Udko z kurczaka w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r., 22:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udko z kurczaka w rękawie podana na białym talerzu.
Udko z kurczaka w rękawie
Udko z kurczaka w rękawie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczyste mięso drobiowe.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Marynowanie 90 min
282 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (1500 g)
  • Sos sojowy 8 łyżek stołowych (80 ml)
  • Miód (60 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Musztarda 1 płaska łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka wędzona, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy

Przepis na udko z kurczaka w rękawie krok po kroku

W misce wymieszaj olej, sos sojowy, miód, musztardę, 2 płaskie łyżki stołowe przyprawy do kurczaka oraz po 1 łyżeczce czosnku, oraz papryki wędzonej.

Udka oczyść, umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Następnie udka umieść w misce i natrzyj marynatą. Miskę z udkami owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Rękaw do pieczenia zawiąż z jednej strony, umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż do niego udka wraz z marynatą. Z rękawa wypuść powietrze i zawiąż z drugiej strony.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Po tym czasie rękaw delikatnie rozetnij i mięso piecz jeszcze 30 minut.

Gotowe udka pieczone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na udko z kurczaka w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,1% osób

Więcej informacji na temat udka z kurczaka w rękawie

Udko z kurczaka w rękawie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso drobiowe doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz mizerii. Prosty przepis na udka pieczone w rękawie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, sos sojowy, miód, olej rzepakowy, musztarda oraz przyprawy (papryka wędzona, przyprawa do kurczaka i czosnek granulowany).

A jak zrobić udka z kurczaka pieczone w rękawie? W misce wymieszaj olej, sos sojowy, miód, musztardę, 2 płaskie łyżki stołowe przyprawy do kurczaka oraz po 1 łyżeczce czosnku, oraz papryki wędzonej. Udka oczyść, umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie udka umieść w misce i natrzyj marynatą. Miskę z udkami owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Rękaw do pieczenia zawiąż z jednej strony, umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż do niego udka wraz z marynatą. Z rękawa wypuść powietrze i zawiąż z drugiej strony. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Po tym czasie rękaw delikatnie rozetnij i mięso piecz jeszcze 30 minut. Gotowe udka pieczone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Udko drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Białko w organizmie wykorzystywane jest między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Pieczone udka z kurczaka stanowią źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Pieczone udka z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.

Podsumowując: wiesz już jak upiec udka z kurczaka. Czas pieczenia mięsa może różnić się w zależności od wielkości udek. Szybkie w przygotowaniu danie doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Produkty niezbędne do przygotowania udek, dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w udku z kurczaka w rękawie

Lista alergenów dla udka z kurczaka w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze udka z kurczaka w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Udko z kurczaka w rękawie to doskonała propozycja na obiad. Mięso z ud kurczaka stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, jednak warto spożywać je bez skóry.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
141.47
282.95
Białko (g)
17.46
34.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.19
6.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.12
6.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.16
12.32
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
3.62
Tłuszcze nienasycone (g)
4.35
8.70
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.84
5.69
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
3.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.77
161.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
8.90
17.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.88
17.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.06
10.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.33
8.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.18
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
351.88
703.76
Potas (mg)
234.57
469.14
Wapń (mg)
11.02
22.05
Fosfor (mg)
168.40
336.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.27
48.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.79
1.57
Cynk (mg)
1.61
3.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udka z kurczaka w rękawie 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udka z kurczaka w rękawie

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 1500 g
Sos sojowy
80 ml
8 łyżek stołowych
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
3.73
Za 80 ml
Miód
60 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 60 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Musztarda
10 g
1 płaska łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
55.00