Przepis na wino z winogron krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l

Umyj winogrona i wyczyść z szypułek.

Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem.

Rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu.

Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok.

Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.

Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu.

W 500 ml wody rozpuść cukier, możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił.

Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego.

W balonie umieść rurkę zostaw wino na 2-3 tygodnie.

Wino zlej do butelek.

Wino z winogron podane w kieliszkach. Obok nich stoi butelka z winem oraz leżą winogrona.
Wino z winogron
Koszt przygotowania dania
66.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
198 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
58

Wino z winogron - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o winie z winogron

Wino z winogron to bardzo dobry pomysł na pyszny trunek dla dorosłych. Wino domowe jest bardzo smaczne i dość słodkie. Najlepsze wino przygotować można z ciemnych lub jasnych winogron. Wino można przechowywać przez około rok po przygotowaniu. Przepis na wino z winogron jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia wina potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: winogrona, cukier, woda.

Jak zrobić wino z winogron? Umyj winogrona i wyczyść z szypułek. Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu. Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok. Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia. Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu. W wodzie rozpuść cukier, możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił. Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego. W balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze. Fermentacja przebiega w temperaturze pokojowej, potrwać to może około 2-3 tygodnie. Jeśli z balona nie wydobywa się już uchodzące powietrze, oznacza to, że proces dobiegł do końca. Do zlania wina z balona użyj specjalnej rurki gumowej, jeśli chcesz, aby wino było klarowne, pamiętaj, aby przecedzić je przez gazę. Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. Najlepiej, aby wino leżakowało przez 3-4 miesiące przed spożyciem.

Winogrona są bogatym źródłem witaminy A oraz C, a także składników mineralnych takich jak magnez, wapń, miedź czy jod. Winogrona zawierają naturalne substancje przeciwutleniające chroniące nasz organizm przed powstaniem nowotworów. Jagody winogron mają także szerokie zastosowanie w kuchni, wykorzystuje się je do produkcji wina, można jeść je na surowo, suszyć a z pestek wytwarza się olej.

Podsumowując tradycyjne wino z winogron przygotowane z ciemnych winogron jest aromatyczne i świetnie sprawdzi się dla osób lubiących mocniejsze w smaku trunki. Smaczne wino jest idealne jako napój dla osób powyżej 18 roku życia. To, ile cukru dodać zależy od tego, jak słodkie wino chcesz uzyskać.

Wartości odżywcze wina z winogron

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
132.20 kcal
198.30 kcal
Białko
0.58 g
0.86 g

Węglowodany w winie z winogron

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
34.40 g
51.60 g
Węglowodany przyswajalne
33.68 g
50.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
1.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
0.19 g
0.29 g
Tłuszcze nasycone
0.14 g
0.22 g
Tłuszcze nienasycone
0.05 g
0.07 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na wino z winogron

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
2.40 µg (mcg)
3.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
2.56 mg
3.84 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.23 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.09 mg
Niacyna
0.15 mg
0.23 mg
Foliany
1.60 µg (mcg)
2.40 µg (mcg)
Beta karoten
31.20 µg (mcg)
46.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wino z winogron

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
1.80 mg
2.70 mg
Potas
153.20 mg
229.80 mg
Wapń
8.20 mg
12.30 mg
Fosfor
16.00 mg
24.00 mg
Magnez
5.60 mg
8.40 mg
Żelazo
0.30 mg
0.45 mg
Cynk
0.06 mg
0.09 mg
Miedź
0.11 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z winogron 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie z winogron

Lista alergenów dla wina z winogron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z winogron

Cena przygotowania wina z winogron

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Winogrona czerwone
4000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 4000 g
Cukier
1000 g
5 szklanek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na wino z winogron
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób