Wino z dyni
- Dynia - obrana (2500 g)
- Jabłko (1000 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Cukier (1000 g)
Przepis na wino z dyni krok po kroku
Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na cząstki, ale nie obieraj.
Dynię i jabłka zmiel w maszynce do mięsa.
Zmieloną dynię i jabłka zalej w gąsiorze 3 litrami wrzącej wody. Ostudź, wyciśnij sok, dodaj 20 g drożdży.
Zagotuj wodę z cukrem, ostudź i dodaj do gąsiora. Pozostaw do sfermentowania.
Gdy przestaną wypływać bańki gazu, a drożdże i szumowiny opadną na dno, rozlej wino do butelek tak, aby, jak najmniej było nad nim powietrza i zakorkuj.
Gdy wino jeszcze zmętniało, przelać ponownie, kosztować po pełnym sklarowaniu.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z winogron przepis 20l
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wino z dyni
Wino z dyni to doskonały wybór na smaczny, domowy trunek, który zachwyca swoim aromatem, ale również pięknym kolorem. Jest niezwykle proste w przygotowaniu. Całość robi się z dyni i jabłkiem.
Przepis na wino z dyni to dobry wybór na to jak się robi ciekawy alkohol w domu. Dowiesz się z niego jak wykorzystać to niezbyt popularne warzywo do stworzenia ciekawego domowego alkoholu, ale również ile cukru dodać do niego, by było nie za słodkie. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino z dyni, by było smaczne, a przy okazji w pełni domowe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Głównym składnikiem jest zacier z dyni. Możesz zrobić go samodzielnie lub sięgnąć po ten dostępny w sklepie. Puree znalezione w sklepie jest równie dobre, zwykle nie ma dużego dodatku konserwantów. Pamiętaj jednak, że jeśli wybierasz takie z cukrem, to należy zmniejszyć ilość dodawanego słodzika. Możesz je zrobić równie z dodatkiem wódki lub spirytusu. To wino ze względu na smak idealnie sprawdza się jesienią. Możesz na jego bazie przygotować również rozgrzewający grzaniec z dodatkiem przypraw korzennych i odrobiny miodu.
Alergeny w wino z dyni
Lista alergenów dla wino z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z dyni
Wartości odżywcze wino z dyni
Alkohol nie powinien gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.