Kaczka pieczona w rękawie

Opublikowano: 26.09.2022 r., 21:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kaczka pieczona w rękawie
Kaczka pieczona w rękawie
Niezwykle wykwintne danie, które od teraz jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Poznaj mój przepis na kaczkę pieczoną w rękawie.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
482 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kaczka cała (1500 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 ml)
  • Jabłko (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, rękaw do pieczenia, brytfanna, lodówka

Przepis na kaczkę pieczoną w rękawie krok po kroku

Kaczkę dokładnie oczyść i umyj, a następnie osusz.

Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.

Natrzyj kaczkę oliwą z oliwek i ziołami.

Odłóż kaczkę do lodówki na 2 godziny.

Jabłka włóż do kaczki i zamknij ja za pomocą nitki lub wykałaczek.

Przełóż kaczkę do rękawa i upiecz w brytfance przez 2 godziny w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kaczkę pieczoną w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat kaczki pieczonej w rękawie

Kaczka pieczona w rękawie to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na kaczkę pieczoną w rękawie będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.

Będziesz potrzebować kaczkę w całości, jabłka, olej rzepakowy i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa.

O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja kaczka faszerowana będzie pyszna.

Zatem, jak piec kaczkę w rękawie?

W pierwszej kolejności kaczkę dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z przyprawami. Następnie natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej kaczkę jabłkami i przełóż do rękawa oraz do brytfanki. Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2-3 godziny w 180 – 200 st. C.

Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.

Mięso z kaczki podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana kaczka to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.

Alergeny w kaczce pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla kaczki pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaczkę pieczoną w rękawie

Wartości odżywcze kaczki pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować większość mięs, dzięki temu będą one niezwykle aromatyczne i delikatne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
193.12
482.81
Białko (g)
13.51
33.78
Fenyloalanina (mg)
0.56
1.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.80
7.01
Węglowodany przyswajalne (g)
2.31
5.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
1.24
Sacharoza (cukier) (g)
0.43
1.07
Glukoza (g)
0.39
0.96
Fruktoza (g)
1.26
3.14
Skrobia (g)
0.01
0.03
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.85
34.61
Tłuszcze nasycone (g)
5.30
13.26
Tłuszcze nienasycone (g)
8.54
21.35
Cholesterol (mg)
61.86
154.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.42
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.26
Tiamina (mg)
0.27
0.69
Ryboflawina (mg)
0.21
0.54
Niacyna (mg)
2.59
6.46
Foliany (µg (mcg))
16.86
42.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
43.75
109.38
Potas (mg)
213.16
532.91
Wapń (mg)
5.12
12.81
Fosfor (mg)
131.96
329.90
Magnez (mg)
16.49
41.24
Żelazo (mg)
3.25
8.14
Cynk (mg)
0.60
1.51
Miedź (mg)
0.25
0.61
Mangan (mg)
0.02
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki pieczonej w rękawie 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki pieczonej w rękawie

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
1500 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
20.45
Za 1500 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Jabłko
400 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Koszt składników
51.50