Przepis na wino z aronii krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
balon na wino

Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem (połową opakowania), rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu.

Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok.

Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.

Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu.

W wodzie rozpuść pozostały cukier, możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił.

Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego i czekaj aż powstanie wino.

Gotowe wino przelej do butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym miejscu.

Wino z aronii podane w kieliszku oraz szklanej butelce.
Wino z aronii
Koszt przygotowania dania
162.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
191 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
58

Wino z aronii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o winie z aronii

Wino z aronii to świetna propozycja na aromatyczne domowe wino owocowe. Wino nie jest trunkiem trudnym do przygotowania, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Przepis na wino z aronii jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Wystarczy skrzętnie trzymać się przepisu. Do zrobienia wina z owoców potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: aronia, cukier, woda. Wino należy przygotowywać w specjalnym balonie do wina.

Jak zrobić wino z aronii? Aronie przed przygotowaniem wina powinno się zmrozić, co zapobiegnie gorzkiemu smakowi. Na początek bardzo dokładnie umyj owoce i wyczyść z szypułek. Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu. Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok. Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia. Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu. W wodzie rozpuść cukier, możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił. Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego. Teraz nadszedł czas na fermentację, w balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze. Fermentacja przebiega w temperaturze pokojowej, potrwać to może około 2-3 tygodnie. Jeśli z balona nie wydobywa się już uchodzące powietrze, oznacza to, że proces dobiegł do końca. Do zlania wina z balona użyj specjalnej rurki gumowej, jeśli chcesz, aby wino było klarowne, pamiętaj, aby przecedzić je przez gazę. Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. Najlepiej, aby wino leżakowało przez 3-4 miesiące przed spożyciem.

Podsumowując najlepsze wino z aronii jest doskonałym domowym trunkiem na spotkania ze znajomymi lub leniwy wieczór w samotności. Domowe wino jest pyszne i tylko od Ciebie zależy, jak długo będzie ono leżakować i nabierać smaku. Aby przygotować wino najpierw musisz uzyskać moszcz z owoców aronii. To, ile cukru dodać do wina zależy od ilości owoców, z której przygotowujesz wino oraz czy chcesz, aby wino było mniej lub bardziej słodkie. Produkcja wina bez drożdży jest dużo łatwiejsza niż produkowanie go z ich dodatkiem. Proste wino to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do obiadu. Receptura na wino to świetny pomysł na przygotowanie trunku dobrej jakości.

Wartości odżywcze wina z aronii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
159.67 kcal
191.60 kcal
Białko
0.93 g
1.12 g

Węglowodany w winie z aronii

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
39.60 g
47.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.53 g
4.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
0.44 g
0.53 g
Tłuszcze nasycone
0.44 g
0.53 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z aronii 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie z aronii

Lista alergenów dla wina z aronii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z aronii

Cena przygotowania wina z aronii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Aronia
2000 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 10
160.00
Za 2000 g
Cukier
1000 g
1 opakowanie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
162.50
Jak oceniasz przepis na wino z aronii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób