Przepis na wino z dzikiej róży krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, balon na wino

Owoce umyj dokładnie.

Wsyp je do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu.

Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok.

Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.

Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu.

W wodzie rozpuść cukier. 5 litrów wody wymieszaj z moszczem oraz skórką z cytryny i wlej do balona fermentacyjnego.

W balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze.

Fermentacja potrwać może około 2-3 tygodnie.

Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu.

Wino z dzikiej róży podane w kieliszku.
Wino z dzikiej róży
Koszt przygotowania dania
8.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
142 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
64

Wino z dzikiej róży - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o winie z dzikiej róży

Wino z dzikiej róży to bardzo dobry pomysł na pyszny napój z dodatkiem alkoholu. Wino z owoców jest dość słodkie i można je dodawać do ciast i tortów jako składniki nasączający biszkopt. Wina owocowe są aromatyczne i intensywne w kolorze. Przepis na wino z dzikiej róży jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia wina potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: owoce dzikiej róży, cukier, woda, skórka z cytryny.

Jak zrobić wino z dzikiej róży? Owoce umyj dokładnie. Wsyp je do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu. Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok. Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia. Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu. W wodzie rozpuść cukier. Wodę wymieszaj z moszczem oraz skórką z cytryny i wlej do balona fermentacyjnego. W balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze. Fermentacja potrwać może około 2-3 tygodnie. Jeśli z balona nie wydobywa się, już uchodzące powietrze oznacza to, że proces dobiegł do końca. Do zlania wina z balona użyj specjalnej rurki gumowej, jeśli chcesz, aby wino było klarowne, pamiętaj, aby przecedzić je przez gazę. Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu.

Owoce dzikiej róży są doskonałym źródłem witaminy C oraz substancji przeciwbakteryjnych. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni nas przed przeziębieniem oraz powstawaniem nowotworów. Owoce dzikiej róży mają także działanie moczopędne. Mają także właściwości wzmacniające naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszne domowe wino świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Składniki do przygotowania wina należy uzbierać własnoręcznie. Najlepsze wino można przygotować w wersji mniej lub bardziej słodkiej. Wino jest dobre do spożycia od razu po procesie fermentacji. Można je przechowywać w butelkach przez około rok. Smaczne wino owocowe podać można także w wersji drinka z dodatkiem wody gazowanej i świeżych owoców.

Wartości odżywcze wina z dzikiej róży

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny wina z dzikiej róży 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie z dzikiej róży

Lista alergenów dla wina z dzikiej róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na wino z dzikiej róży nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • dzika róża owoce
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wina z dzikiej róży

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dzika róża owoce
3000 g
Cukier
1000 g
5 szklanek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Skórka z cytryny
100 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jak oceniasz przepis na wino z dzikiej róży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób