Przepis na wino z gruszek krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sok z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, drożdże winiarskie
To będzie niezbędne
duży garnek, blender, duża miska, gaza, lejek, butelka szklana, gumka recepturka, gumowa rurka, naczynie fermentacyjna

Gruszki umyj i wytnij gniazda nasienne. Pokrój na niewielkie kawałki i zblenduj lub stłucz tłuczkiem/wałkiem.

Wyłóż je do naczynia fermentującego.

Wsyp 500 g cukru do owoców i wlej 5,5 l wody oraz 20 g soku z cytryny.

Odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce zamykając naczynie uszczelką wodną.

Przecedź brzeczkę przez gazę do czystego naczynia fermentującego (za pomocą lejka). Odlej 250 ml brzeczki do miseczki i dodaj do niej resztę cukru oraz 10 g cukru z prawdziwą wanilią. Jak cukry się rozpuszczą dodaj 25 g drożdży winnych i zamieszaj.

Do pozostałej brzeczki dodaj wcześniej przygotowaną brzeczkę z cukrami i drożdżami.

Umieść wszystko w naczyniu fermentującym, przykryj szczelnie przykrywką z uszczelnieniem wodnym i pozostaw w temperaturze pokojowej. Powinna zacząć się fermentacja.

Gdy fermentacja się zakończy należy przefiltrować napój, by pozbyć się osadu.

Pozostało klarowanie wina i przelanie go do butelki, w której ma być ostatecznie przechowywane.

Wino z gruszek
Wino z gruszek
Koszt przygotowania dania
46.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
276 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
61

Wino z gruszek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o winie z gruszek

Domowe wino gruszkowe krok po kroku czyli jak zrobić wino z gruszek? Sprawdzony, prosty przepis na napój alkoholowy, który zrobisz w zaciszu własnego domu. Dobre wino z gruszek jest słodkie i lekko waniliowe. Proporcje są proste i łatwo je zapamiętać. Warto się zapoznać z najważniejszymi informacjami przed przystąpieniem do robienia wina z gruszek. Proporcje można dowolnie zmieniać, na przykład podwoić składniki. Prosty przepis cechuje się niewielką ilością składników. Możliwy do zrobienia nawet przez początkujących.

Do przepisu na wino z gruszek potrzebne będą odpowiednie sprzęty i produkty. Przede wszystkim potrzebne jest naczynie fermentujące, które zamyka się uszczelką wodną. Przyda się także rurka gumowa. Przepis na wino z gruszek wymaga dodania drożdży winnych. Jako dodatek dobrze pasuje cukier z prawdziwą wanilią. Wychodzi bardzo smacznie.

Proces fermentacyjny krok po roku składa się z kilku etapów. Jak zrobić wino z gruszek? Podczas fermentacji powstaje piana. Napełnienie zbiornika fermentującego powinno wynosić 2/3 wysokości. Gdyby naczynie było napełnione bardziej, powstająca piana mogłaby uciekać. Fermentowanie powinno trwać około dwóch albo trzech tygodni. Ważne jest to, by nie było zbyt zimno w pomieszczeniu. Wskazana jest temperatura pokojowa. Nie powinno być także dostępne słońce, miejsce powinno być zaciemnione. Łatwo jest poznać kiedy zakończy się proces fermentacyjny. W tym celu obserwuj napój. Gdy wino z gruszek już przestaje fermentować następuje pojawienie się wyraźnego osadu. Takim objawem jest także zaprzestanie bulgotania wodnego uszczelnienia. Pozostało jedynie przelać alkohol bez osadu do butelki, w której ostatecznie będzie przechowywana (jest to przefiltrowanie). Do tego przyda się gumowa rurka. Butelka taka powinna być szczelnie zamknięta i tym razem powinna znajdować się w chłodnym miejscu.

Sprawdzony, łatwy przepis na wino z gruszek będzie dobry dla tych, którzy lubią słodkie wino. Z podanych proporcji wino ma dosyć słodki smak, co może być dla niektórych nie do końca dobre. By wino było smaczne (nie zbyt słodkie) dodaj coś kwaśnego. W tym przypadku sok z cytryny sprawdzi się dobrze. Poza złagodzeniem słodkości, sok z cytryny zapobiega ciemnieniu owoców.

Jak zrobisz wino z gruszek może być ono przechowywane nawet około trzech lat. Im dłużej wino z gruszek leżakuje tym bardziej smaczne się staje. Z tym sprawdzonym, prostym przepisem, krok po kroku, zrobienie domowego wina z gruszek przestaje być trudne, nawet gdy robisz je pierwszy raz.

Wartości odżywcze wina z gruszek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
153.47 kcal
276.25 kcal

Węglowodany w winie z gruszek

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
40.02 g
72.04 g
Węglowodany przyswajalne
37.84 g
68.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
0.23 g
0.41 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.19 g

Witaminy w przepisie na wino z gruszek

Na 100g
Na porcję
(180g)
Ryboflawina
0.03 mg
0.05 mg

Składniki mineralne w przepisie na wino z gruszek

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
1.00 mg
1.80 mg
Potas
82.47 mg
148.45 mg
Wapń
6.65 mg
11.96 mg
Żelazo
0.14 mg
0.26 mg
Cynk
0.07 mg
0.13 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z gruszek 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie z gruszek

Lista alergenów dla wina z gruszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na wino z gruszek nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • drożdże winiarskie
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wina z gruszek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
6000 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 34
40.00
Za 6000 g
Cukier
2500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 2500 g
Liczba porcji:
Koszt składników
48.30
Jak oceniasz przepis na wino z gruszek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób