Przepis na wino z jabłek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko 10000 g
  • Cukier 5000 g
  • Drożdże winiarskie 20 g
  • Pożywka dla drożdży 20 g
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, butelka szklana, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l

Dodatkowo przygotuj około 3 litrów wody.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.

Wyciśnij sok z owoców.

Klarowny sok przelej przez gazę do szklanego naczynia.

Dodaj drożdże i pożywkę, a w osobnym garnku podgrzewaj wodę i rozpuść w niej cukier.

Przestudź roztwór i dodaj do soku jabłkowego z drożdżami i pożywką.

Przelej całość do balonu z rurką i odstaw na 2-3 miesiące.

wino z jabłek
Wino z jabłek
Koszt przygotowania dania
40.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
331 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
70

Wino z jabłek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o winie z jabłek

Wino z jabłek idealnie sprawdzi się na wolny weekend w domowym zaciszu lub spotkanie ze znajomymi. To tradycyjne i domowe będzie smakować jeszcze lepiej niż wersja kupna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wino z jabłek, które przygotujesz błyskawicznie. Nie wymaga ono wkładu dużo pracy, jednak musisz wykazać się cierpliwością. Idealne wino musi od leżakować około 2-3 miesięcy, zanim będzie najlepsze.

Zatem, jak zrobić dobre wino z jabłek?

W pierwszej kolejności musisz zaopatrzysz się w takie produkty jak: 3 litry wody, jabłka, cukier, drożdże winiarskie, pożywka.

Moje wino jest delikatnie słodkie, jeśli zależy Ci na większej słodyczy postaw na większą ilość cukru.

Dodatkowo musisz przygotować szklane butelki, do których na końcu będziemy przelewać nasze smaczne wino, specjalna butla z gąsiorem, w której nasze wino będzie odpoczywać.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się też do jesiennych przetworów czy wypieków.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść owoce, usuń gniazda nasienne i wyciśnij sok. Klarowny sok przelej przez gazę do szklanego naczynia. Dodaj drożdże i pożywkę, a w osobnym garnku podgrzewaj wodę i rozpuść w niej cukier. Przestudź roztwór i dodaj do soku jabłkowego z drożdżami i pożywką. Przelej całość do balonu z rurką i odstaw na 2-3 miesiące.

Nasze pyszne wino jest dobre do spożycia. Będzie to idealny pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi lub na imprezę. Swojskie wino domowej roboty na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Wartości odżywcze wina z jabłek

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z jabłek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie z jabłek

Lista alergenów dla wina z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na wino z jabłek nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • drożdże winiarskie, pożywka dla drożdży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wina z jabłek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
10000 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 56
27.78
Za 10000 g
Cukier
5000 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 5
12.50
Za 5000 g
Drożdże winiarskie
20 g
Pożywka dla drożdży
20 g
Jak oceniasz przepis na wino z jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób