Karczek pieczony w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r., 18:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karczek pieczony w rękawie ułożony na desce do krojenia.
Karczek pieczony w rękawie
Karczek pieczony w rękawie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybkie w przygotowaniu danie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 80 min
363 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1200 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia spożywcza, miska, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy

Przepis na karczek pieczony w rękawie krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Do miski włóż przeciśnięty przez praskę czosnek, olej rzepakowy, po jednej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku oraz po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do przypraw z olejem włóż mięso i dokładnie pokryj je marynatą. Miskę z mięsem zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia cebulę obierz i pokrój w piórka.

Na dno rękawa do zapiekania ułóż cebulę, a na nią połóż zamarynowane mięso. Rękawa zawiąż z dwóch stron i włóż do naczynia do zapiekania.

Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 80 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso zarumieniło się).

Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami na zimno lub na ciepło.

Jak oceniasz przepis na karczek pieczony w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,2% osób

Więcej informacji na temat karczka pieczonego w rękawie

Karczek pieczony w rękawie to propozycja na smaczny obiad dla rodziny. Pyszna karkówka pieczona w całości doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz z surówkami ze świeżych warzyw. Przepis na karczek pieczony w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, cebula, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz papryka ostra.

A jak zrobić karczek pieczony w rękawie? Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Do miski włóż przeciśnięty przez praskę czosnek, olej rzepakowy, po jednej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku oraz po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj. Do przypraw z olejem włóż mięso i dokładnie pokryj je marynatą. Miskę z mięsem zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia cebulę obierz i pokrój w piórka. Na dno rękawa do zapiekania ułóż cebulę, a na nią połóż zamarynowane mięso. Rękawa zawiąż z dwóch stron i włóż do naczynia do zapiekania. Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 80 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia rękaw rozetnij, aby mięso zarumieniło się). Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami na zimno lub na ciepło.

Karkówka jest z mięsem dość kalorycznym, ponieważ 100 g mięsa zawiera około 250 kcal. Karkówka zawiera również spore ilości białka. Karkówka wieprzowa jest źródłem sodu, potasu, żelaza, cynku, niektórych witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. Dodatkowo żelazo wypływa na produkcję krwinek czerwonych, które odpowiadają za transport tlenu do komórek naszego organizmu.

Podsumowując pieczenie karkówki to doskonały pomysł na przygotowania pysznego obiadu. Karkówka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w karczku pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla karczka pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karczek pieczony w rękawie

Wartości odżywcze karczka pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Karczek pieczony w rękawie to doskonała propozycja na danie obiadowe, które można podać z sosem. Karczek pieczony po przestudzeniu warto wykorzystać jako wędlinę na kanapki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
181.88
363.76
Białko (g)
21.54
43.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.63
3.25
Węglowodany przyswajalne (g)
1.37
2.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.33
18.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.79
5.57
Tłuszcze nienasycone (g)
6.55
13.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.70
9.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
3.69
Cholesterol (mg)
56.08
112.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.82
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
1.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.34
2.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
1.65
Witamina E (mg)
0.23
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.82
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.50
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.29
8.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.94
11.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.19
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
55.16
110.32
Potas (mg)
302.14
604.28
Wapń (mg)
16.57
33.15
Fosfor (mg)
210.10
420.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.13
36.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
1.78
Cynk (mg)
2.63
5.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karczka pieczonego w rękawie 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karczka pieczonego w rękawie

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
49.00