Schab pieczony w całości w piekarniku

Opublikowano: 15.02.2023 r., 8:42 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty schab z chrupiącą skórką
Schab pieczony w całości w piekarniku
Pyszny schab pieczony w całości w piekarniku nadziany śliwką to najlepszy dodatek do obiadu. Masz ochotę go upiec? Zobacz, jak zrobić schab pieczony w całości w piekarniku.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Marynowanie 80 min
194 kcal
Kcal w porcji
113 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Śliwki suszone - wędzone, bez pestek, do nadziania (100 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ocet spirytusowy, czosnek granulowany, cebula suszona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, pojemnik zamykany, rękaw do pieczenia, patelnia

Przepis na schab pieczony w całości w piekarniku krok po kroku

Umyte mięso natnij nożem wzdłuż po środku przez cały schab. Nacięcie powinno być takiej wielkości, by włożyć do niego śliwki suszone.

W nacięcie włóż śliwki suszone - na całej długości.

Olej wymieszaj z łyżeczką soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, łyżką papryki słodkiej, łyżeczką czosnku granulowanego, łyżeczką suszonej cebuli, łyżeczką majeranku oraz łyżką octu.

Mięso natrzyj marynatą dokładnie i włóż do pojemnika zamykanego. Odłóż mięso na 2 dni do lodówki.

Wyjmij mięso na godzinę przed pieczeniem.

Piekarnik nagrzej na 180 st C.

Na gorącej patelni bez tłuszczu obsmaż mięso z każdej strony do zmiany koloru (duża moc palnika i krótkie smażenie zamyka pory mięsa).

Do naczynia żaroodpornego włóż mięso umieszczone i zamknięte w rękawie do pieczenia. Przykryj przykrywką.

Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 60-70 minut.

Zdejmij przykrywkę, rozetnij rękaw, zwiększ temperaturę na 250 st. C i piecz jeszcze 10 minut. Można polać wytworzonym sosem po wierzchu podczas pieczenia.

Wyjmij mięso, pozostaw na 15 minut i podawaj.

Jak oceniasz przepis na schab pieczony w całości w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat schabu pieczonego w całości w piekarniku

Pyszny schab pieczony w całości w piekarniku nadziany śliwką to najlepszy dodatek do obiadu. Masz ochotę go upiec? Zobacz, jak zrobić schab pieczony w całości w piekarniku. To proste, ale przepis na schab pieczony w całości w piekarniku należy przygotować 2 dni przed pieczeniem. Wynika to z tego, że mięso należy marynować – wtedy schab w kawałku ze śliwką jest pyszny, dobry na każdą okazję. Można podać go na wiele sposobów. Od Ciebie zależy, jak go wykorzystasz. Jest dobrym sposobem na potrawę wytrawną z nutą słodyczy.

Schab pieczony w całości w piekarniku jest to mięso ze schabu wieprzowego w kawałku faszerowane śliwkami suszonymi. Mięso marynowane jest w mieszance przypraw takich jak: czosnek granulowany, sól, pieprz, cebula suszona, papryka słodka, majeranek oraz ocet wymieszanych z olejem. Dodatkowo mięso obsmaża się na patelni i piecze w piekarniku. Dzięki obsmażaniu i marynowaniu mięso nie jest tak suche. Przy tym schab pieczony w całości w piekarniku jest aromatyczny, wyrazisty i smaczny.

Ten pyszny schab jest doskonały na gorąco i na zimno. Na ciepło będzie dobry na przykład do obiadu. Na zimno zaś będzie pysznym dodatkiem do kanapek jako wędlina. Genialnie pasuje także zrobić z niego przystawkę na imprezę – schab ze śliwką w galarecie. Schab pieczony w całości w piekarniku to potrawa, która jest odpowiednia na święta i na imprezy. Właśnie najczęściej podczas różnego rodzaju uroczystości podaje się ten schab nadziewany śliwkami suszonymi.

Jak zrobić schab pieczony w całości w piekarniku: mięso umyj. Natnij mięso po środku wzdłuż, tworząc kieszonkę. Najlepszy nóż do przepisu na schab pieczony w całości w piekarniku jest długi i nie za szeroki. Mięso należy przeciąć przez całą długość. W nacięcie nałóż śliwki. Mięso marynuj w oleju wymieszanym z przyprawami i octem. Mięso marynować należy 2 dni. Gdy minie ten czas, wyjmij mięso wcześniej z lodówki. Powinno lekko się ocieplić, by nie wkładać zimnego schabu ze śliwkami w kawałku do nagrzanego piekarnika. Obsmaż mięso, umieść je w rękawie i naczyniu żaroodpornym. Upiecz schab w naczyniu żaroodpornym – zaleca się piec 60 minut na 1 kg mięsa. W zależności od potrzeb wydłuż lub skróć czas pieczenia. Dodatkowo na koniec zwiększ temperaturę, by mięso lekko się przypiekło.

Jak zrobisz schab pieczony w całości w piekarniku, gorący wyjmij z piekarnika i odczekaj kwadrans, zanim go pokroisz. Jeśli chcesz, by przepis na schab pieczony w piekarniku był użyty jako wędlina, najlepiej będzie kroić je dopiero po całej dobie.

Alergeny w schabie pieczonym w całości w piekarniku

Lista alergenów dla schabu pieczonego w całości w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na schab pieczony w całości w piekarniku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • cebula suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze schabu pieczonego w całości w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Śliwki suszone mają bardzo dużo błonnika. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Schab jest to mięso chude, zawiera dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kcal)
172.04
194.40
Białko (g)
19.21
21.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany (g)
2.91
3.29
Węglowodany przyswajalne (g)
2.58
2.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz (g)
8.82
9.96
Tłuszcze nasycone (g)
2.91
3.29
Tłuszcze nienasycone (g)
5.90
6.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.40
4.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
1.70
Cholesterol (mg)
59.29
67.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód (mg)
42.65
48.20
Potas (mg)
357.70
404.20
Wapń (mg)
8.05
9.10
Żelazo (mg)
0.53
0.60
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu pieczonego w całości w piekarniku 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu pieczonego w całości w piekarniku

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Śliwki suszone
100 g
wędzone, bez pestek, do nadziania
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
39.50