Przepis na udziec z indyka pieczony w rękawie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, rękaw do pieczenia

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Natomiast ziemniaki i marchew także myjemy oraz kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka.

Wszystkie składniki wkładamy do rękawa. Dodatkowo wsypujemy przyprawy oraz dodajemy olej.

Rękaw szczelnie zamykamy, następnie składniki w środku dokładnie mieszamy.

Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Udziec z indyka pieczony w rękawie z dodatkami
Udziec z indyka pieczony w rękawie
Koszt przygotowania dania
13.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
347 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
81

Udziec z indyka pieczony w rękawie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o udźcu z indyka pieczonym w rękawie

Pyszny udziec z indyka pieczony w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Udziec z indyka pieczony z warzywami jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszne danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić udziec z indyka pieczony w piekarniku? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Natomiast ziemniaki i marchew także myjemy oraz kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki wkładamy do rękawa. Dodatkowo wsypujemy przyprawy oraz dodajemy olej. Rękaw szczelnie zamykamy, następnie składniki w środku dokładnie mieszamy. Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na udziec z indyka pieczony w rękawie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Świąteczny i smaczny obiad z indyka odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Soczysty indyk również doskonale sprawdzi się podczas obiadu rodzinnego.

Wartości odżywcze udźca z indyka pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
124.28 kcal
347.98 kcal
Białko
10.95 g
30.66 g

Węglowodany w udźcu z indyka pieczonym w rękawie

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
6.79 g
19.02 g
Węglowodany przyswajalne
5.79 g
16.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
2.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
6.08 g
17.01 g
Tłuszcze nasycone
1.52 g
4.25 g
Tłuszcze nienasycone
4.56 g
12.77 g
Tłuszcze jednonasycone
2.85 g
7.99 g
Tłuszcze wielonasycone
1.71 g
4.77 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.11 g
Cholesterol
41.69 mg
116.75 mg

Witaminy w przepisie na udziec z indyka pieczony w rękawie

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
83.98 µg (mcg)
235.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.97 µg (mcg)
2.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.97 mg
19.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
13.22 µg (mcg)
37.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.85 mg
7.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
7.67 µg (mcg)
21.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
702.50 µg (mcg)
1967.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na udziec z indyka pieczony w rękawie

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
51.69 mg
144.75 mg
Potas
271.31 mg
759.68 mg
Wapń
12.88 mg
36.07 mg
Fosfor
99.11 mg
277.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.36 mg
54.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
2.42 mg
Cynk
1.61 mg
4.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka pieczonego w rękawie 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w udźcu z indyka pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla udźca z indyka pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udziec z indyka pieczony w rękawie

Cena przygotowania udźca z indyka pieczonego w rękawie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
600 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
11.14
Za 600 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ziemniaki średnie
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na udziec z indyka pieczony w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób