Przepis na vermicelles krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Makaron ugotuj w wodzie do miękkości.

Orzechy oczyść, posiekaj i przełóż do blendera. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny i zblenduj na gładką masę.

Mascarpone zmieszaj z kremem orzechowym i cukrem pudrem.

Makaron zmieszaj z kremem orzechowym.

3/4 słodkich bez zblenduj i ułóż je na talerzu. Na wierzch wyłóż makaron.

Całość udekoruj pozostałymi bezami.

Vermicelles podany w naczyniu z bezami.
Vermicelles
Koszt przygotowania dania
33.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1064 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
67

Vermicelles - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Vermicelles

Vermicelles to deser przygotowywany na bazie cienkiego makaronu i kremu orzechowego. Jest przepyszny, łatwy, a przy okazji naprawdę pięknie się prezentuje. To danie, które zachwyca ciekawym pomysłem. Można je stworzyć w naprawdę szybki sposób i potrzeba do tego tylko kilku produktów. Choć może się wydawać, że ze względu na dodatek makaronu ten deser nie jest zbyt smaczny, nie jest to prawda. Krem orzechowy, tak dobrze go otula, że tworzy wspaniałą opcję.

Vermicelles, to nazwa cienkiego makaronu, w kształcie nitek, który zwykle bywa używany jako dodatek do zup, czy sałatek. W Polsce najczęściej gości na niedzielnych stołach wraz z rosołem. Wydaje się, że nie ma on nic wspólnego z deserami, czy słodkim smakiem, jednak to danie udowadnia, że może być zupełnie inaczej. Makaron wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i tworzy przepyszną całość.

To danie charakterystyczne dla dwóch różnych kuchni: szwajcarskiej i francuskiej. W tej pierwszej występuje pod nazwą Vermicelles, za to w innych krajach używa się raczej nazwy deser Mont Blanc, czyli najwyższy szczyt Europy. Nic w tym dziwnego, makaron zwijany jest razem i tworzy mały kopiec, który jak najbardziej przypomina górski szczyt. Dodatkowo dekoruje się go przy pomocy bez, które nadają mu nieco ośnieżonego wyglądu.

Ten deser znaleźć można w najpopularniejszych kawiarniach w Szwajcarii, ale również Francji, czy Włoszech, jednak najlepiej smakuje przygotowany w domu. Zwłaszcza że nie jest to ani trochę trudne, czy pracochłonne. Składniki, które potrzebne są do jego przygotowania, z łatwością można spotkać w każdym większym sklepie. Krem do tego dania w pierwotnej wersji robi się na bazie kasztanów, jednak orzechy włoskie lepiej sprawdzają się w Polsce, ze względu na łatwiejszą dostępność i większe wartości odżywcze. Można jednak zastąpić je kasztanami jadalnymi, które dostępne są jesienią. Należy je wtedy najpierw upiec, a następnie zblendować na gładki mus, który połączy się z makaronem. W tym daniu wykorzystuje się również bezy, dobrze jest postawić na te o białym kolorze, które świetnie współgrają z makaronem.

Wartości odżywcze Vermicelles

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(244g)
Energia (kalorie)
436.08 kcal
1064.04 kcal
Białko
7.16 g
17.47 g

Węglowodany w vermicelles

Na 100g
Na porcję
(244g)
Węglowodany
29.84 g
72.81 g
Węglowodany przyswajalne
28.14 g
68.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
4.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(244g)
Tłuszcz
31.97 g
78.01 g
Tłuszcze nasycone
22.07 g
53.85 g
Tłuszcze nienasycone
9.90 g
24.16 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Cholesterol
60.00 mg
146.40 mg
Brak danych dla: beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na vermicelles

Na 100g
Na porcję
(244g)
Witamina C
0.80 mg
1.94 mg
Brak danych dla: beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na vermicelles

Na 100g
Na porcję
(244g)
Sód
30.35 mg
74.06 mg
Wapń
87.71 mg
214.02 mg
Brak danych dla: beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
1.75 mg
Brak danych dla: beziki (małe gotowe bezy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Vermicelles 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Vermicelles

Lista alergenów dla Vermicelles przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • beziki (małe gotowe bezy)

Cena przygotowania Vermicelles

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
200 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Beziki (małe gotowe bezy)
80 g
10.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 80 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na vermicelles
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób