Wilgotna babka
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Masło (320 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cytryna (100 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Bułka tarta (20 g)
Przepis na wilgotna babka krok po kroku
Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej.
Ubij je do powstania białej puszystej masy.
Do masła dodaj jajka i ubij.
Wsyp cukier i zmiksuj do połączenia składników.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę.
Wymieszaj dokładnie.
Podziel masę na dwie części.
Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj dokładnie.
Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Wlej ciemną masę na ciasto.
Na nią wlej jasną masę i nożem delikatnie wymieszaj obie masy.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat wilgotnej babki
Wilgotna babka to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Babka wielkanocna świetnie sprawdzi się także na deser w dni powszednie. Babkę najczęściej przygotowuje się jako ciasto na święta. Babkę można przygotować w różnych wersjach smakowych. Przepis na wilgotną babkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, masło, kakao, cytryna, jogurt grecki, jajka, bułka tarta.
Jak zrobić wilgotną babkę? Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej. Ubij je do powstania białej puszystej masy. Do masła dodaj jajka i ubij. Wsyp cukier i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę. Wymieszaj dokładnie. Podziel masę na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciemną masę na ciasto. Na nią wlej jasną masę i nożem delikatnie wymieszaj obie masy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Masło możesz zastąpić olejem rzepakowym lub kokosowym. Powinno się to zrobić w proporcjach 1:1.
Podsumowując domowa babka jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Babka jest bardzo wilgotna i długo zachowuje swoją świeżość. Prosty przepis można dowolnie modyfikować poprzez różne dodatki. Babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepsza babka to ta przygotowana z miłością i pasją do wypieków.
Alergeny w wilgotnej babce
Lista alergenów dla wilgotnej babki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze wilgotnej babki
Wilgotna babka to słodki domowy wypiek zawierający sporą ilość pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Babka zawiera dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Tego typu wypieków nie spożywajmy częściej niż raz w tygodniu.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.