Przepis na wino ze śliwek krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, sitko, butelka szklana, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

Śliwki włóż do garnka i zalej około 4 litrami gorącej wody. Całość przykryj i odstaw na 4 dni, mieszając 2 razy dziennie.

Następnie do wody ze śliwkami dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Do mieszaniny dodaj drożdże winiarskie i pozostaw pod przykryciem na 5 dni, mieszając od czasu do czasu.

Po tym czasie miksturę zlej do gąsiora, na gąsior załóż korek ze szklaną rurką.

Wino pozostaw do fermentacji.

Gotowe wino przecedź na sitku, przelej do czystych butelek i zakorkuj.

Wino przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Wino ze śliwek podane w dwóch kieliszkach.
Wino ze śliwek
Koszt przygotowania dania
24.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
86 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
61

Wino ze śliwek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o winie ze śliwek

Wino ze śliwek to doskonały pomysł na aromatyczne wino domowej roboty. Przepis na wino ze śliwek jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać tradycyjne, domowe wino potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śliwki, cukier oraz drożdże winiarskie. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Do przygotowania wina warto kupić specjalny gąsior fermentacyjny. Jeśli zastanawiasz się ile cukru oraz ile owoców potrzebnych jest do produkcji wina, to proporcje śliwek do cukru powinny wynosić pięć do trzech.

Jak zrobić wino ze śliwek? Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Śliwki włóż do garnka i zalej około 4 litrami gorącej wody. Całość przykryj i odstaw na 4 dni, mieszając 2 razy dziennie. Następnie do wody ze śliwkami dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do mieszaniny dodaj drożdże winiarskie i pozostaw pod przykryciem na 5 dni, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie miksturę zlej do gąsiora, na gąsior załóż korek ze szklaną rurką. Wino pozostaw do fermentacji. Gotowe wino przecedź na sitku, przelej do czystych butelek i zakorkuj. Wino przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Śliwki zawierają duże ilości pektyn (rodzaj błonnika), które przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają zagrożenie wystąpienia choroby nowotworowej jelita grubego. Są dobrym źródłem witaminy C, A oraz E (zaliczanych do przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia). Śliwki zawierają również potas, żelazo, wapń oraz fosfor. Wpływają również pozytywnie na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie dzięki zawartości w nich witamin z grupy B.

Podsumowując najlepsze wino ze śliwek stanowi doskonały pomysł na trunek, które możemy podać podczas spotkań Z rodziną lub znajomymi. Domowe wino jest pyszne i tylko od Ciebie zależy, jak długo będzie ono leżakować i nabierać smaku. To, ile cukru dodać do wina zależy od ilości owoców, z której przygotowujesz wino oraz czy chcesz, aby wino było mniej lub bardziej słodkie. Dobre wino stanowi również doskonałą propozycję na dodatek do obiadu.

Wartości odżywcze wina ze śliwek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
173.36 kcal
86.68 kcal
Białko
0.50 g
0.25 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.00 mg

Węglowodany w winie ze śliwek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
44.47 g
22.23 g
Węglowodany przyswajalne
43.55 g
21.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
0.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
0.31 g
0.15 g
Tłuszcze nasycone
0.19 g
0.10 g
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.06 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na wino ze śliwek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
10.61 µg (mcg)
5.30 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.01 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.93 mg
2.96 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.02 mg
Niacyna
0.32 mg
0.16 mg
Foliany
6.77 µg (mcg)
3.39 µg (mcg)
Beta karoten
118.56 µg (mcg)
59.28 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wino ze śliwek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
0.45 mg
0.23 mg
Potas
100.21 mg
50.11 mg
Wapń
4.17 mg
2.08 mg
Fosfor
10.98 mg
5.49 mg
Magnez
4.45 mg
2.23 mg
Żelazo
0.13 mg
0.06 mg
Cynk
0.08 mg
0.04 mg
Miedź
0.04 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wina ze śliwek 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie ze śliwek

Lista alergenów dla wina ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino ze śliwek

Cena przygotowania wina ze śliwek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
2000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 2000 g
Cukier
1200 g
6 szklanek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 1200 g
Drożdże suche
5 g
winiarskie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na wino ze śliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób