Tres leche

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto tres leches na talerzu
Tres leche
Tres leche to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto pochodzące z kuchni meksykańskiej jest bardzo wilgotne i sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
573 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (500 g)
  • Cukier (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, kardamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na tres leche krok po kroku

Do garnka wlej mleko i dodaj masło.

Podgrzej do rozpuszczenia masła.

Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kardamon.

Do miski wbij jajka i wsyp cukier.

Zmiksuj do powstania białej puszystej masy.

Wlej do masy masło i mleko, dodaj suche składniki i zmiksuj dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut.

Wystudź ciasto.

Do miski wlej mleko skondensowane oraz 200 ml śmietanki kremówki, wymieszaj.

Nasącz ciasto.

W misce umieść 300 ml śmietanki kremówki, ubij na sztywną masę.

Wyłóż masę na wystudzone ciasto.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na tres leche
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat tres leche

Tres leche to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto pochodzi z kuchni meksykańskiej i doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na tres leche jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, jajka, mleko skondensowane, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kardamon, śmietana kremówka.

Jak zrobić tres leche? Do garnka wlej mleko i dodaj masło. Podgrzej do rozpuszczenia masła. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kardamon. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Zmiksuj do powstania białej puszystej masy. Wlej do masy masło i mleko, dodaj suche składniki i zmiksuj dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź ciasto. Do miski wlej mleko skondensowane oraz śmietankę kremówkę, wymieszaj. Nasącz ciasto. W misce umieść śmietankę kremówkę, ubij na sztywną masę. Wyłóż masę na wystudzone ciasto. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem pochodzenia roślinnego. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą.

Podsumowując: ciasto z pęcherzykami powietrza nasączone mlekiem sprawdzi się doskonale na deser dla całej rodziny. Lekkie ciasto z mlekiem skondensowanym jest słodkie i ma dość zwartą konsystencją. Biszkopt można przygotować także z dodatkiem dżemu owocowego. Placek z mlekiem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Alergeny w tres leche

Lista alergenów dla tres leche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tres leche

na 100g gotowej potrawy

Tres leche to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Ciasto zawiera sporą ilość kalorii i nie powinny go w dużych ilościach spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
273.22
573.77
Białko (g)
6.68
14.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
38.01
79.82
Węglowodany przyswajalne (g)
37.99
79.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
10.92
22.94
Tłuszcze nasycone (g)
9.47
19.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.45
3.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
2.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.30
69.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
53.69
112.75
Potas (mg)
236.78
497.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
131.32
275.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
180.41
378.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.13
31.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
2.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
1.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tres leche 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tres leche

Koszt składników
31.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mleko skondensowane (zagęszczone)
500 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
7.08
Za 500 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Koszt składników
31.10