Wino domowe

wino domowe

Wino domowe jest coraz bardziej popularne w naszym kraju. Z roku na rok wzrasta zainteresowanie jego produkcją, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dziś nie ma większego problemu, aby samodzielnie produkować domowe wyroby w postaci wina domowej produkcji. Niejednokrotnie okazuje się ono znacznie lepsze, zdrowsze i smaczniejsze niż alkohole produkowane masowo dla dyskontów spożywczych. Wszystko dlatego, że w domu możesz sam sprawdzić etap jego produkcji i dobrać najlepsze produkty, dzięki którym wino będzie pyszne i wysokojakościowe.

Wino domowe - polecane przepisy

Wino domowe - pozostałe przepisy

Wino domowe – sprawdzone przepisy na wino domowe z rozmaitych owoców

Domowe wino staje się coraz bardziej pożądanym produktem w naszym kraju. Zamiast kupować sklepowe alkohole, z roku na rok stawiamy raczej na własne wino. Produkcja domowa nie dość, że bywa o wiele tańsza, to w dodatku jakościowo przebija mnóstwo rynkowych produktów. Alkohol swojej roboty można bowiem skontrolować na każdym etapie jego tworzenia, a także stworzyć z go ulubionych produktów najlepszej jakości. Jak zrobić domowe wino, które będzie smaczne oraz idealne na każdą okazję? Z czego warto je przygotować? Czy owoce, takie jak wiśnie lub jeżyny, dobrze się sprawdzą? Naucz się przyrządzać wino w domu i sprawdź, który przepis jest najlepszy!

Z czego zrobić wino domowe? Tak się przyrządza domowej roboty alkohol!

Wino domowe, krok po kroku – o czym warto pamiętać?

Jeśli chcesz rozpocząć samodzielną produkcję wina, powinieneś zaopatrzyć się wcześniej w specjalne elementy i narzędzia. Bez nich ciężko będzie bowiem cokolwiek wyprodukować. Wśród urządzeń nie może zabraknąć baniaka na wino. Wybierając go, zwróć uwagę na ilość owoców, jakie chcesz wykorzystać do stworzenia wina. Powinno się bowiem dobrać objętość balona właśnie do ilości owoców na domowy alkohol. Baniak nie może być ani za duży, ani za mały.

Oprócz ilości owoców weź pod uwagę również miejsce na przechowywanie baniaka – musisz zmieścić urządzenie w mieszkaniu. Poza balonem koniecznie zaopatrz się także w rurkę fermentacyjną dopasowaną do gumowego korka z baniaka, drożdże winiarskie z pożywką, sprzęt do wyciskania soku (świetnie sprawdzi się także sokowirówka), cukier i pozostałe produkty spożywcze konieczne do przyrządzenia wina w domowych warunkach. W przypadku poszczególnych składników na alkohol ich rodzaj oraz ilość zależy od tego, jaki konkretny rodzaj wina będziesz chciał zrobić.

W jaki sposób przygotować wino domowe? Ważne wskazówki

Jak wygląda domowa produkcja wina? Własne wino wcale nie jest tak trudne do przygotowania, jak może się niektórym wydawać. Wystarczy trzymać się podstawowych zasad, aby zająć się domową produkcją alkoholu. Pilnując przepisu, można stworzyć naprawdę przepyszne wino owocowe. Schemat wyrabiania domowego alkoholu jest w większości przypadków taki sam, niezależnie od tego, które owoce wybierzesz na wino. Oto co musisz zrobić, aby rozpocząć nastaw wina.

  1. Przygotuj matkę drożdżową z drożdży i pożywki. Utwórz matkę drożdżową mniej więcej na 5 dni przed rozpoczęciem procesu wyrabiania wina. Następnie wymieszaj owoce z wodą w butli. Dodaj matkę drożdżową i zamknij całość gazą.
  2. Wrzuć owoce do miski, po czym dokładnie je rozgnieć. Możesz też wrzucić owoce do sokowirówki. Właśnie tak utworzysz moszcz na wino z winogron, wiśni, malin lub innych, dowolnych owoców.
  3. Oddziel sok, następnie wlej utworzony moszcz do balonu fermentacyjnego. Wsyp odmierzony cukier i dolej wodę do całości. Aby proporcje się zgadzały, odmierz połowę tego, co ma znaleźć się w wyrabianym winie.
  4. Wlej wszystko do balonu z rurką fermentacyjną. Dodaj drugą połowę cukru i wodę, jednak dopiero po upływie przynajmniej 8-10 dni. Poczekaj, aż wino sfermentuje. Następnie przelej je do wyparzonych, suchych butelek.

Jak powstaje wino domowe? Najlepsze sposoby na smaczne wino owocowe

Wino porzeczkowe i jeżynowe – sprawdź, jak łatwo można zrobić je bez drożdży!

Czy drożdże są koniecznością, aby zrobić domowe wino? Nie, wcale nie są potrzebne za każdym razem, gdy je przyrządzasz. Wino można zrobić zupełnie inaczej, bo w alternatywny sposób, do którego wcale nie będą potrzebne drożdże. Jednym z przykładów jest wino porzeczkowe. Do jego przyrządzenia potrzebować będziesz 4 kilogramów czarnej porzeczki, 5 litrów wody, 2 kilogramy cukru i 1 kilograma rodzynek. Najpierw oczyść owoce z szypułek, zanim zaczniesz robić moszcz na domowe wino. Umyj owoce i rozgnieć czarną porzeczkę za pomocą tłuczka. Odłóż owoce do osobnego naczynia, najlepiej do dużej miski. Połącz z rodzynkami moszcz z czarnej porzeczki, po czym wszystko dokładnie zasyp cukrem. Wlej do środka wodę i zostaw w chłodnym miejscu mniej więcej na 8-10 dni. Zaczekaj, aż wino sfermentuje. Potem przecedź alkohol przez sitko i zlej je do uprzednio wyparzonych i suchych butelek. Zostaw porzeczkowe wino w spiżarce przynajmniej na 3 miesiące. Przez ten czas domowy trunek nabierze odpowiedniego zapachu i smaku.

W podobny sposób, czyli bez użycia drożdży, możesz zrobić również wino jeżynowe. W tym celu przyszykuj sobie najpierw 10 litrów jeżyn, 5 kilogramów cukru, 10 litrów wody i 100 gramów rodzynek. Zdrowe i dojrzałe jeżyny wsyp do butli. Dorzuć rodzynki i zalej wszystko ciepłą wodą. Rozmieszaj w środku cukier, po czym zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną. Poczekaj, aż wino zacznie fermentować. Przelej alkohol przez sito, wyrzuć owoce i ponownie wlej płyn do butli. Dolej w następnej kolejności wodę z cukrem (2 l wody na 1 kg cukru). Zostaw na ok. 45 dni do fermentacji. Po tym czasie rozlej wino do butelek i przechowuj w chłodnej spiżarce. Gdy zachowasz proporcje z przepisu, powinieneś uzyskać prawie 30 butelek domowego wina z jeżyn (pojedyncza sztuka 0,7 l). Z takim zapasem możesz być spokojny o zbliżający się sezon jesienno-zimowy!

Pamiętaj, że…

Domowe wino może się od siebie różnić w zależności od tego, jakie owoce wybierzesz, aby przygotować z nich pyszny trunek. Wino trzeba będzie nieco inaczej zrobić z drożdżami, a zupełnie inaczej bez ich użycia. Właśnie dlatego alkohol domowy może różnić się nie tylko etapami jego przygotowania, ale też smakiem i zapachem. Nie możesz zapominać również o najważniejszych zasadach, dzięki którym z całą pewnością uzyskasz doskonałej jakości swojskie wino:

  1. Jeśli robisz wino z gruszek, wybieraj tylko te owoce, które są najbardziej kwaśne. Później należy je rozdrabniać np. tłuczkiem lub sokowirówką.
  2. Pokrój jabłka na kawałki i dokładnie usuń z nich gniazda nasienne, jeśli chcesz zrobić domowe wino jabłkowe. Nie zapominaj również, aby przed zrobieniem moszczu obrać owoce ze skórek.
  3. Za każdym razem dokładnie miażdż zarówno wiśnie, jak i maliny.
  4. Nie używaj do produkcji wina robaczywych albo spleśniałych owoców! Inaczej wino domowe nie będzie ani smaczne, ani aromatyczne. Gdy zapomnisz usuwać nienadające się do moszczu owoce, podczas fermentacji, zamiast wina możesz przypadkowo uzyskać… ocet.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto