Uszka z grzybami suszonymi
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Masło (20 g)
- Suszone grzyby (40 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Bułka tarta (30 g)
Przepis na uszka z grzybami suszonymi krok po kroku
Przygotuj ciasto: mąkę wysyp na stolnice, dodaj pół łyżeczki soli, wlej 250 ml wrzącej wody i roztopione masło. Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostaw przykryte ściereczką aby odpoczęło przez 30 minut.
Przygotuj farsz: grzyby włóż do garnka wlej 200 ml wody. Gotuj do miękkości. Ostudź. Zmiel w maszynce do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju na złoto. Dodaj do zmielonych grzybów, dopraw solą i pieprzem, wsyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj cieniutko. Wytnij okręgi małym kieliszkiem. Na środek ciasta połóż farsz. Zlep brzegi ciasta. Połącz dwa końce ciasta tworząc zamknięty okrąg. Uszka gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty.
Gotowe Uszka podawaj z dodatkiem barszczu.
Więcej informacji na temat uszek z grzybami suszonymi
Uszka z grzybami suszonymi to tradycyjne świąteczne danie. Uszka można podawać z barszczem czerwonym lub same z dodatkiem roztopionego masła. Przepis na uszka z grzybami suszonymi jest dość pracochłonny lecz prosty, nie potrzebujesz dużego doświadczenia aby go przygotować. Do przygotowania uszek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, grzyby suszone leśne, cebula, bułka tarta, sól, pieprz, olej.
Jak zrobić uszka z grzybami suszonymi? Na początek przygotuj farsz. Grzyby suszone umieść w garnku, wlej wodę i gotuj około 20 minut. Przestudzone grzyby zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, podsmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Połącz z grzybami, dopraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj ciasto. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj 250 mililitrów wrzącej wody, roztopione masło i pół łyżeczki soli. Zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji, powinno łatwo odchodzić od dłoni. Zostaw ciasto na 30 minut przykryte ściereczką aby odpoczęło. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Wykrawaj małym kieliszkiem okręgi, na środek każdego nałóż farsz. Zlep brzegi ciasta, po czym połącz dwa końce w zamknięty okrąg. Tak przygotowane uszka ugotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podawaj z barszczem lub polane roztopionym masłem.
Grzyby leśne są cennym źródłem błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłową perystaltykę jelit oraz lepszą pracę układu pokarmowego. Grzyby są niskokaloryczne, zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz potasu regulującego prawidłową pracę serca i obniżającego ciśnienie krwi. Grzyby leśne możesz mrozić lub suszyć aby przedłużyć ich trwałość.
Podsumowując wigilijne uszka z grzybami to doskonała potrawa jarska nie tylko na święta. Dobrze smakują podane z barszczem jak również odrobiną roztopionego masła. Farsz na uszka z grzybami suszonymi możesz przygotować szybciej - wystarczy, że ugotowane grzyby zmielisz przy pomocy malaksera. Uszka możesz mrozić lub przechowywać ugotowane w lodówce do 3 dni.
Alergeny w uszkach z grzybami szuszonymi
Lista alergenów dla uszek z grzybami suszonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze uszek z grzybami suszonymi
Uszka to tradycyjna wigilijna potrawa. Są stosunkowo niskokaloryczne. W połączeniu z barszczem tworzą pyszne danie jarskie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.