Wino z wiśni

Opublikowano: 24.08.2021 r., 16:16 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wino z wiśni podane w kryształowych szklankach i lampkach, z tyłu butelka z winem oraz miseczki z wiśniami.
Wino z wiśni
Sprawdź niezawodny przepis na wino z wiśni. Pełne smaku świeżych i dojrzałych owoców jest idealnie słodkie i łagodne w smaku.
Przygotowanie 60480 min
63 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 140 porcji
  • Wiśnie (5000 g)
  • Cukier (1500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
drożdże winiarskie, pożywka z witaminą b dla drożdży winiarskich, pektoenzym, klarowin
Sprzęt kuchenny
drylownica do wiśni, butelka szklana, balon na wino, słoik 1,5 l, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l

Przepis na wino z wiśni krok po kroku

Przygotuj syrop cukrowy (z 1,2 l ciepłej wody i 1 kg cukru) i odstaw do ostudzenia.

Wiśnie dokładnie umyj, usuń szypułki i wydryluj. Przygotowane owoce przenieś do pojemnika fermentacyjnego z rurką fermentacyjną i dodaj wcześniej przygotowany syrop cukrowy.

Dodaj pektoenzym, 1,25 g pożywki oraz drożdże winiarskie (według zalecenia na opakowaniu).

Całość pozostaw do fermentacji na 2 tygodnie. Po tym czasie odciśnij wiśnie.

Po odciśnięciu wina przenieś je do balonu, 1,25 g pożywki i pozostaw na kolejny tydzień.

Po tygodniu dodaj ostatnią porcję syropu cukrowego (z 0,55 l wody i 0,5 kg cukru). Pozostaw na 4 tygodnie – po tym czasie na dnie balonu zbierze się osad.

Dokonaj obciągu wina, usuń osad, a wino umieść ponownie w balonie i pozostaw do dalszej fermentacji oraz sklarowania.

Możesz także po zlaniu wina znad osadu przelać wino do gąsiora i dodać klarowin a następnie odstawić wino na kilka miesięcy.

Jak oceniasz przepis na wino z wiśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat wina z wiśni

Wina i nalewki to często wykonywane trunki alkoholowe z owoców. Nalewki są łatwiejsze w wykonaniu i do ich przygotowania potrzebujesz znacznie mniej składników i sprzętu. Wina potrzebują odpowiednich dodatków, enzymów, pożywek i drożdży aby zaszedł odpowiedni proces fermentacji. Wina wykonuje się także znacznie dłużej niż nalewki.

Wino z wiśni to jedna z propozycji na domowe wino. Dobre, swojskie i mocne wino jest najlepsze i najsmaczniejsze. Wino z wiśni osiąga około 16% zawartości alkoholu, więc jest ono dość mocne. Receptura przygotowania jest dość skomplikowana lecz z czasem stanie się ona dużo łatwiejsza. Są dwie szkoły przygotowywania wina z wiśni, jedna jest z soku owocowego a druga z owoców. Przygotowanie wina z soku zaczyna się od przygotowania moszczu. Jak zrobić moszcz z wiśni> Należy usunąć pestki i ogonki z wiśni, tak przygotowane wiśnie trzeba zmiażdżyć, przełożyć do szklanego naczynia i pozostawić na 2-3 dni. Naczynia nie wolno zakręcać czy przykrywać, należy jedynie zabezpieczyć gazą aby muszki owocówki nie utopiły się w naszym moszczu. Następnie tak przygotowany moszcz miesza się z wodą oraz cukrem a następnie z odpowiednio przygotowanymi drożdżami winiarskimi. Proces fermentacji trwa zazwyczaj około paru miesięcy. Przepis na wino wiśniowe jest dość skomplikowany a przede wszystkim długi i trwa wiele miesięcy. Jak nastawić wino z wiśni oraz dokładnie jak zrobić wino z wiśni dowiesz się ze szczegółowego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Wino z wiśni jest jednym z wyśmienitych domowych win, które możesz przygotować ze wszystkich owoców. Jednak to z wiśni jest jednym z bardziej wyjątkowych i oryginalnych w smaku. Takie słodkie lub półsłodkie wino z powodzeniem podasz do deserów i ciast, podkreśli i uzupełni ono ich smak.

Alergeny w winie z wiśni

Lista alergenów dla wina z wiśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na wino z wiśni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • drożdże winiarskie, pożywka z witaminą b dla drożdży winiarskich, pektoenzym, klarowin
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze wina z wiśni

na 100g gotowej potrawy

Wino z wiśni to jeden z przepisów na domowe alkohole. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru i alkoholu powinni być spożywane okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
127.31
63.65
Białko (g)
0.77
0.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
32.37
16.18
Węglowodany przyswajalne (g)
31.14
15.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
0.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
49.23
24.62
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.69
3.85
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.04
0.02
Niacyna (mg)
0.31
0.15
Foliany (µg (mcg))
6.15
3.08
Beta karoten (µg (mcg))
592.31
296.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
2.54
1.27
Potas (mg)
133.54
66.77
Wapń (mg)
12.54
6.27
Fosfor (mg)
11.54
5.77
Magnez (mg)
6.92
3.46
Żelazo (mg)
0.26
0.13
Cynk (mg)
0.08
0.04
Miedź (mg)
0.08
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z wiśni 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wina z wiśni

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
5000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 10
60.00
Za 5000 g
Cukier
1500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 1500 g
Koszt składników
65.00