Przepis na wilgotna babka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej.

Ubij je do powstania białej puszystej masy.

Do masła dodaj jajka i ubij.

Wsyp cukier i zmiksuj do połączenia składników.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę.

Wymieszaj dokładnie.

Podziel masę na dwie części.

Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj dokładnie.

Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Wlej ciemną masę na ciasto.

Na nią wlej jasną masę i nożem delikatnie wymieszaj obie masy.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Wilgotna babka podana na białym talerzu.
Wilgotna babka
Koszt przygotowania dania
19.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
529 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Wilgotna babka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wilgotnej babce

Wilgotna babka to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Babka wielkanocna świetnie sprawdzi się także na deser w dni powszednie. Babkę najczęściej przygotowuje się jako ciasto na święta. Babkę można przygotować w różnych wersjach smakowych. Przepis na wilgotną babkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, masło, kakao, cytryna, jogurt grecki, jajka, bułka tarta.

Jak zrobić wilgotną babkę? Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej. Ubij je do powstania białej puszystej masy. Do masła dodaj jajka i ubij. Wsyp cukier i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę. Wymieszaj dokładnie. Podziel masę na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciemną masę na ciasto. Na nią wlej jasną masę i nożem delikatnie wymieszaj obie masy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Masło możesz zastąpić olejem rzepakowym lub kokosowym. Powinno się to zrobić w proporcjach 1:1.

Podsumowując domowa babka jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Babka jest bardzo wilgotna i długo zachowuje swoją świeżość. Prosty przepis można dowolnie modyfikować poprzez różne dodatki. Babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepsza babka to ta przygotowana z miłością i pasją do wypieków.

Wartości odżywcze wilgotnej babki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
407.33 kcal
529.53 kcal
Białko
8.45 g
10.99 g

Węglowodany w wilgotnej babce

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
26.16 g
34.01 g
Węglowodany przyswajalne
24.50 g
31.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.66 g
2.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
31.31 g
40.70 g
Tłuszcze nasycone
15.30 g
19.89 g
Tłuszcze nienasycone
16.01 g
20.81 g
Tłuszcze jednonasycone
12.40 g
16.12 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.61 g
4.69 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
140.85 mg
183.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wilgotna babka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.14 mg
2.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
59.98 µg (mcg)
77.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wilgotna babka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
50.93 mg
66.21 mg
Potas
294.07 mg
382.30 mg
Wapń
97.84 mg
127.19 mg
Fosfor
221.76 mg
288.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
33.93 mg
44.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.77 mg
3.60 mg
Cynk
0.93 mg
1.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotnej babki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wilgotnej babce

Lista alergenów dla wilgotnej babki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania wilgotnej babki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
320 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 320 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cytryna
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
35.70
Jak oceniasz przepis na wilgotna babka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób