Przepis na wuzetka krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Białko jajka 8 szt.
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
- Kakao 16% (proszek) 70 g 7 płaskich łyżek stołowych
- Śmietanka kremowa 30% 700 g
- Czekolada gorzka 300 g
- Masło 100 g pół kostki
- Mleko 3,2% 100 ml niepełne pół szklanki
- Konfitura śliwkowa 300 g
Oddziel żółtka od białek.
Oddziel żółtka od białek.
Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj krótko.
Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej do masy jajecznej kakao i mąkę pszenną, wymieszaj delikatnie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 50 minut.
Ciasto wystudź i przekrój na pół.
Do miski wlej śmietanę, dodaj cukier z prawdziwą wanilią i zacznij ubijać.
Gdy masa nieco zgęstnieje dodaj śmietan fix i ubij na sztywną masę.
Posmaruj blaty ciasta konfiturą i przełóż kremem.
W rondlu umieść czekoladę, dodaj masło i mleko.
Podgrzej masę do połączenia składników.
Masę czekoladową wylej na wierzch ciasta.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podziel ciasto na porcje.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto zebra
-
Placek bananowiec
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto z truskawkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Placek z dyni
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
Ciasto z malinami
-
Seromakowiec
-
Sernik z mleka w proszku
-
Placek z bananami
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto rafaello
-
Pyszne ciasto na niedziele

(liczba kalorii)
Wuzetka - cechy przepisu
Więcej o wuzetce
Wuzetka to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tradycyjne ciasto kakaowe z dodatkiem puszystego kremu doskonale komponuje się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na wuzetkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, jajka, śmietana kremówka, śmietan fix, cukier z prawdziwą wanilią, konfitura śliwkowa, masło, mleko, czekolada gorzka.
Jak zrobić wuzetkę? Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj krótko. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej do masy jajecznej kakao i mąkę pszenną, wymieszaj delikatnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto wystudź i przekrój na pół. Do miski wlej śmietanę, dodaj cukier z prawdziwą wanilią i zacznij ubijać. Gdy masa nieco zgęstnieje dodaj śmietan fix i ubij na sztywną masę. Posmaruj blaty ciasta konfiturą i przełóż kremem. W rondlu umieść czekoladę, dodaj masło i mleko. Podgrzej masę do połączenia składników. Masę czekoladową wylej na wierzch ciasta. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podziel ciasto na porcje.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne ciasto to idealny deser na imprezę i na święta. Kakaowy placek z bitą śmietaną to prosty przepis na deser. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Ciasto można wzbogacić dodatkiem owoców, które zrównoważą nieco jego słodycz. Ciasto można przygotować także z kremem o smaku cytrynowym lub malinowym.
Wartości odżywcze wuzetki
Energia i białka
(245g)
Węglowodany w wuzetce
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Składniki mineralne w przepisie na wuzetka
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wuzetce
Lista alergenów dla wuzetki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
- Mleko 3,2%