Vermicelles
- Makaron bezjajeczny (200 g)
- Orzechy włoskie (150 g)
- Mascarpone (500 g)
- Beziki (małe gotowe bezy) (80 g)
- Cukier puder (30 g)
- Sok z cytryny (15 ml)
Przepis na vermicelles krok po kroku
Makaron ugotuj w wodzie do miękkości.
Orzechy oczyść, posiekaj i przełóż do blendera. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny i zblenduj na gładką masę.
Mascarpone zmieszaj z kremem orzechowym i cukrem pudrem.
Makaron zmieszaj z kremem orzechowym.
3/4 słodkich bez zblenduj i ułóż je na talerzu. Na wierzch wyłóż makaron.
Całość udekoruj pozostałymi bezami.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat vermicelles
Vermicelles to deser przygotowywany na bazie cienkiego makaronu i kremu orzechowego. Jest przepyszny, łatwy, a przy okazji naprawdę pięknie się prezentuje. To danie, które zachwyca ciekawym pomysłem. Można je stworzyć w naprawdę szybki sposób i potrzeba do tego tylko kilku produktów. Choć może się wydawać, że ze względu na dodatek makaronu ten deser nie jest zbyt smaczny, nie jest to prawda. Krem orzechowy, tak dobrze go otula, że tworzy wspaniałą opcję.
Vermicelles, to nazwa cienkiego makaronu, w kształcie nitek, który zwykle bywa używany jako dodatek do zup, czy sałatek. W Polsce najczęściej gości na niedzielnych stołach wraz z rosołem. Wydaje się, że nie ma on nic wspólnego z deserami, czy słodkim smakiem, jednak to danie udowadnia, że może być zupełnie inaczej. Makaron wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i tworzy przepyszną całość.
To danie charakterystyczne dla dwóch różnych kuchni: szwajcarskiej i francuskiej. W tej pierwszej występuje pod nazwą Vermicelles, za to w innych krajach używa się raczej nazwy deser Mont Blanc, czyli najwyższy szczyt Europy. Nic w tym dziwnego, makaron zwijany jest razem i tworzy mały kopiec, który jak najbardziej przypomina górski szczyt. Dodatkowo dekoruje się go przy pomocy bez, które nadają mu nieco ośnieżonego wyglądu.
Ten deser znaleźć można w najpopularniejszych kawiarniach w Szwajcarii, ale również Francji, czy Włoszech, jednak najlepiej smakuje przygotowany w domu. Zwłaszcza że nie jest to ani trochę trudne, czy pracochłonne. Składniki, które potrzebne są do jego przygotowania, z łatwością można spotkać w każdym większym sklepie. Krem do tego dania w pierwotnej wersji robi się na bazie kasztanów, jednak orzechy włoskie lepiej sprawdzają się w Polsce, ze względu na łatwiejszą dostępność i większe wartości odżywcze. Można jednak zastąpić je kasztanami jadalnymi, które dostępne są jesienią. Należy je wtedy najpierw upiec, a następnie zblendować na gładki mus, który połączy się z makaronem. W tym daniu wykorzystuje się również bezy, dobrze jest postawić na te o białym kolorze, które świetnie współgrają z makaronem.
Alergeny w vermicelles
Lista alergenów dla Vermicelles przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- beziki (małe gotowe bezy)
Wartości odżywcze vermicelles
Ten deser, tak jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(244g)
Węglowodany
(244g)
Tłuszcze
(244g)
Witaminy
(244g)
Składniki mineralne
(244g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.