Udko z kurczaka w rękawie
- Udko kurczaka bez skóry (1500 g)
- Sos sojowy - 8 łyżek stołowych (80 ml)
- Miód (60 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Musztarda - 1 płaska łyżeczka (10 g)
Przepis na udko z kurczaka w rękawie krok po kroku
W misce wymieszaj olej, sos sojowy, miód, musztardę, 2 płaskie łyżki stołowe przyprawy do kurczaka oraz po 1 łyżeczce czosnku, oraz papryki wędzonej.
Udka oczyść, umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Następnie udka umieść w misce i natrzyj marynatą. Miskę z udkami owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Rękaw do pieczenia zawiąż z jednej strony, umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż do niego udka wraz z marynatą. Z rękawa wypuść powietrze i zawiąż z drugiej strony.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Po tym czasie rękaw delikatnie rozetnij i mięso piecz jeszcze 30 minut.
Gotowe udka pieczone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Boczek pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Ziemniaki pieczone w rękawie
-
Pałeczki z kurczaka w rękawie
-
Karczek pieczony w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Dania pieczone w rękawie
Więcej informacji na temat udka z kurczaka w rękawie
Udko z kurczaka w rękawie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso drobiowe doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz mizerii. Prosty przepis na udka pieczone w rękawie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, sos sojowy, miód, olej rzepakowy, musztarda oraz przyprawy (papryka wędzona, przyprawa do kurczaka i czosnek granulowany).
A jak zrobić udka z kurczaka pieczone w rękawie? W misce wymieszaj olej, sos sojowy, miód, musztardę, 2 płaskie łyżki stołowe przyprawy do kurczaka oraz po 1 łyżeczce czosnku, oraz papryki wędzonej. Udka oczyść, umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie udka umieść w misce i natrzyj marynatą. Miskę z udkami owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Rękaw do pieczenia zawiąż z jednej strony, umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż do niego udka wraz z marynatą. Z rękawa wypuść powietrze i zawiąż z drugiej strony. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Po tym czasie rękaw delikatnie rozetnij i mięso piecz jeszcze 30 minut. Gotowe udka pieczone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Udko drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Białko w organizmie wykorzystywane jest między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Pieczone udka z kurczaka stanowią źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Pieczone udka z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.
Podsumowując: wiesz już jak upiec udka z kurczaka. Czas pieczenia mięsa może różnić się w zależności od wielkości udek. Szybkie w przygotowaniu danie doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Produkty niezbędne do przygotowania udek, dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w udku z kurczaka w rękawie
Lista alergenów dla udka z kurczaka w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze udka z kurczaka w rękawie
Udko z kurczaka w rękawie to doskonała propozycja na obiad. Mięso z ud kurczaka stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, jednak warto spożywać je bez skóry.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.