Udka pieczone w rękawie

Opublikowano: 15.09.2021 r., 14:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udka pieczone w rękawie podane są na talerzu z dodatkiem warzyw.
Udka pieczone w rękawie
Udka pieczone w rękawie to propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
656 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą 4 sztuki (1000 g)
  • Masło klarowane (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, rękaw do pieczenia

Przepis na udka pieczone w rękawie krok po kroku

Rozpuść masło dodaj do niego majeranek. Udka dopraw solą i pieprzem. Polej masłem z majerankiem i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Udka włóż do rękawa. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 50-60 minut.

Gotowe udka podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na udka pieczone w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat udek pieczonych w rękawie

Dobre udka pieczone w rękawie to doskonała propozycja na soczyste danie z kurczaka. Przepis na udka pieczone w rękawie jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia udek w rękawie będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: udka kurczaka ze skórą, majeranek, masło klarowane, sól i pieprz.

Jak zrobić udka pieczone w rękawie? Roztop masło i wymieszaj z majerankiem. Udka z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Polej masłem z majerankiem i dokładnie wymieszaj. Przełóż mięso do rękawa i zamknij obydwa końce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 50-60 minut.

Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Prolaktyna jest hormonem wytwarzanym przez przysadkę mózgową. Jest ona odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu rozrodczego. Powoduje rozrost gruczołu mlekowego podczas ciąży oraz hamuje owulację u kobiet. Prolaktyna ma także pośredni wpływ na nasz nastrój. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Majeranek jest przyprawą o właściwościach wspomagających trawienie. Jest bogaty w witaminy A i C oraz cynk, mangan i karoten. Witamina A wpływa na prawidłowe widzenie oraz jest naturalnym środkiem chroniącym przed promieniowaniem UV. Ma on zdolność obniżania poziomu cukru we krwi a także silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie i antyseptycznie. Jest powszechnie stosowany ze względu na wiele swoich cennych właściwości.

Podsumowując pomysł na pyszne udka pieczone wspaniale pasuje na obiad dla całej rodziny lub pyszną kolację w gronie znajomych. Prosty przepis na smaczne udka wykonasz w godzinę. Jeśli więc nie masz czasu na obiad dla dzieci zamarynuj udka dzień wcześniej i tylko wstaw je do piekarnika.

Alergeny w udkach pieczonych w rękawie

Lista alergenów dla udek pieczonych w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze udek pieczonych w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Udka pieczone w rękawie to danie z niską zawartością węglowodanów. Jest ono źródłem dużej ilości łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Udka zawierają wiele cennych witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
328.33
656.67
Białko (g)
13.67
27.33
Fenyloalanina (mg)
0.53
1.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.14
0.28
Węglowodany przyswajalne (g)
0.14
0.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
30.00
60.00
Tłuszcze nasycone (g)
16.19
32.38
Tłuszcze nienasycone (g)
13.81
27.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.35
20.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.46
6.92
Cholesterol (mg)
127.50
255.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
163.33
326.67
Witamina B6 (mg)
0.27
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.94
Witamina C (mg)
0.17
0.33
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.17
Witamina E (mg)
0.47
0.93
Retinol (µg (mcg))
160.67
321.33
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.12
0.24
Niacyna (mg)
3.94
7.88
Foliany (µg (mcg))
3.33
6.67
Beta karoten (µg (mcg))
32.17
64.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
70.33
140.67
Potas (mg)
170.00
340.00
Wapń (mg)
8.17
16.33
Fosfor (mg)
129.67
259.33
Magnez (mg)
15.83
31.67
Żelazo (mg)
0.57
1.15
Cynk (mg)
1.23
2.45
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny udek pieczonych w rękawie 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek pieczonych w rękawie

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
4 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Koszt składników
27.00