Przepis na wino z czarnej porzeczki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
balon na wino

Dokładnie umyj owoce i wyczyść z szypułek.

Owoce wsyp do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu na 3 dni.

Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.

Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie aby uzyskać jak najwięcej moszczu.

W wodzie rozpuść cukier (możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił).

Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego.

W balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze.

Fermentacja powinna trwać około 2-3 tygodnie.

Jeśli z balona nie wydobywa się już u powietrze oznacza to, że proces fermentacji dobiegł do końca.

Wino zlej z balona do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu.

Najlepiej, aby wino leżakowało przez 3-4 miesiące przed spożyciem.

Wino z czarnej porzeczki podane jest w kieliszku obok którego znajduje się miseczka ze świeżymi owocami czarnej porzeczki.
Wino z czarnej porzeczki
Koszt przygotowania dania
518.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
940 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Wino z czarnej porzeczki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o winie z czarnej porzeczki

Wino z czarnej porzeczki to świetna propozycja na aromatyczne domowe wino owocowe. Wino nie jest trunkiem trudnym do przygotowania, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Przepis na wino z czarnej porzeczki wymaga nieco doświadczenia w przygotowywaniu wina. Jeśli jednak jesteś osobą, która lubi odkrywać nowe doświadczenia na pewno Ci się uda. Do zrobienia wina z czarnych porzeczek potrzebne Ci będą następujące składniki: czarne porzeczki, cukier, woda. Wino najlepiej przygotowywać w specjalnym balonie do wina.

Jak zrobić wino z czarnej porzeczki? Na początek bardzo dokładnie umyj owoce i wyczyść z szypułek. Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu. Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok. Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia. Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie aby uzyskać jak najwięcej moszczu. W wodzie rozpuść cukier, możesz ją podgrzać aby lepiej się rozpuścił. Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego.

Teraz nadszedł czas na fermentację, w balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstały podczas procesu dwutlenek węgla. Fermentacja przebiega w temperaturze pokojowej, potrwać to może około 2-3 tygodnie. Jeśli z balona nie wydobywa się już uchodzący dwutlenek węgla, oznacza to, że proces dobiegł do końca. Do zlania wina z balona użyj specjalnej rurki gumowej. Jeśli chcesz, aby wino było klarowne, pamiętaj, aby przecedzić je przez gazę. Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. Najlepiej, aby wino leżakowało przez 3-4 miesiące przed spożyciem.

Podsumowując wino z czarnej porzeczki jest doskonałym domowym trunkiem na spotkania ze znajomymi lub leniwy wieczór w samotności. Domowe wino jest pyszne i tylko od Ciebie zależy, jak długo będzie ono leżakować i nabierać smaku. Aby przygotować wino najpierw musisz uzyskać moszcz z czarnej porzeczki. To ile cukru dodać do wina zależy od ilości owoców, z której przygotowujesz wino oraz czy chcesz, aby wino było mniej lub bardziej słodkie. Produkcja wina bez drożdży jest dużo łatwiejsza niż produkowanie go z ich dodatkiem.

Wartości odżywcze wina z czarnej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kalorie)
134.33 kcal
940.33 kcal
Białko
1.07 g
7.47 g

Węglowodany w winie z czarnej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany
34.23 g
239.60 g
Węglowodany przyswajalne
30.95 g
216.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.28 g
22.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz
0.23 g
1.60 g
Tłuszcze nasycone
0.14 g
0.96 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.64 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na wino z czarnej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A
1.52 µg (mcg)
10.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
31.24 mg
218.67 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.08 mg
0.53 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.30 mg
Niacyna
0.08 mg
0.53 mg
Foliany
6.10 µg (mcg)
42.67 µg (mcg)
Beta karoten
19.05 µg (mcg)
133.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wino z czarnej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód
1.00 mg
7.00 mg
Potas
210.00 mg
1470.00 mg
Wapń
25.38 mg
177.67 mg
Fosfor
33.52 mg
234.67 mg
Magnez
9.90 mg
69.33 mg
Żelazo
0.77 mg
5.42 mg
Cynk
0.18 mg
1.24 mg
Miedź
0.09 mg
0.60 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z czarnej porzeczki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie z czarnej porzeczki

Lista alergenów dla wina z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z czarnej porzeczki

Cena przygotowania wina z czarnej porzeczki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna porzeczka
8000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 64
512.00
Za 8000 g
Cukier
2500 g
12 szklanek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 2500 g
Koszt składników
519.50
Jak oceniasz przepis na wino z czarnej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 20,0% osób