Wino z mirabelek
- Mirabelki (7000 g)
- Cukier (5000 g)
Przepis na wino z mirabelek krok po kroku
Umyj owoce, wydrąż i przełóż je do słoja.
Rozpuść cukier w 6,5 l wody w garnku, następnie nieco ostudź.
Drożdże (3 g) i pożywkę wymieszaj z cukrowym syropem, a następnie przelej do słoja.
Słoik lub baniak zamknij korkiem z rurką.
Wino powinno fermentować około 4 miesięcy.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino z białego winogrona
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z mirabelek
Wino z mirabelek jest doskonałą opcją na pyszny trunek dla wszystkich miłośników domowych nalewek. Całość jest prosta i niezwykle słodka, a przy tym bardzo aromatyczna.
Przepis na wino z mirabelek to dobry pomysł na smaczne i domowe wino owocowe. Mirabelki to owoce niezwykle zdrowe i smaczne, jednak niezbyt doceniane, zwłaszcza w polskiej kuchni. Warto, by gościły w menu częściej, gdyż są prawdziwymi bombami witaminowymi. To doskonałe źródło zwłaszcza beta-karotenu, który jest niezwykle silnym antyoksydantem. Walczy on z wolnymi rodnikami i stanem zapalnym w organizmie. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Ze względu na spory dodatek fosforu wzmacniają zęby i kości. Magnez, który jest w nich ukryty, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wzmacnia pracę mięśni i układu nerwowego. Mirabelki ze względu na dużą ilość pektyn mają niski indeks glikemiczny i dostarczają sporo błonnika, mogą więc gościć w menu nawet osób z cukrzycą. W dodatku wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego układu trawiennego, a zwłaszcza jelit. Ze względu na tak liczną ilość związków zdrowotnych, ta nalewka będzie dobrym urozmaiceniem dla codziennej diety.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino z mirabelek, które będzie proste, swojskie i pyszne, to ten wspaniały przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą spróbować stworzyć swój własny alkohol w domu. To najlepsze wino ze śliwek mirabelek. Z tego przepis dowiesz się ile cukru dodać, by stworzyć najlepsze domowe wino. Mirabelki są niezwykle słodkie dlatego nie potrzeba dodawać do nich dużej ilości słodzika. Wino wychodzi niezwykle słodkie, jednak nie jest mdlące. Sprawdzi się zarówno do deserów, jak i pysznych kolacji. Warto jednak przygotować je na bazie owoców bez pestek, które zawierają niebezpieczną dla zdrowia amigdalinę, która w nadmiarze działa negatywnie na układ nerwowy. Warto owoce najpierw umyć i wydrylować, co może być niezwykle odprężającą czynnością.
Alergeny w winie z mirabelek
Lista alergenów dla wina z mirabelek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na wino z mirabelek nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- drożdże winiarskie, pożywka z witaminą b dla drożdży winiarskich
Wartości odżywcze wina z mirabelek
Ten napój ze względu na dużą ilość alkoholu nie powinno gościć w menu zbyt często.
Tłuszcze
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.