Przepis na wuzetka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
śmietan-fix
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Oddziel żółtka od białek.

Oddziel żółtka od białek.

Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj krótko.

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej do masy jajecznej kakao i mąkę pszenną, wymieszaj delikatnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 50 minut.

Ciasto wystudź i przekrój na pół.

Do miski wlej śmietanę, dodaj cukier z prawdziwą wanilią i zacznij ubijać.

Gdy masa nieco zgęstnieje dodaj śmietan fix i ubij na sztywną masę.

Posmaruj blaty ciasta konfiturą i przełóż kremem.

W rondlu umieść czekoladę, dodaj masło i mleko.

Podgrzej masę do połączenia składników.

Masę czekoladową wylej na wierzch ciasta.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podziel ciasto na porcje.

Wuzetka podana na białym talerzyku.
Wuzetka
Koszt przygotowania dania
46.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
789 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Wuzetka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wuzetce

Wuzetka to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tradycyjne ciasto kakaowe z dodatkiem puszystego kremu doskonale komponuje się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na wuzetkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, jajka, śmietana kremówka, śmietan fix, cukier z prawdziwą wanilią, konfitura śliwkowa, masło, mleko, czekolada gorzka.

Jak zrobić wuzetkę? Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj krótko. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej do masy jajecznej kakao i mąkę pszenną, wymieszaj delikatnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto wystudź i przekrój na pół. Do miski wlej śmietanę, dodaj cukier z prawdziwą wanilią i zacznij ubijać. Gdy masa nieco zgęstnieje dodaj śmietan fix i ubij na sztywną masę. Posmaruj blaty ciasta konfiturą i przełóż kremem. W rondlu umieść czekoladę, dodaj masło i mleko. Podgrzej masę do połączenia składników. Masę czekoladową wylej na wierzch ciasta. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podziel ciasto na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne ciasto to idealny deser na imprezę i na święta. Kakaowy placek z bitą śmietaną to prosty przepis na deser. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Ciasto można wzbogacić dodatkiem owoców, które zrównoważą nieco jego słodycz. Ciasto można przygotować także z kremem o smaku cytrynowym lub malinowym.

Wartości odżywcze wuzetki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
322.36 kcal
789.78 kcal
Białko
5.46 g
13.39 g

Węglowodany w wuzetce

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
40.30 g
98.73 g
Węglowodany przyswajalne
38.34 g
93.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.96 g
4.79 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
16.74 g
41.01 g
Tłuszcze nasycone
14.04 g
34.39 g
Tłuszcze nienasycone
2.70 g
6.62 g

Składniki mineralne w przepisie na wuzetka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
22.50 mg
55.12 mg
Wapń
20.44 mg
50.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.01 mg
4.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wuzetki 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wuzetce

Lista alergenów dla wuzetki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania wuzetki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
700 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 4
10.50
Za 700 g
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
100 ml
niepełne pół szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Konfitura śliwkowa
300 g
4.50
Za 280.0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Koszt składników
66.00
Jak oceniasz przepis na wuzetka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób