Vege pizza
- Ser wegański naturalny Violife - 1 opakowanie (200 g)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki mąki (480 g)
- Oliwa z oliwek - 7 łyżeczek (35 ml)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Pomidory w puszce - Krojone, bez skórki (400 g)
- Pieczarki - 3 pieczarki (60 g)
- Papryka żółta - Cała papryka żółta pozbawiona ogonka i gniazda nasiennego (200 g)
- Papryka czerwona - Pół dużej papryki czerwonej pozbawionej ogonka i gniazda nasiennego (115 g)
- Cebula czerwona - Pół czerwonej cebuli (50 g)
Przepis na vege pizzę krok po kroku
Suche drożdże dodaj do 250 ml letniej wody. Wymieszaj i dodaj łyżeczkę oliwy.
Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do niej łyżeczkę soli. Powoli dodawaj rozczyn, cały czas mieszając. Gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż je na stolnicę i zacznij ugniatać ręcznie.
Po 15 min, gdy ciasto będzie wyrobione, włóż je do miski i wysmaruj 3 łyżeczkami oliwy. Przykryj ścierką i pozostał na 30 min do wyrośnięcia.
3 łyżeczki oliwy wlej do garnka i rozgrzej. Dodaj starty na tarce czosnek. Po chwili wlej krojone pomidory z puszki. Dodaj łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu (może być świeżo mielony), łyżeczkę bazylii i łyżkę oregano. Całość wymieszaj i gotuj przez 10-15 min.
Produkt seropodobny (violife) zetrzyj na tarce.
Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
Z papryki żółtej i czerwonej odetnij ogonki i pozbądź się gniazda nasiennego, a następnie pokrój jadalną część w paski.
Wyrośnięte ciasto daj na blaszkę i powoli rozciągnij do brzegów. Posmaruj sosem i dodaj przygotowane dodatki. Pizzę piecz ok. 20-25 min w 180 stopniach.
Pizzę udekoruj świeżą bazylią.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat vege pizzy
Vege pizza nie zawiera m.in. sera mozzarella, który to najczęściej znajduje się na innych pizzach. Zamiast niego można wykorzystać produkt Violife. Jest to alternatywa dla sera żółtego. Ten blok został wyprodukowany na bazie oleju koksowego i nie zawiera m.in. nabiału, soi, laktozy. Jeżeli zaś chodzi o inne składniki, to większość jest dość uniwersalna.
Poszczególne elementy pizzy możesz zmieniać. Jeżeli nie lubisz papryki czerwonej, możesz z niej zrezygnować i zastąpić ją papryką zieloną. Możesz też pokusić się o dodanie do pizzy papryczki jalapeno, która nada potrawie ostrego smaku. Inną opcją jest dodanie do sosu pomidorowego nieco mielonej papryczki chili, papryki ostrej i dla kontrastu papryki słodkiej. Jeżeli szczególnie nie przepadasz za oregano lub bazylią, nie musisz dodawać tych konkretnych ziół do sosu.
Należy pamiętać o tym, że ciasto na pizzę trzeba bardzo dobrze wyrobić. Nie należy pomijać tego kroku. Jeżeli tylko jako tako połączysz składniki i zostawisz ciasto do wyrośnięcia, pizza nie będzie taka, jakbyś tego oczekiwał. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy ma jednolitą konsystencję i jest puszyste.
Przygotowanie tej pizzy zajmuje nieco czasu, ale gdy odstawisz spód pizzy do wyrośnięcia, możesz przygotować resztę składników. Najwięcej czasu zajmie zrobienie sosu pomidorowego. Możesz też zrobić go dzień wcześniej, aby smaki się ze sobą przegryzły.
W tym przepisie wykorzystane są drożdże suche, ale wege pizza może być też zrobiona ze świeżych drożdży. W przypadku wegańskiej kuchni można natknąć się też na pizze, które nie mają spodów zrobionych z mąki pszennej. Wege pizza może być zrobiona z marchewki i mąki z ciecierzycy lub soi i płatków drożdżowych. Opcji jest naprawdę wiele.
Wegańska pizza jest bardzo smaczna. Jeżeli twoi goście są na diecie wegańskiej, na pewno bardzo się ucieszą, kiedy przygotujesz dla nich tak dobrą pizzę, a jeżeli sam nigdy wcześniej jej nie próbowałeś, to będziesz mieć okazję. Lepiej zachowaj ten przepis, bo niedługo znowu może okazać się potrzebny!
Alergeny w vege pizzy
Lista alergenów dla vege pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze vege pizzy
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.