Wino z gruszek
Opublikowano: 14.10.2021 r.
Domowe wino gruszkowe krok po kroku czyli jak zrobić wino z gruszek? Sprawdzony, prosty przepis na napój alkoholowy, który zrobisz w zaciszu własnego domu.
Składniki dla 50 porcji:
- Gruszka - 6000 g
- Cukier - 2500 g
- Przyprawy - sok z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, drożdże winiarskie
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, blender, duża miska, gaza, lejek, butelka szklana, gumka recepturka, gumowa rurka, naczynie fermentacyjna
Przepis krok po kroku
- Gruszki umyj i wytnij gniazda nasienne. Pokrój na niewielkie kawałki i zblenduj lub stłucz tłuczkiem/wałkiem.
- Wyłóż je do naczynia fermentującego.
- Wsyp 500 g cukru do owoców i wlej 5,5 l wody oraz 20 g soku z cytryny.
- Odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce zamykając naczynie uszczelką wodną.
- Przecedź brzeczkę przez gazę do czystego naczynia fermentującego (za pomocą lejka). Odlej 1 l brzeczki do miseczki i dodaj do niej resztę cukru oraz 10 g cukru z prawdziwą wanilią. Jak cukry się rozpuszczą dodaj 25 g drożdży winnych i zamieszaj.
- Do pozostałej brzeczki dodaj wcześniej przygotowaną brzeczkę z cukrami i drożdżami.
- Umieść wszystko w naczyniu fermentującym, przykryj szczelnie przykrywką z uszczelnieniem wodnym i pozostaw w temperaturze pokojowej. Powinna zacząć się fermentacja.
- Gdy fermentacja się zakończy należy przefiltrować napój, by pozbyć się osadu.
- Pozostało klarowanie wina i przelanie go do butelki, w której ma być ostatecznie przechowywane.
Komentarz dietetyka
Alkohol nie jest wskazany przy nadciśnieniu tętniczym. Nie powinny go pić osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność.