Wino z pigwy
- Pigwa surowa (15000 g)
- Cukier (5000 g)
- Drożdże winiarskie (5 g)
- Pożywka dla drożdży (3 g)
Przepis na wino z pigwy krok po kroku
Przygotuj matkę drożdżową. Do butelki o pojemności ok. 250 ml dodaj drożdże, pożywkę i łyżkę cukru, a następnie zalej letnią, przegotowaną wodą (u góry powinno zostać trochę przestrzeni). Zamknij watą i odstaw na 3-4 dni.
Owoce dokładnie umyj, usuń liście, ogonki i gniazda nasienne. Pokrój owoce na cienkie plasterki.
Plastry owoców ułóż w naczyniu fermentacyjnym.
W dużym garnku podgrzej ok. 10 litrów wody, dodaj 3 kg cukru i wymieszaj, aż się rozpuści.
Do owoców dodaj syrop cukrowy i matkę drożdżową. Wymieszaj, przykryj korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na ok. 2 tygodnie. Przed ten czas codziennie mieszaj.
Po upływie 2 tygodniu odcedź owoce, a powstały płyn przelej do balonu.
Przygotuj drugą porcję syropu cukrowego z ok. 7 litrów wody i 2 kg cukru. Dodaj do balona i wymieszaj.
Odstaw balon na 5-7 tygodniu i przelej wino do butelek.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z białego winogrona
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z pigwy
Wino z pigwy to pomysł na smaczne, domowe wino, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju trunków. Warto rozróżnić jednak pigwę od owoców pigwowca. Pigwa ma duże, żółto zielone owoce, które mogą przypominać gruszkę, z kolei owoce pigwowca są drobne i intensywnie żółte. Pigwa nie jest owocem, który nadaje się do spożycia na surowo, ponieważ jest bardzo twarda, cierpka i kwaśna. Świetnie sprawdza się natomiast do wielu przetworów, na przykład soków, syropów, konfitur, czy domowych alkoholi takich jak wino lub nalewki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino z pigwy, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz go bez większych problemów. Aby powstało najlepsze wino z pigwy, potrzebny jest specjalistyczny sprzęt. Warto zaopatrzyć się w pojemnik fermentacyjny i rurkę fermentacyjną, gąsiora z korkiem oraz specjalny wężyk do przelewania wina z gąsiora/balona do butelek. Przepis na wino z pigwy jest więc dedykowany w szczególności miłośnikom domowych win, którzy mają w tym doświadczenie, czas, a także odpowiednie wyposażenie. Składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wina pigwowego to owoce pigwy, cukier, woda, drożdże winiarskie oraz pożywka, z których przygotujesz tak zwaną matkę drożdżową. Ile wody i ile cukru należy wykorzystać przy robieniu wina pigwowego? Zależy to od ilości wykorzystanych owoców oraz smaku, jaki chcesz uzyskać, pamiętaj jednak, że pigwa jest dość kwaśna i cierpka, dlatego wiele osób często decyduje się na większy dodatek cukru. Samo przygotowanie jest bardzo czasochłonne. Przede wszystkim owoce pigwy są bardzo twarde, dlatego samo ich obrobienie i pokrojone na plastry zajmuje sporo czasu. Dodatkowo pamiętaj, że wino musi dojrzewać odpowiednio długo, minimum kilka miesięcy. Dlatego, jeśli planujesz je na konkretną okazję, zacznij przygotowania odpowiednio wcześnie. Pigwa to owoc, który uchodzi za bardzo zdrowy i przypisuje się jej wiele właściwości zdrowotnych. Rzeczywiście jest bogatym źródłem wielu witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych, pamiętaj jednak, że wyroby alkoholowe nie powinny być stosowane jako produkty lecznicze, ani prozdrowotne. Alkohol, w każdej dawce, negatywnie wpływa na zdrowie i może zaburzać funkcjonowanie organizmu, dlatego jego ilości powinny być ograniczone.
Alergeny w winie z pigwy
Lista alergenów dla wina z pigwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z pigwy
Wartości odżywcze wina z pigwy
Pamiętaj, że każda dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego nie warto traktować wina pigwowego jako produktu prozdrowotnego.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.