Wino z jabłek
- Jabłko (10000 g)
- Cukier (5000 g)
- Drożdże winiarskie (20 g)
- Pożywka dla drożdży (20 g)
Przepis na wino z jabłek krok po kroku
Dodatkowo przygotuj około 3 litrów wody.
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.
Wyciśnij sok z owoców.
Klarowny sok przelej przez gazę do szklanego naczynia.
Dodaj drożdże i pożywkę, a w osobnym garnku podgrzewaj wodę i rozpuść w niej cukier.
Przestudź roztwór i dodaj do soku jabłkowego z drożdżami i pożywką.
Przelej całość do balonu z rurką i odstaw na 2-3 miesiące.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z pigwy
-
Wino z białego winogrona
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z jabłek
Wino z jabłek idealnie sprawdzi się na wolny weekend w domowym zaciszu lub spotkanie ze znajomymi. To tradycyjne i domowe będzie smakować jeszcze lepiej niż wersja kupna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wino z jabłek, które przygotujesz błyskawicznie. Nie wymaga ono wkładu dużo pracy, jednak musisz wykazać się cierpliwością. Idealne wino musi od leżakować około 2-3 miesięcy, zanim będzie najlepsze.
Zatem, jak zrobić dobre wino z jabłek?
W pierwszej kolejności musisz zaopatrzysz się w takie produkty jak: 3 litry wody, jabłka, cukier, drożdże winiarskie, pożywka.
Moje wino jest delikatnie słodkie, jeśli zależy Ci na większej słodyczy postaw na większą ilość cukru.
Dodatkowo musisz przygotować szklane butelki, do których na końcu będziemy przelewać nasze smaczne wino, specjalna butla z gąsiorem, w której nasze wino będzie odpoczywać.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się też do jesiennych przetworów czy wypieków.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść owoce, usuń gniazda nasienne i wyciśnij sok. Klarowny sok przelej przez gazę do szklanego naczynia. Dodaj drożdże i pożywkę, a w osobnym garnku podgrzewaj wodę i rozpuść w niej cukier. Przestudź roztwór i dodaj do soku jabłkowego z drożdżami i pożywką. Przelej całość do balonu z rurką i odstaw na 2-3 miesiące.
Nasze pyszne wino jest dobre do spożycia. Będzie to idealny pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi lub na imprezę. Swojskie wino domowej roboty na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Alergeny w winie z jabłek
Lista alergenów dla wina z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z jabłek
Wartości odżywcze wina z jabłek
O rodzaju jabłek śmiało zadecyduj sam.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.