Wino z czarnego bzu
- Kwiaty czarnego bzu (800 g)
- Cukier (1500 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na wino z czarnego bzu krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 5 litrów wody.
Owoce obierz i oczyść z gałązek.
Włóż owoce do garnka i zalej wodą, dodaj sok z cytryną.
Wsyp cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Po ostudzeniu dodaj drożdże.
Przelej wino do gąsiora.
Odstaw do momentu, aż wino będzie klarowne i przelej do szklanych butelek.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino z białego winogrona
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z czarnego bzu
Wino z czarnego bzu idealnie sprawdzi się na wolny weekend w domowym zaciszu lub spotkanie ze znajomymi. To tradycyjne i domowe wino będzie smakować jeszcze lepiej niż wersja kupna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wino z czarnego bzu, które przygotujesz błyskawicznie. Nie wymaga ono wkładu dużo pracy, jednak musisz wykazać się cierpliwością, aby wino było pyszne musi od leżakować około miesiąca czasu zanim będzie najlepsze.
Zatem, jak zrobić wino z czarnego bzu?
W pierwszej kolejności musisz zaopatrzyć się w takie produkty jak: 5 litry wody, owoce czarnego bzu, cukier, drożdże winiarskie. Moje wino jest delikatnie słodkie, jeśli zależy Ci na większej słodyczy postaw na większą ilość cukru.
Dodatkowo musisz przygotować szklane butelki, do których na końcu będziemy przelewać nasze smaczne wino, specjalna butla z gąsiorem, w której nasze wino będzie odpoczywać.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak przygotować najlepsze, domowe wino? Poznaj mój sprawdzony przepis.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść owoce, usuń gałązki i włóż owoce do garnka i zalej wodą, dodaj sok z cytryną. Wsyp cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Po ostudzeniu dodaj drożdże. Przelej wino do gąsiora. Na samym końcu odstaw do momentu, aż wino będzie klarowne i przelej do szklanych butelek.
Nasze smaczne, domowe wino jest dobre do spożycia.
W podobny sposób możesz przygotować wino z innych owoców np. takich jak śliwki, porzeczka czy aronia. Wybierz swoje ulubione i koniecznie wypróbuj mój przepis.
Będzie to idealny pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi w Twoim domu lub trunek na przyjęcie w rodzinnym gronie. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam jakie jest smaczne.
Alergeny w winie z czarnego bzu
Lista alergenów dla wina z czarnego bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z czarnego bzu
Wartości odżywcze wina z czarnego bzu
W podobny sposób możesz przygotować wino z wielu owoców.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.