Przepis na kurczak pieczony w rękawie krok po kroku

Składniki
  • Kurczak cały 1200 g
  • Marchewka 200 g 2 małe sztuki
  • Kalafior 200 g
  • Cytryna 300 g 5 małych sztuk
  • Olej rzepakowy 30 ml
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, rękaw do pieczenia

Kurczaka na 12 godzin umieść w solance. Przygotujesz ją z 2 litrów wody i 3 łyżek soli oraz liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku.

Kurczaka wyjmij z solanki. Osusz ręcznikiem papierowy i natrzyj majerankiem i papryką z dwiema łyżkami odrobiną oleju.

Cytryny przekrój w ćwiartki i włóż do środka kurczaka.

Obierz i pokrój marchew, kalafior podziel na mniejsze części, dopraw solą i pieprzem. Włóż do worka do pieczenia a na warzywach ułóż kurczaka.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 70-80 minut.

Kurczak pieczony w rękawie podany jest z dodatkiem pieczonych warzyw.
Kurczak pieczony w rękawie
Koszt przygotowania dania
15.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
288 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
26

Kurczak pieczony w rękawie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kurczaku pieczonym w rękawie

Kurczak pieczony w rękawie to doskonała propozycja na soczystego kurczaka z piekarnika. Przepis na kurczaka pieczonego w rękawie jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia kurczaka w rękawie będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: kurczak cały, cytryny, majeranek, olej rzepakowy, marchew, kalafior, sól i pieprz.

Jak upiec kurczaka w rękawie i przez ile czasu? Na początek zrób solankę do kurczaka. Mięso dzięki solance będzie doprawione w całości. Dwa litry wody wlej do naczynia, w które włożysz kurczaka, wsyp trzy łyżki soli kuchennej i wymieszaj. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz rozciśnięty nożem czosnek. Mięso w solance powinno pozostać 12 godzin. Po tym czasie osusz kurczaka ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj olej z majerankiem, papryką słodką i pieprzem i wetrzyj dokładnie w kurczaka. Cytryny pokrój w ćwiartki i włóż do środka kurczaka. Następnie przygotuj warzywa, które upieczesz razem z kurczakiem. Obierz marchew i pokrój dowolnie, kalafior podziel na mniejsze części, dopraw solą i wyłóż w rękawie. Na warzywach ułóż mięso, zamknij rękaw. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 70-80 minut.

Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina odpowiada między innymi za transport glukozy do naszych tkanek. Bez niej nie jesteśmy w stanie wytwarzać energii potrzebnej do życia. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując nasz sprawdzony przepis idealnie pasuje na obiad dla całej rodziny lub pyszną kolację w gronie znajomych. Już wiesz jak zrobić kurczaka w rękawie możesz więc śmiało korzystać z tego sposobu przygotowania mięsa, które dzięki rękawowi jest soczyste i miękkie.

Wartości odżywcze kurczaka pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
144.09 kcal
288.19 kcal
Białko
11.35 g
22.69 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
9.61 g
19.23 g
Tłuszcze nasycone
3.21 g
6.42 g
Tłuszcze nienasycone
6.40 g
12.81 g
Tłuszcze jednonasycone
4.40 g
8.80 g
Tłuszcze wielonasycone
2.00 g
4.00 g

Witaminy w przepisie na kurczak pieczony w rękawie

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina B6
0.38 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.50 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.71 mg
7.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.94 µg (mcg)
27.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczak pieczony w rękawie

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
62.80 mg
125.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
201.87 mg
403.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
16.58 mg
33.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
87.15 mg
174.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.99 mg
27.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.81 mg
1.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka pieczonego w rękawie 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla kurczaka pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczak pieczony w rękawie

Cena przygotowania kurczaka pieczonego w rękawie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1200 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
11.33
Za 1200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kalafior
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cytryna
300 g
5 małych sztuk
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
35.10
Łączny koszt
15.71
Jak oceniasz przepis na kurczak pieczony w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób