Wino grzane

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wino grzane podane w eleganckiej szklance z cynamonem.
Wino grzane
Wino grzane to pyszny dodatek, który doskonale smakuje i wspaniale rozgrzewa od środka. Idealny na zimę, czy jesienne wieczory, do tego prosty w przygotowaniu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
475 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Wino czerwone słodkie (500 ml)
  • Pomarańcza (100 g)
  • Śliwki suszone (60 g)
  • Miód (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, kardamon, goździki, anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na wino grzane krok po kroku

Pomarańczę obierz i pokrój w plasterki.

Wino przelej do garnka, dodaj przyprawy, suszone śliwki i pomarańczę.

Całość lekko ostudź i posłodź miodem. Wymieszaj.

Wino odcedź i przelej do szklanek.

Jak oceniasz przepis na wino grzane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat wina grzanego

Wino grzane to pyszny dodatek, który doskonale smakuje i wspaniale rozgrzewa od środka. Idealny na zimę, czy jesienne wieczory, do tego prosty w przygotowaniu.

Przepis na wino grzane to doskonały pomysł na pyszne napoje, które wspaniale urozmaicą wieczory. Napój ten był znany już w średniowieczu. Nic dziwnego jest smaczny i naprawdę ciekawy. Warto pamiętać, że grzaniec niekoniecznie musi być napojem alkoholowym. Można go przygotować również na bazie wina bez procentów. Taka opcja sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które nie mogą pić alkoholu z powodów zdrowotnych. Grzane wino bez procentów jest nie tylko równie smaczne, ale także bezpieczniejsze dla zdrowia. Warto pamiętać, że każda dawka alkoholu w diecie jest potencjalnie niebezpieczna. Dzięki dużej ilości dostępnych na ryku win bezalkoholowych przygotowanie tego rodzaju napoju jest niezwykle łatwe. Grzaniec zwykle kojarzony jest z zimą. Nic dziwnego, jak sama nazwa wskazuje, ma właściwości rozgrzewające. To nie tylko dodatek alkoholu, ale również szeroki wachlarz rozgrzewających przypraw sprawia, że grzaniec idealnie sprawdza się w przypadku przemarznięcia. Niektórzy sugerują również, że jest on doskonałym rozwiązaniem zwłaszcza w przypadku przeziębienia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino grzane, by było smaczne, rozgrzewające i dobre dla początkujących to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Najlepsze grzane wino musi być jednak odpowiednio doprawione. Samo podgrzanie go nie jest najlepszym rozwiązaniem. Najlepsze grzane wino to takie, które wzbogacone jest o przyprawy korzenne. Możesz przygotować je z goździkami, czy anyżem. Inne dobre przyprawy do grzańca to: kardamon, cynamon, imbir. Jeśli nie boisz się kuchennych eksperymentów, możesz również dodać czarny pieprz. Jeśli szukasz gotowej mieszanki, spróbuj przyprawy do piernika. Dobrze jest używać przypraw nierozdrobnionych. Te w całości są smaczne, a przy okazji niezwykle aromatyczne. Warto je jednak odcedzić już po przygotowaniu napoju, gdyż po dłuższym czasie stają się gorzkie, co negatywnie wpływa na smak napoju.

Alergeny w winie grzanym

Lista alergenów dla wina grzanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone słodkie

Wartości odżywcze wina grzanego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dodatek alkoholu, który nie jest bezpieczny dla zdrowia, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
141.91
475.40
Białko (g)
0.36
1.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
16.12
53.99
Węglowodany przyswajalne (g)
15.41
51.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
2.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
0.05
0.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.02
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
2.90
9.70
Witamina B6 (mg)
0.03
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.97
23.34
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Niacyna (mg)
0.28
0.94
Foliany (µg (mcg))
2.57
8.60
Beta karoten (µg (mcg))
36.12
121.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
6.96
23.30
Potas (mg)
122.60
410.70
Wapń (mg)
14.36
48.10
Fosfor (mg)
11.52
38.60
Magnez (mg)
9.94
33.30
Żelazo (mg)
0.29
0.98
Cynk (mg)
0.09
0.29
Miedź (mg)
0.06
0.20
Mangan (mg)
0.10
0.34
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wina grzanego 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wina grzanego

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wino czerwone słodkie
500 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 ml
Pomarańcza
100 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Śliwki suszone
60 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 60 g
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
42.50