Przepis na wino z czerwonej porzeczki krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
tłuczek, lejek, butelka szklana, naczynie fermentacyjne

Oczyszczone z szypułek i umyte owoce porzeczki zmiażdż za pomocą tłuczka.

Włóż je do naczynia fermentacyjnego, dodaj do nich rodzynki oraz cukier.

Odstaw na jedną dobę w ciepłe, ale ciemne miejsce.

Po dobie dolej 5 litrów wody, zamieszaj i zostaw na 8 dni.

Po 8 dniach odcedź wino i wlej je do świeżych butelek szklanych.

Wino w butelkach powinno leżakować minimum 3 miesiące.

Wino z czerwonej porzeczki
Wino z czerwonej porzeczki
Koszt przygotowania dania
350.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
302 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
67

Wino z czerwonej porzeczki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o winie z czerwonej porzeczki

Pyszne, swojskie wino z czerwonej porzeczki bez drożdży, które zrobisz w bardzo łatwy sposób. Jest smaczne i aromatyczne, a wykonanie niezwykle proste. Domowy alkohol należy do napoi, których wykonanie nie jest trudne. Możesz pochwalić się znajomym, że z tym przepisem na wino z czerwonej porzeczki jego zrobienie to bułka z masłem. Nie potrzeba specjalnych urządzeń czy produktów. Jak zrobić domowe wino z czerwonej porzeczki z czterech składników i ile cukru należy dodać – na te pytania odpowiedzi znajdziesz poniżej.

Wino z czerwonej porzeczki zrobić jest łatwo. Zatem jak zrobić domowe wino z czerwonej porzeczki bez drożdży? Samo przygotowanie produktów do fermentacji i leżakowania jest bardzo szybkie. Najwięcej czasu poświęcić trzeba na czekanie. Przepis na wino z czerwonej porzeczki należy najpierw odstawić na jeden dzień, następnie po dolaniu wody na kolejne 8 dni. Wtedy właśnie zachodzi fermentowanie – powstaje piana. Gdy fermentacja się kończy po 8 dniach można przelać wino do butelek szklanych, w których będą one przechowywane. Takie butelki powinny być szczelnie zamknięte. Koniec fermentacji objawia się tym, że owoce opadają na spód i napój staje się klarowny. Całość trzeba przecedzić, by w butelkach znalazł się czysty płyn.

To, ile cukru należy dodać zależy przede wszystkim od poziomu kwaśnego smaku owoców. Im kwaśniejsze są owoce czerwonej porzeczki tym więcej powinno się dodać cukru (jeśli zależy Ci na winie mocnym lub słodkim). Wino wytrawne i o słabszej mocy nie potrzebuje już tyle cukru.

Przepis na wino z czerwonej porzeczki zaleca, by napój przelany już do butelek był trzymany w ciemnym i chłodnym miejscu przez minimum 3 miesiące. Jest to leżakowanie. Jak zrobisz domowe wino z czerwonej porzeczki pamiętaj, że im dłużej jest ono przechowywane tym lepszy ma smak. Wino z czerwonej porzeczki bez drożdży nie powinno być przetrzymywane dłużej niż 3 lata.

Pyszne, swojskie wino z czerwonej porzeczki bez drożdży to napój alkoholowy, którego nie poleca się osobom, które mają problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Ponadto, nie zaleca się go osobom chorym na cukrzycę i insulinooporność. Ten swojski alkohol ma bardzo dużą zawartość cukru, więc nie sprzyja także tym, którzy się odchudzają. Wino bowiem ma sporo kilokalorii. Jest słodkim i pysznym napojem, więc ciężko jest się niektórym powstrzymać, by nie wypić za dużo. To staje się przyczyną zbyt dużej ilości kilokalorii dostarczanych do organizmu, w konsekwencji mogą powstawać problemy z nadmierną masą ciała.

Wartości odżywcze wina z czerwonej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
168.25 kcal
302.85 kcal

Węglowodany w winie z czerwonej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
43.34 g
78.01 g
Węglowodany przyswajalne
39.80 g
71.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
0.27 g
0.49 g
Tłuszcze nasycone
0.17 g
0.31 g

Witaminy w przepisie na wino z czerwonej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(180g)
Ryboflawina
0.06 mg
0.11 mg

Składniki mineralne w przepisie na wino z czerwonej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
4.38 mg
7.88 mg
Potas
275.50 mg
495.90 mg
Wapń
24.38 mg
43.88 mg
Żelazo
0.96 mg
1.73 mg
Cynk
0.17 mg
0.30 mg
Miedź
0.11 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z czerwonej porzeczki 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie z czerwonej porzeczki

Lista alergenów dla wina z czerwonej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z czerwonej porzeczki

Cena przygotowania wina z czerwonej porzeczki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Porzeczki czerwone
5000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 40
320.00
Za 5000 g
Cukier
2000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 2000 g
Rodzynki
1000 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
25.00
Za 1000 g
Liczba porcji:
Koszt składników
350.00
Jak oceniasz przepis na wino z czerwonej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób