Wino z czereśni
- Czereśnie (8000 g)
- Cukier (1500 g)
Przepis na wino z czereśni krok po kroku
Umyj owoce, a następnie je wydryluj.
Owoce przełóż do miski, zmiażdż je tłuczkiem na miazgę.
Miskę zabezpiecz gazą i pozostaw na 3 dni.
Po tym czasie odcedź sok i przelej go do miski (pozostawiając szklanki soku do syropu).
Do odlanej szklanki soku wsyp łyżkę cukru i dodaj pół szklanki wody (ciepłej).
Dodaj sok z cukrem i wodą do soku z czereśni.
Dodaj także opakowanie drożdży winiarskich (7 g) oraz 10 g kwasku cytrynowego.
Miskę zabezpiecz gazą i pozostaw na 3 dni. Mieszaj raz dziennie.
Ugotuj syrop z 4 l wody, reszty cukru i ostudź.
Przelej sok czereśniowy do naczynia fermentacyjnego i dodaj ostudzony syrop. Wymieszaj. Nie przekraczaj 2/3 wysokości naczynia.
Zamknij szczelnie naczynie korkiem z rurką fermentacyjną.
Pozostaw na miesiąc.
Po 3 dniach rozpuść 3 g pożywki w 50 ml wody i dodaj do wszystkiego. Wymieszaj.
Po około 2 tygodniach od nastawienia wina przecedź je i ponownie wlej do naczynia fermentacyjnego.
Po zakończeniu fermentacji zlej wino za pomocą gumowej rurki do czystych butelek na alkohol.
Butelki pozostaw na rok, by leżakowały w chłodnym i ciemnym miejscu.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino z białego winogrona
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z czereśni
Pyszny i sprawdzony przepis na wino z czereśni – zobacz ile cukru dać oraz jak zrobić wino z czereśni w domu. To najlepsze, tradycyjne, domowe wino. Jeżeli lubisz trunki alkoholowe, takie wino czereśniowe będzie smacznym napojem z alkoholem. Przepis na wino z czereśni nie jest trudny, ale wymaga dużo czasu. Bez problemu możesz przygotować taki sprawdzony przepis na wino z czereśni w domowym zaciszu. Wino z czereśni jest dobre i delikatne. Wystarczy tylko dać sobie odpowiednią ilość czasu i narzędzia pracy.
Wino z czereśni to tradycyjny sposób na smaczne wino, które możesz zrobić w domu. Domowe wino jest najlepsze, ponieważ sam możesz dostosować smak pod swoje upodobania. To, ile cukru dodać, jest silnie uzależnione od tego, jak słodkie wino chcesz uzyskać. Przepis na wino z czereśni powinien być wzbogacony o kwaśny dodatek. W tym celu najlepszy będzie kwasek cytrynowy. Zamiennie, dobre będzie użycie soku z cytryny (w tej samej ilości). Zrobienie tego sprawdzonego przepisu na pewno zaowocuje pysznym, domowym alkoholem. Takie wino z czereśni to super sprawa na różne imprezy i okoliczności.
Jak zrobić wino z czereśni? Ile cukru dodać? Przygotowanie jest tradycyjne, podobne do większości rodzajów win. Czereśnie z pestkami umyj. Następnie (dobrze to zrobić za pomocą drylownicy) usuń pestki. To ważne, by wino nie było z pestką, więc zwróć uwagę na dokładne ich usunięcie. Owoce zmiażdż, odstaw na kilka dni. Jak wytrąci się sok, odlej pół szklanki, a resztę odcedź od owoców i pozostaw w misce. Do soku w szklance dodaj cukier i wodę i wymieszaj je z pozostałym sokiem. Czas na dodanie do soku drożdży winiarskich oraz kwasku cytrynowego. Wymieszaj i odstaw na kilka dni. Raz dziennie wymieszaj całość. Po tym czasie zagotuj wodę z cukrem i wystudź. Sok i syrop cukrowy umieść w naczyniu fermentacyjnym. Zamieszaj – ważne jest tu, by nie nalewać do pełna. Wszystko zamknij szczelnie korkiem z rurką i pozostaw na miesiąc. W tym czasie, po 3 dniach dodaj pożywkę. Po 2 tygodniach przecedź wino i znowu umieść w naczyniu fermentacyjnym na pozostałe 2 tygodnie. Gdy fermentacja się zakończy, przelej wino do butelek. Zrób to za pomocą gumowej rurki. Butelki zamknij szczelnie i pozostaw do leżakowania.
Jak zrobisz wino z czereśni, najlepsze będzie po odczekaniu minimum roku. Im dłużej domowy trunek będzie leżakował, tym wino będzie lepsze w smaku. Smaczne wino to podstawa, więc warto tutaj czekać.
*Do przepisu na wino z czereśni nie można użyć owoców z pestkami. Wino czereśniowe będzie niesmaczne.
Alergeny w winie z czereśni
Lista alergenów dla wina z czereśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na wino z czereśni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- drożdże winiarskie, pożywka z witaminą b dla drożdży winiarskich
Wartości odżywcze wina z czereśni
Alkohol to produkt niewskazany osobom z chorobami wątroby i trzustki. Nie powinny pić go osoby mające cukrzycę oraz insulinooporność, dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.