Wino z czereśni

Opublikowano: 07.11.2022 r., 9:47 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe wino czereśniowe w kieliszku
Wino z czereśni
Pyszny i sprawdzony przepis na wino z czereśni – zobacz ile cukru dać oraz jak zrobić wino z czereśni w domu. To najlepsze, tradycyjne, domowe wino
Przygotowanie 45 min
170 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 40 porcji
  • Czereśnie (8000 g)
  • Cukier (1500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kwasek cytrynowy, drożdże winiarskie, pożywka z witaminą b dla drożdży winiarskich
Sprzęt kuchenny
duża miska, sitko, drylownica do wiśni, gaza, tłuczek, lejek, butelka szklana, korek z rurką fermentacyjną, gumowa rurka, naczynie fermentacyjne

Przepis na wino z czereśni krok po kroku

Umyj owoce, a następnie je wydryluj.

Owoce przełóż do miski, zmiażdż je tłuczkiem na miazgę.

Miskę zabezpiecz gazą i pozostaw na 3 dni.

Po tym czasie odcedź sok i przelej go do miski (pozostawiając szklanki soku do syropu).

Do odlanej szklanki soku wsyp łyżkę cukru i dodaj pół szklanki wody (ciepłej).

Dodaj sok z cukrem i wodą do soku z czereśni.

Dodaj także opakowanie drożdży winiarskich (7 g) oraz 10 g kwasku cytrynowego.

Miskę zabezpiecz gazą i pozostaw na 3 dni. Mieszaj raz dziennie.

Ugotuj syrop z 4 l wody, reszty cukru i ostudź.

Przelej sok czereśniowy do naczynia fermentacyjnego i dodaj ostudzony syrop. Wymieszaj. Nie przekraczaj 2/3 wysokości naczynia.

Zamknij szczelnie naczynie korkiem z rurką fermentacyjną.

Pozostaw na miesiąc.

Po 3 dniach rozpuść 3 g pożywki w 50 ml wody i dodaj do wszystkiego. Wymieszaj.

Po około 2 tygodniach od nastawienia wina przecedź je i ponownie wlej do naczynia fermentacyjnego.

Po zakończeniu fermentacji zlej wino za pomocą gumowej rurki do czystych butelek na alkohol.

Butelki pozostaw na rok, by leżakowały w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na wino z czereśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat wina z czereśni

Pyszny i sprawdzony przepis na wino z czereśni – zobacz ile cukru dać oraz jak zrobić wino z czereśni w domu. To najlepsze, tradycyjne, domowe wino. Jeżeli lubisz trunki alkoholowe, takie wino czereśniowe będzie smacznym napojem z alkoholem. Przepis na wino z czereśni nie jest trudny, ale wymaga dużo czasu. Bez problemu możesz przygotować taki sprawdzony przepis na wino z czereśni w domowym zaciszu. Wino z czereśni jest dobre i delikatne. Wystarczy tylko dać sobie odpowiednią ilość czasu i narzędzia pracy.

Wino z czereśni to tradycyjny sposób na smaczne wino, które możesz zrobić w domu. Domowe wino jest najlepsze, ponieważ sam możesz dostosować smak pod swoje upodobania. To, ile cukru dodać, jest silnie uzależnione od tego, jak słodkie wino chcesz uzyskać. Przepis na wino z czereśni powinien być wzbogacony o kwaśny dodatek. W tym celu najlepszy będzie kwasek cytrynowy. Zamiennie, dobre będzie użycie soku z cytryny (w tej samej ilości). Zrobienie tego sprawdzonego przepisu na pewno zaowocuje pysznym, domowym alkoholem. Takie wino z czereśni to super sprawa na różne imprezy i okoliczności.

Jak zrobić wino z czereśni? Ile cukru dodać? Przygotowanie jest tradycyjne, podobne do większości rodzajów win. Czereśnie z pestkami umyj. Następnie (dobrze to zrobić za pomocą drylownicy) usuń pestki. To ważne, by wino nie było z pestką, więc zwróć uwagę na dokładne ich usunięcie. Owoce zmiażdż, odstaw na kilka dni. Jak wytrąci się sok, odlej pół szklanki, a resztę odcedź od owoców i pozostaw w misce. Do soku w szklance dodaj cukier i wodę i wymieszaj je z pozostałym sokiem. Czas na dodanie do soku drożdży winiarskich oraz kwasku cytrynowego. Wymieszaj i odstaw na kilka dni. Raz dziennie wymieszaj całość. Po tym czasie zagotuj wodę z cukrem i wystudź. Sok i syrop cukrowy umieść w naczyniu fermentacyjnym. Zamieszaj – ważne jest tu, by nie nalewać do pełna. Wszystko zamknij szczelnie korkiem z rurką i pozostaw na miesiąc. W tym czasie, po 3 dniach dodaj pożywkę. Po 2 tygodniach przecedź wino i znowu umieść w naczyniu fermentacyjnym na pozostałe 2 tygodnie. Gdy fermentacja się zakończy, przelej wino do butelek. Zrób to za pomocą gumowej rurki. Butelki zamknij szczelnie i pozostaw do leżakowania.

Jak zrobisz wino z czereśni, najlepsze będzie po odczekaniu minimum roku. Im dłużej domowy trunek będzie leżakował, tym wino będzie lepsze w smaku. Smaczne wino to podstawa, więc warto tutaj czekać.

*Do przepisu na wino z czereśni nie można użyć owoców z pestkami. Wino czereśniowe będzie niesmaczne.

Alergeny w winie z czereśni

Lista alergenów dla wina z czereśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na wino z czereśni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • drożdże winiarskie, pożywka z witaminą b dla drożdży winiarskich
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze wina z czereśni

na 100g gotowej potrawy

Alkohol to produkt niewskazany osobom z chorobami wątroby i trzustki. Nie powinny pić go osoby mające cukrzycę oraz insulinooporność, dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
113.84
170.76
Białko (g)
0.89
1.34
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
29.20
43.80
Węglowodany przyswajalne (g)
27.43
41.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.33
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
2.53
3.79
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.89
8.84
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.09
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.13
0.19
Foliany (µg (mcg))
3.37
5.05
Beta karoten (µg (mcg))
32.00
48.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
0.16
0.24
Potas (mg)
187.26
280.89
Wapń (mg)
11.11
16.66
Fosfor (mg)
17.68
26.53
Magnez (mg)
9.26
13.89
Żelazo (mg)
0.31
0.47
Cynk (mg)
0.06
0.09
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z czereśni 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wina z czereśni

Koszt składników
245.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czereśnie
8000 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 16
240.00
Za 8000 g
Cukier
1500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 1500 g
Koszt składników
245.00