Tres leche
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (5 szt.)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (500 g)
- Cukier (250 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
Przepis na tres leche krok po kroku
Do garnka wlej mleko i dodaj masło.
Podgrzej do rozpuszczenia masła.
Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kardamon.
Do miski wbij jajka i wsyp cukier.
Zmiksuj do powstania białej puszystej masy.
Wlej do masy masło i mleko, dodaj suche składniki i zmiksuj dokładnie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut.
Wystudź ciasto.
Do miski wlej mleko skondensowane oraz 200 ml śmietanki kremówki, wymieszaj.
Nasącz ciasto.
W misce umieść 300 ml śmietanki kremówki, ubij na sztywną masę.
Wyłóż masę na wystudzone ciasto.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
3 bit bez pieczenia
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tort lodowy
-
Ciasto z mlekiem skondensowanym
-
Tort napoleon
-
Tarta limonkowa
-
Krem z mleka skondensowanego
-
Ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki
-
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym
-
Deser z mleka skondensowanego
-
Brownie bez cukru
-
Wafle z mlekiem skondensowanym
-
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
-
Ciastka z mlekiem skondensowanym
-
Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym
-
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
-
Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek
-
Ciasta z mlekiem skondensowanym
Więcej informacji na temat tres leche
Tres leche to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto pochodzi z kuchni meksykańskiej i doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na tres leche jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, jajka, mleko skondensowane, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kardamon, śmietana kremówka.
Jak zrobić tres leche? Do garnka wlej mleko i dodaj masło. Podgrzej do rozpuszczenia masła. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kardamon. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Zmiksuj do powstania białej puszystej masy. Wlej do masy masło i mleko, dodaj suche składniki i zmiksuj dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź ciasto. Do miski wlej mleko skondensowane oraz śmietankę kremówkę, wymieszaj. Nasącz ciasto. W misce umieść śmietankę kremówkę, ubij na sztywną masę. Wyłóż masę na wystudzone ciasto. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem pochodzenia roślinnego. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą.
Podsumowując: ciasto z pęcherzykami powietrza nasączone mlekiem sprawdzi się doskonale na deser dla całej rodziny. Lekkie ciasto z mlekiem skondensowanym jest słodkie i ma dość zwartą konsystencją. Biszkopt można przygotować także z dodatkiem dżemu owocowego. Placek z mlekiem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w tres leche
Lista alergenów dla tres leche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tres leche
Tres leche to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Ciasto zawiera sporą ilość kalorii i nie powinny go w dużych ilościach spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.