Ucierane ciasto z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masło (300 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Jabłko - 6 średnich sztuk (1200 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Przepis na ucierane ciasto z jabłkami krok po kroku
Do makutry wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Dodaj jajka i cukier oraz ciepłe masło.
Ucieraj składniki do uzyskania gładkiego ciasta.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej połowę masy na ciasto.
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój je w drobną kostkę.
Wyłóż jabłka na ciasto, posyp cynamonem i na nie wylej resztę masy.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-55 minut.
Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłecznik bez pieczenia
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat ucieranego ciasta z jabłkami
Ucierane ciasto z jabłkami to świetny pomysł na smaczne ciasto, które przygotujesz z kilku składników. Domowe ciasto ucierane jest bardzo szybkie do zrobienia i wspaniale smakuje jako dodatek do kawy i herbaty podczas wielu różnych okazji. Przepis na ucierane ciasto z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon.
Jak zrobić ucierane ciasto z jabłkami? Do makutry wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i cukier oraz ciepłe masło. Ucieraj składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej połowę masy na ciasto. Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w drobną kostkę. Wyłóż jabłka na ciasto, posyp cynamonem i na nie wylej resztę masy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają także mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne ciasto to doskonały pomysł na deser dla całej rodziny. Smaczne i szybkie ciasto można przygotować także z dodatkiem kruszonki. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Najlepiej pod przykryciem, aby nie wyschło. Prosty przepis można przygotować z pomocą dzieci.
Alergeny w ucieranym cieście z jabłkami
Lista alergenów dla ucieranego ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ucieranego ciasta z jabłkami
Ucierane ciasto z jabłkami to słodki domowy deser. Zawiera ono dużą ilość cukru oraz węglowodanów nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż podnosi on bardzo szybko poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
jabłko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.