Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik

Przepis na watruszki krok po kroku

W misce wymieszaj mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Rozgnieć palcami lub użyj nóżyka do ciasta, aby połączyć składniki, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i utworzą gładką masę. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo.

Podziel ciasto na dwie części, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby ciasto się schłodziło.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj mielone orzechy, cukier, miód, mleko i cynamon, aż powstanie jednolite nadzienie.

Po 30 minutach wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2-3 mm.

Wytnij z ciasta okręgi za pomocą foremki lub szklanki. Nałóż na środek każdego okręgu niewielką ilość nadzienia (około 1 łyżeczki).

Złóż okrąg na pół i dokładnie zamknij brzegi, tworząc półksiężycową formę. Możesz użyć widełek, aby lekko docisnąć brzegi ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj watruszki na blasze i piecz przez około 15-18 minut, aż staną się lekko złote.

watruszki
Watruszki - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - watruszki

W skrócie
Kalorii w porcji
48 kcal
Wielkość
jednej porcji
10 g
Indeks glikemiczny
80

Wartości odżywcze watruszków

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
485.26
48.53
Białko (g)
8.50
0.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
48.78
4.88
Węglowodany przyswajalne (g)
46.66
4.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
30.44
3.04
Tłuszcze nasycone (g)
12.44
1.24
Tłuszcze nienasycone (g)
18.00
1.80
Cholesterol (mg)
86.24
8.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A (µg (mcg))
135.03
13.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.34
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.70
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
131.94
13.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.14
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
70.68
7.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
35.09
3.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
6.68
0.67
Potas (mg)
154.11
15.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.01
5.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
138.70
13.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
47.63
4.76
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.47
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.16
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.43
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny watruszków 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w watruszkach

Lista alergenów dla watruszków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Więcej informacji na temat watruszków

Watruszki to nic innego jak słodkie okrągłe pieczywo z ciasta drożdżowego, które możesz przygotować w krótkim czasie dla całej swojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na watruszki. Te domowe są zdecydowanie najlepsze.

Zatem, jak zrobić watruszki? Będzie to dobry pomysł na słodką przekąskę. W pierwszej kolejności przygotuj składniki.

Ciasto:

- 250 g mąki pszennej

- 150 g masła (zimnego)

- 100 g cukru pudru

- 2 żółtka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

- 200 g mielonych orzechów (np. włoskich lub laskowych)

- 100 g cukru

- 1 łyżka miodu

- 2 łyżki mleka

- 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

- Cukier puder do posypania

1. W misce wymieszaj mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Rozgnieć palcami lub użyj nóżyka do ciasta, aby połączyć składniki, aż powstanie kruszonka.

2. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i utworzą gładką masę. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo.

3. Podziel ciasto na dwie części, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby ciasto się schłodziło.

4. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj mielone orzechy, cukier, miód, mleko i cynamon, aż powstanie jednolite nadzienie.

5. Po 30 minutach wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2-3 mm.

6. Wytnij z ciasta okręgi za pomocą foremki lub szklanki. Nałóż na środek każdego okręgu niewielką ilość nadzienia (około 1 łyżeczki).

7. Złóż okrąg na pół i dokładnie zamknij brzegi, tworząc półksiężycową formę. Możesz użyć widełek, aby lekko docisnąć brzegi ciasta.

8. Powtórz ten proces z drugą częścią ciasta i resztą nadzienia.

9. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

10. Układaj watruszki na blasze i piecz przez około 15-18 minut, aż staną się lekko złote. Możesz przygotować też nadzienie z sera.

Sam widzisz, jak proste jest ich przygotowanie, wykonaj je w domu i przekonaj się, jak pyszne są te słodkie ciasteczka.

Szacunkowy koszt przygotowania watruszków

Koszt składników
42.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Mleko 3,2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
42.90
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na watruszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,2% osób