Udziec z indyka pieczony w rękawie

Opublikowano: 10.04.2022 r., 17:31 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony udziec z indyka
Udziec z indyka pieczony w rękawie
Udziec z indyka pieczony w rękawie to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Mięso jest soczyste oraz pyszne w smaku. Spróbuj go koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
347 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udziec z indyka (600 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Ziemniaki średnie (350 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, rękaw do pieczenia

Przepis na udziec z indyka pieczony w rękawie krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Natomiast ziemniaki i marchew także myjemy oraz kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka.

Wszystkie składniki wkładamy do rękawa. Dodatkowo wsypujemy przyprawy oraz dodajemy olej.

Rękaw szczelnie zamykamy, następnie składniki w środku dokładnie mieszamy.

Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na udziec z indyka pieczony w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat udźca z indyka pieczonego w rękawie

Pyszny udziec z indyka pieczony w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Udziec z indyka pieczony z warzywami jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszne danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić udziec z indyka pieczony w piekarniku? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Natomiast ziemniaki i marchew także myjemy oraz kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki wkładamy do rękawa. Dodatkowo wsypujemy przyprawy oraz dodajemy olej. Rękaw szczelnie zamykamy, następnie składniki w środku dokładnie mieszamy. Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na udziec z indyka pieczony w rękawie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Świąteczny i smaczny obiad z indyka odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Soczysty indyk również doskonale sprawdzi się podczas obiadu rodzinnego.

Alergeny w udźcu z indyka pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla udźca z indyka pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udziec z indyka pieczony w rękawie

Wartości odżywcze udźca z indyka pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Danie zawiera zdrowe składniki oraz małą ilość tłuszczu, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
124.28
347.98
Białko (g)
10.95
30.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
6.79
19.02
Węglowodany przyswajalne (g)
5.79
16.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
6.08
17.01
Tłuszcze nasycone (g)
1.52
4.25
Tłuszcze nienasycone (g)
4.56
12.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
7.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.71
4.77
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.11
Cholesterol (mg)
41.69
116.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
83.98
235.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.97
2.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.97
19.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.71
Witamina E (mg)
0.15
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.22
37.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.85
7.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.67
21.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
702.50
1967.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
51.69
144.75
Potas (mg)
271.31
759.68
Wapń (mg)
12.88
36.07
Fosfor (mg)
99.11
277.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.36
54.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
2.42
Cynk (mg)
1.61
4.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka pieczonego w rękawie 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udźca z indyka pieczonego w rękawie

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
600 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
11.14
Za 600 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ziemniaki średnie
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
27.50