Przepis na wino z winogron krok po kroku
- Winogrona czerwone 4000 g
- Cukier 1000 g 5 szklanek
Umyj winogrona i wyczyść z szypułek.
Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem.
Rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu.
Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok.
Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.
Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu.
W 1500 ml wody rozpuść cukier, możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił.
Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego.
W balonie umieść rurkę zostaw wino na 2-3 tygodnie.
Wino zlej do butelek.
Często zadawane pytania
-
Wino z wiśni
-
Nalewka z winogron
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino z aronii
-
Nalewka z rabarbaru
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Nalewka z pokrzywy
-
Wino z czereśni
-
Wino z mirabelek
-
Wino z truskawek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z gruszek
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino domowe

(liczba kalorii)
Wino z winogron - cechy przepisu
Więcej o winie z winogron
Wino z winogron to bardzo dobry pomysł na pyszny trunek dla dorosłych. Wino domowe jest bardzo smaczne i dość słodkie. Najlepsze wino przygotować można z ciemnych lub jasnych winogron. Wino można przechowywać przez około rok po przygotowaniu. Przepis na wino z winogron jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia wina potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: winogrona, cukier, woda.
Jak zrobić wino z winogron? Umyj winogrona i wyczyść z szypułek. Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu. Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok. Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia. Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu. W wodzie rozpuść cukier, możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił. Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego. W balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze. Fermentacja przebiega w temperaturze pokojowej, potrwać to może około 2-3 tygodnie. Jeśli z balona nie wydobywa się już uchodzące powietrze, oznacza to, że proces dobiegł do końca. Do zlania wina z balona użyj specjalnej rurki gumowej, jeśli chcesz, aby wino było klarowne, pamiętaj, aby przecedzić je przez gazę. Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. Najlepiej, aby wino leżakowało przez 3-4 miesiące przed spożyciem.
Winogrona są bogatym źródłem witaminy A oraz C, a także składników mineralnych takich jak magnez, wapń, miedź czy jod. Winogrona zawierają naturalne substancje przeciwutleniające chroniące nasz organizm przed powstaniem nowotworów. Jagody winogron mają także szerokie zastosowanie w kuchni, wykorzystuje się je do produkcji wina, można jeść je na surowo, suszyć a z pestek wytwarza się olej.
Podsumowując tradycyjne wino z winogron przygotowane z ciemnych winogron jest aromatyczne i świetnie sprawdzi się dla osób lubiących mocniejsze w smaku trunki. Smaczne wino jest idealne jako napój dla osób powyżej 18 roku życia. To, ile cukru dodać zależy od tego, jak słodkie wino chcesz uzyskać.
Wartości odżywcze wina z winogron
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w winie z winogron
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na wino z winogron
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na wino z winogron
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w winie z winogron
Lista alergenów dla wina z winogron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z winogron