słoik.
Odstaw na 7 dni.
Więcej informacji na temat zakwasu buraczanemu
Zakwas buraczany zawsze był wykorzystywany do przygotowania barszczu, teraz jednak znalazł on szersze zastosowanie, a wiele osób decyduje się na jego spożywanie w formie napoju.
Zatem poznaj mój przepis i przekonaj się jak go przygotować w krótkim czasie. Zakwas buraczany nie wymaga gotowania, dlatego przygotujesz go błyskawicznie, potrzebna jest tylko odrobina cierpliwości, ponieważ zakwas musi odczekać 7, a nawet do 10 dni.
Do jego przygotowania potrzebne będą Ci tylko buraki, woda, sól. W pierwszej kolejności buraki obierz ze skóry, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i przełóż razem z burakami do słoika. Dodaj przyprawy, a wodę wymieszaj z solą. Zalej buraki wodą i szczelnie zamknij słoik. Odstaw na 7 dni. Warto postawić tutaj na czosnek, który ma właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.
Skoro już wiesz, jak zrobić zakwas buraczany koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.
Mój przepis na zakwas buraczany sprawdzi się jako dodatek do zupy idealnej na święta, ale nie tylko. Postaw na rozgrzewającą i pełną warzyw zupę na co dzień. Dzięki większej ilości zakwasu buraczanego śmiało przygotujesz szybki i pożywny obiad w krótkim czasie. Warto też postawić na codzienne spożywanie zakwasu w formie napoju, wystarczy, że rozcieńczysz go z odrobiną wody i najlepszy, zdrowy napój jest gotowy. Zachęcam do spożywania zakwasu z buraków szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Będzie to idealny pomysł na zwiększenie swojej odporności, zakwas możesz również podawać swoim dzieciom i najmłodszym członkom rodziny.
Alergeny w zakwasie buraczany
Lista alergenów dla zakwasu buraczanemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zakwas buraczany
Wartości odżywcze zakwasu buraczanemu
Pamiętaj o idealnym wyczyszczeniu słoika.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.