Udziec z indyka pieczony w rękawie
- Udziec z indyka (600 g)
- Marchewka (100 g)
- Ziemniaki średnie (350 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Cebula (100 g)
Przepis na udziec z indyka pieczony w rękawie krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Natomiast ziemniaki i marchew także myjemy oraz kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka.
Wszystkie składniki wkładamy do rękawa. Dodatkowo wsypujemy przyprawy oraz dodajemy olej.
Rękaw szczelnie zamykamy, następnie składniki w środku dokładnie mieszamy.
Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej informacji na temat udźca z indyka pieczonego w rękawie
Pyszny udziec z indyka pieczony w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Udziec z indyka pieczony z warzywami jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszne danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić udziec z indyka pieczony w piekarniku? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Natomiast ziemniaki i marchew także myjemy oraz kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki wkładamy do rękawa. Dodatkowo wsypujemy przyprawy oraz dodajemy olej. Rękaw szczelnie zamykamy, następnie składniki w środku dokładnie mieszamy. Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na udziec z indyka pieczony w rękawie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.
Świąteczny i smaczny obiad z indyka odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Soczysty indyk również doskonale sprawdzi się podczas obiadu rodzinnego.
Alergeny w udźcu z indyka pieczonym w rękawie
Lista alergenów dla udźca z indyka pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udziec z indyka pieczony w rękawie
Wartości odżywcze udźca z indyka pieczonego w rękawie
Danie zawiera zdrowe składniki oraz małą ilość tłuszczu, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do menu.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.