Kurczak pieczony w rękawie

Opublikowano: 11.09.2021 r., 10:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak pieczony w rękawie podany jest z dodatkiem pieczonych warzyw.
Kurczak pieczony w rękawie
Kurczak pieczony w rękawie to doskonały pomysł na pyszną kolacje. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne danie. Kurczaka możesz podać również jako mięsny dodatek do obiadu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 70 min
288 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kurczak cały (1200 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Cytryna 5 małych sztuk (300 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, rękaw do pieczenia

Przepis na kurczak pieczony w rękawie krok po kroku

Kurczaka na 12 godzin umieść w solance. Przygotujesz ją z 2 litrów wody i 3 łyżek soli oraz liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku.

Kurczaka wyjmij z solanki. Osusz ręcznikiem papierowy i natrzyj majerankiem i papryką z dwiema łyżkami odrobiną oleju.

Cytryny przekrój w ćwiartki i włóż do środka kurczaka.

Obierz i pokrój marchew, kalafior podziel na mniejsze części, dopraw solą i pieprzem. Włóż do worka do pieczenia a na warzywach ułóż kurczaka.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 70-80 minut.

Jak oceniasz przepis na kurczak pieczony w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat kurczaka pieczonego w rękawie

Kurczak pieczony w rękawie to doskonała propozycja na soczystego kurczaka z piekarnika. Przepis na kurczaka pieczonego w rękawie jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia kurczaka w rękawie będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: kurczak cały, cytryny, majeranek, olej rzepakowy, marchew, kalafior, sól i pieprz.

Jak upiec kurczaka w rękawie i przez ile czasu? Na początek zrób solankę do kurczaka. Mięso dzięki solance będzie doprawione w całości. Dwa litry wody wlej do naczynia, w które włożysz kurczaka, wsyp trzy łyżki soli kuchennej i wymieszaj. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz rozciśnięty nożem czosnek. Mięso w solance powinno pozostać 12 godzin. Po tym czasie osusz kurczaka ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj olej z majerankiem, papryką słodką i pieprzem i wetrzyj dokładnie w kurczaka. Cytryny pokrój w ćwiartki i włóż do środka kurczaka. Następnie przygotuj warzywa, które upieczesz razem z kurczakiem. Obierz marchew i pokrój dowolnie, kalafior podziel na mniejsze części, dopraw solą i wyłóż w rękawie. Na warzywach ułóż mięso, zamknij rękaw. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 70-80 minut.

Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina odpowiada między innymi za transport glukozy do naszych tkanek. Bez niej nie jesteśmy w stanie wytwarzać energii potrzebnej do życia. Białko jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując nasz sprawdzony przepis idealnie pasuje na obiad dla całej rodziny lub pyszną kolację w gronie znajomych. Już wiesz jak zrobić kurczaka w rękawie możesz więc śmiało korzystać z tego sposobu przygotowania mięsa, które dzięki rękawowi jest soczyste i miękkie.

Alergeny w kurczaku pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla kurczaka pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczak pieczony w rękawie

Wartości odżywcze kurczaka pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Kurczak pieczony w rękawie to świetny pomysł na przygotowanie soczystego mięsa. Mięso możesz przygotować bez dodatku tłuszczu. Mięso z kurczaka zawiera łatwo przyswajane białko zwierzęce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
144.09
288.19
Białko (g)
11.35
22.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.96
5.91
Węglowodany przyswajalne (g)
2.02
4.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.61
19.23
Tłuszcze nasycone (g)
3.21
6.42
Tłuszcze nienasycone (g)
6.40
12.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.40
8.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
4.00
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.07
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.02
138.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
92.28
184.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.84
27.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.12
Witamina E (mg)
0.50
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.60
11.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.71
7.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.94
27.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
859.02
1718.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
62.80
125.60
Potas (mg)
201.87
403.73
Wapń (mg)
16.58
33.16
Fosfor (mg)
87.15
174.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.99
27.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.74
Cynk (mg)
0.81
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka pieczonego w rękawie 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka pieczonego w rękawie

Koszt składników
35.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1200 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
11.33
Za 1200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kalafior
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cytryna
300 g
5 małych sztuk
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
35.10