Przepis na filet z indyka pieczony w rękawie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia

Wymieszaj oliwę z przyprawami i dokładnie zamarynuj nią mięso. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Mięso włóż do rękawa, dodaj masło i szczelnie zamknij rękaw. Zrób niewielkie nacięcia w kilku miejscach.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu ok. 50 minut.

indyk pieczony z warzywami
filet z indyka pieczony w rękawie
Koszt przygotowania dania
25.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
10

Filet z indyka pieczony w rękawie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o filecie z indyka pieczonym w rękawie

Soczysty filet z indyka pieczony w rękawie to, bardzo prosty, smaczny i zdrowy pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Można go podawać na wiele sposobów, na przykład w towarzystwie pieczonych warzyw, ziemniaków, makaronu lub kasz, surówki, czy wykorzystać na kanapki. W każdej z tych wersji sprawdzi się znakomicie. Dzięki pieczeniu w rękawie mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Koniecznie poznaj nasz przepis na filet z indyka pieczony w rękawie na obiad, który będzie pyszny i posmakuje całej rodzinie. Podstawowe składniki, niezbędne do tego jak upiec pierś z indyka w rękawie na obiad to oczywiście pierś z indyka, ulubione przyprawy, odrobina masła i oliwy. Najlepiej zacząć od doprawienia mięsa. W tym celu wystarczy, że w małej miseczce wymieszać oliwę z ulubionymi przyprawami. My polecamy w szczególności ziele angielskie, liście laurowe, świeży czosnek i cebulę, słodką paprykę, majeranek, cząber, jednak ilość i rodzaj przypraw możesz dowolnie modyfikować w zależności od swoich preferencji i tego jakie smaki preferujesz na co dzień. Umyte i osuszone mięso indyka wystarczy dokładnie obtoczyć w zalewie i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby dokładnie się zamarynowało i przeszło smakiem i zapachem wszystkich przypraw. Kolejnym etapem jest włożenie zamarynowanego mięsa do rękawa, dodanie odrobiny masła i szczelne zawiązanie. Tak przygotowane mięso jest gotowe do pieczenia w piekarniku. Pyszny obiad, dobry dla całej rodziny gwarantowany. Posmakuje również dzieciom. Indyk to chude mięso, bogate w białko, a dzięki pieczeniu w rękawie zamiast smażeniu, czy panierowaniu jest też dużo łatwiej strawne. Jego przygotowanie nie wymaga ani długiego czasu spędzonego w kuchni, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Koniecznie poznaj nasz przepis na najlepszego indyka pieczonego w rękawie, gwarantujemy że zagości w Twojej kuchni na stałe i stanie się jednym z ulubionych obiadów dla całej rodziny.

Wartości odżywcze fileta z indyka pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
149.08 kcal
298.15 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
6.80 g
13.60 g
Tłuszcze jednonasycone
3.54 g
7.07 g
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
2.08 g

Witaminy w przepisie na filet z indyka pieczony w rękawie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina E
0.66 mg
1.31 mg

Składniki mineralne w przepisie na filet z indyka pieczony w rękawie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
70.66 mg
141.31 mg
Potas
254.55 mg
509.10 mg
Wapń
8.84 mg
17.68 mg
Żelazo
0.75 mg
1.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka pieczonego w rękawie 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z indyka pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla fileta z indyka pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania fileta z indyka pieczonego w rękawie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na filet z indyka pieczony w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób