Przepis na vege pizzę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, tarka, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia, sitko

Suche drożdże dodaj do 250 ml letniej wody. Wymieszaj i dodaj łyżeczkę oliwy.

Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do niej łyżeczkę soli. Powoli dodawaj rozczyn, cały czas mieszając. Gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż je na stolnicę i zacznij ugniatać ręcznie.

Po 15 min, gdy ciasto będzie wyrobione, włóż je do miski i wysmaruj 3 łyżeczkami oliwy. Przykryj ścierką i pozostał na 30 min do wyrośnięcia.

3 łyżeczki oliwy wlej do garnka i rozgrzej. Dodaj starty na tarce czosnek. Po chwili wlej krojone pomidory z puszki. Dodaj łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu (może być świeżo mielony), łyżeczkę bazylii i łyżkę oregano. Całość wymieszaj i gotuj przez 10-15 min.

Produkt seropodobny (violife) zetrzyj na tarce.

Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w piórka.

Z papryki żółtej i czerwonej odetnij ogonki i pozbądź się gniazda nasiennego, a następnie pokrój jadalną część w paski.

Wyrośnięte ciasto daj na blaszkę i powoli rozciągnij do brzegów. Posmaruj sosem i dodaj przygotowane dodatki. Pizzę piecz ok. 20-25 min w 180 stopniach.

Pizzę udekoruj świeżą bazylią.

Upieczona vege pizza o prostokątnym kształcie znajduje się na drewnianym blacie.
Vege pizza
Koszt przygotowania dania
24.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
718 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
79

Vege pizza - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o vege pizzy

Vege pizza nie zawiera m.in. sera mozzarella, który to najczęściej znajduje się na innych pizzach. Zamiast niego można wykorzystać produkt Violife. Jest to alternatywa dla sera żółtego. Ten blok został wyprodukowany na bazie oleju koksowego i nie zawiera m.in. nabiału, soi, laktozy. Jeżeli zaś chodzi o inne składniki, to większość jest dość uniwersalna.

Poszczególne elementy pizzy możesz zmieniać. Jeżeli nie lubisz papryki czerwonej, możesz z niej zrezygnować i zastąpić ją papryką zieloną. Możesz też pokusić się o dodanie do pizzy papryczki jalapeno, która nada potrawie ostrego smaku. Inną opcją jest dodanie do sosu pomidorowego nieco mielonej papryczki chili, papryki ostrej i dla kontrastu papryki słodkiej. Jeżeli szczególnie nie przepadasz za oregano lub bazylią, nie musisz dodawać tych konkretnych ziół do sosu.

Należy pamiętać o tym, że ciasto na pizzę trzeba bardzo dobrze wyrobić. Nie należy pomijać tego kroku. Jeżeli tylko jako tako połączysz składniki i zostawisz ciasto do wyrośnięcia, pizza nie będzie taka, jakbyś tego oczekiwał. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy ma jednolitą konsystencję i jest puszyste.

Przygotowanie tej pizzy zajmuje nieco czasu, ale gdy odstawisz spód pizzy do wyrośnięcia, możesz przygotować resztę składników. Najwięcej czasu zajmie zrobienie sosu pomidorowego. Możesz też zrobić go dzień wcześniej, aby smaki się ze sobą przegryzły.

W tym przepisie wykorzystane są drożdże suche, ale wege pizza może być też zrobiona ze świeżych drożdży. W przypadku wegańskiej kuchni można natknąć się też na pizze, które nie mają spodów zrobionych z mąki pszennej. Wege pizza może być zrobiona z marchewki i mąki z ciecierzycy lub soi i płatków drożdżowych. Opcji jest naprawdę wiele.

Wegańska pizza jest bardzo smaczna. Jeżeli twoi goście są na diecie wegańskiej, na pewno bardzo się ucieszą, kiedy przygotujesz dla nich tak dobrą pizzę, a jeżeli sam nigdy wcześniej jej nie próbowałeś, to będziesz mieć okazję. Lepiej zachowaj ten przepis, bo niedługo znowu może okazać się potrzebny!

Wartości odżywcze vege pizzy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kalorie)
184.19 kcal
718.33 kcal
Białko
5.40 g
21.05 g

Węglowodany w vege pizzy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany
29.02 g
113.19 g
Węglowodany przyswajalne
28.04 g
109.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz
5.61 g
21.88 g
Tłuszcze nasycone
3.66 g
14.28 g
Tłuszcze nienasycone
1.95 g
7.59 g
Brak danych dla: ser wegański naturalny violife, papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na vege pizzę

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina B6
0.13 mg
0.50 mg
Brak danych dla: ser wegański naturalny violife, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
1.46 mg
Brak danych dla: ser wegański naturalny violife, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.75 mg
Brak danych dla: ser wegański naturalny violife, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.84 mg
11.08 mg
Brak danych dla: ser wegański naturalny violife, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
65.77 µg (mcg)
256.51 µg (mcg)
Brak danych dla: ser wegański naturalny violife, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na vege pizzę

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód
167.53 mg
653.37 mg
Potas
177.11 mg
690.71 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
18.93 mg
73.82 mg
Fosfor
58.91 mg
229.77 mg
Brak danych dla: ser wegański naturalny violife, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
19.40 mg
75.67 mg
Brak danych dla: ser wegański naturalny violife, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
2.19 mg
8.53 mg
Cynk
0.50 mg
1.96 mg
Brak danych dla: ser wegański naturalny violife, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.54 mg
Brak danych dla: ser wegański naturalny violife, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny vege pizzy 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w vege pizzy

Lista alergenów dla vege pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania vege pizzy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser wegański naturalny Violife
200 g
1 opakowanie
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mąka pszenna typ 500
480 g
3 szklanki mąki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 480 g
Oliwa z oliwek
35 ml
7 łyżeczek
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 35 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomidory w puszce
400 g
Krojone, bez skórki
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Pieczarki
60 g
3 pieczarki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Papryka żółta
200 g
Cała papryka żółta pozbawiona ogonka i gniazda nasiennego
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
115 g
Pół dużej papryki czerwonej pozbawionej ogonka i gniazda nasiennego
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 115 g
Cebula czerwona
50 g
Pół czerwonej cebuli
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
55.30
Jak oceniasz przepis na vege pizzę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób