Boczek pieczony w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r., 18:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczek pieczony w rękawie podany na desce do krojenia.
Boczek pieczony w rękawie
Boczek pieczony w rękawie to doskonała propozycja na smaczny obiad lub składnik do przygotowania kanapek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Marynowanie 90 min
601 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Boczek wieprzowy bez kości (1500 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, rękaw do pieczenia

Przepis na boczek pieczony w rękawie krok po kroku

Boczek umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Do miseczki wlej oliwę i dodaj do niej posiekany czosnek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki bazylii oraz 1/2 łyżeczki oregano.

Składniki wymieszaj do uzyskania gładkiej pasty i natrzyj nią mięso.

Mięso wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia mięso włóż do rękawa, dodaj do niego liść laurowy i szczelnie zamknij rękaw.

Boczek piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 90 minut. Pod koniec pieczenia zrób kilka dziurek w rękawie, aby mięso zarumieniło się.

Gotowe mięso wyciągnij z piekarnika i podawaj w ulubionej formie.

Jak oceniasz przepis na boczek pieczony w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat boczku pieczonego w rękawie

Boczek pieczony w rękawie możesz podać na ciepło lub na zimno. Smaczny boczek pieczony w kawałku świetnie sprawdzi się jako domowa wędlina do przygotowania pysznych kanapek. Przepis na boczek pieczony w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: boczek, oliwa z oliwek oraz przyprawy (czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, oregano i bazylia).

A jak zrobić boczek pieczony w rękawie? Boczek umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Do miseczki wlej oliwę i dodaj do niej posiekany czosnek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki bazylii oraz 1/2 łyżeczki oregano. Składniki wymieszaj do uzyskania gładkiej pasty i natrzyj nią mięso. Mięso wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia mięso włóż do rękawa, dodaj do niego liść laurowy i szczelnie zamknij rękaw. Boczek piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 90 minut. Pod koniec pieczenia zrób kilka dziurek w rękawie, aby mięso zarumieniło się. Gotowe mięso wyciągnij z piekarnika i podawaj w ulubionej formie.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Boczek jest także źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny boczek z czosnkiem pieczony w rękawie. Pyszny boczek jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać go z dodatkiem pieczywa oraz musztardy. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania przepisu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Alergeny w boczku pieczonym w rękawie

Lista alergenów dla boczku pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek pieczony w rękawie

Wartości odżywcze boczku pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Boczek pieczony w rękawie to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kanapek. Boczek jest mięsem dość tłustym, dlatego powinny ograniczyć go osoby na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
400.98
601.47
Białko (g)
13.39
20.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.21
0.32
Węglowodany przyswajalne (g)
0.20
0.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
38.09
57.13
Tłuszcze nasycone (g)
15.36
23.04
Tłuszcze nienasycone (g)
22.73
34.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.91
25.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.82
8.72
Cholesterol (mg)
64.29
96.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
10.71
16.07
Witamina B6 (mg)
0.27
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.73
Witamina C (mg)
0.20
0.30
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.58
Witamina E (mg)
0.70
1.05
Retinol (µg (mcg))
10.71
16.07
Tiamina (mg)
0.27
0.41
Ryboflawina (mg)
0.08
0.12
Niacyna (mg)
3.92
5.88
Foliany (µg (mcg))
0.02
0.03
Beta karoten (µg (mcg))
0.03
0.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
731.64
1097.46
Potas (mg)
198.40
297.60
Wapń (mg)
7.04
10.56
Fosfor (mg)
162.68
244.02
Magnez (mg)
12.82
19.24
Żelazo (mg)
0.39
0.59
Cynk (mg)
1.12
1.68
Miedź (mg)
0.05
0.08
Mangan (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku pieczonego w rękawie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku pieczonego w rękawie

Koszt składników
83.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wieprzowy bez kości
1500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 15
60.00
Za 1500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
83.00