Przepis na wino z czarnego bzu krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, butelka szklana, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l

Dodatkowo przygotuj 5 litrów wody.

Owoce obierz i oczyść z gałązek.

Włóż owoce do garnka i zalej wodą, dodaj sok z cytryną.

Wsyp cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Po ostudzeniu dodaj drożdże.

Przelej wino do gąsiora.

Odstaw do momentu, aż wino będzie klarowne i przelej do szklanych butelek.

wino z czarnego bzu
Wino z czarnego bzu
Koszt przygotowania dania
4.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
249 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
100

Wino z czarnego bzu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o winie z czarnego bzu

Wino z czarnego bzu idealnie sprawdzi się na wolny weekend w domowym zaciszu lub spotkanie ze znajomymi. To tradycyjne i domowe wino będzie smakować jeszcze lepiej niż wersja kupna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wino z czarnego bzu, które przygotujesz błyskawicznie. Nie wymaga ono wkładu dużo pracy, jednak musisz wykazać się cierpliwością, aby wino było pyszne musi od leżakować około miesiąca czasu zanim będzie najlepsze.

Zatem, jak zrobić wino z czarnego bzu?

W pierwszej kolejności musisz zaopatrzyć się w takie produkty jak: 5 litry wody, owoce czarnego bzu, cukier, drożdże winiarskie. Moje wino jest delikatnie słodkie, jeśli zależy Ci na większej słodyczy postaw na większą ilość cukru.

Dodatkowo musisz przygotować szklane butelki, do których na końcu będziemy przelewać nasze smaczne wino, specjalna butla z gąsiorem, w której nasze wino będzie odpoczywać.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak przygotować najlepsze, domowe wino? Poznaj mój sprawdzony przepis.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść owoce, usuń gałązki i włóż owoce do garnka i zalej wodą, dodaj sok z cytryną. Wsyp cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Po ostudzeniu dodaj drożdże. Przelej wino do gąsiora. Na samym końcu odstaw do momentu, aż wino będzie klarowne i przelej do szklanych butelek.

Nasze smaczne, domowe wino jest dobre do spożycia.

W podobny sposób możesz przygotować wino z innych owoców np. takich jak śliwki, porzeczka czy aronia. Wybierz swoje ulubione i koniecznie wypróbuj mój przepis.

Będzie to idealny pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi w Twoim domu lub trunek na przyjęcie w rodzinnym gronie. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam jakie jest smaczne.

Wartości odżywcze wina z czarnego bzu

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z czarnego bzu 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie z czarnego bzu

Lista alergenów dla wina z czarnego bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na wino z czarnego bzu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kwiaty czarnego bzu
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wina z czarnego bzu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kwiaty czarnego bzu
800 g
Cukier
1500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 1500 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Jak oceniasz przepis na wino z czarnego bzu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób