Przepis na galaretkowiec z mlekiem skondensowanym krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
pojemnik zamykany, miska, forma silikonowa

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie (po 200 ml na każdą galaretkę).

Wstaw do lodówki w identycznych kwadratowych lub prostokątnych pojemnikach.

W misce umieść śmietanę, dodaj do niej mleko skondensowane i zmiksuj.

Rozpuść żelatynę w 200 ml gorącej wody i dodaj do masy śmietanowej, zmiksuj.

Stężałe galaretki pokrój w kostkę.

Dodaj do masy śmietanowej i wymieszaj.

Przełóż masę na ciasto do silikonowej foremki i schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym podany na białej paterze.
Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym
Koszt przygotowania dania
17.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
387 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o galaretkowcu z mlekiem skondensowanym

Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym to bardzo ciekawy pomysł na pyszne ciasto. Mleko z puszki zastąpi dodatek cukru i wzbogaci masę w większą zawartość tłuszczu. Ciasto należy schłodzić przed podaniem, więc przygotuj je dzień przed podaniem. Przepis na galaretkowiec z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kwaśna 18%, mleko skondensowane w puszcze, galaretka truskawkowa, galaretka pomarańczowa, galaretka cytrynowa, żelatyna.

Jak zrobić galaretkowiec z mlekiem skondensowanym? Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Wstaw do lodówki w identycznych kwadratowych lub prostokątnych pojemnikach. W misce umieść śmietanę, dodaj do niej mleko skondensowane i zmiksuj. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dodaj do masy śmietanowej, zmiksuj. Stężałe galaretki pokrój w kostkę. Dodaj do masy śmietanowej i wymieszaj. Przełóż masę na ciasto do silikonowej foremki i schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego, powstaje ze skór wołowych i wieprzowych. Żelatyna jest bardzo dobry źródłem kolagenu. Kolagen jest białkiem budującym naszą skórę oraz chrząstki. Dobrą alternatywą dla żelatyny jest agar, który produkowany jest z alg morskich. Agar jest często wybierany przez osoby na dietach wegańskich i wegetariańskich jako dodatek do ciast i deserów. Ager jest jednak nieco droższy i mniej dostępny w sklepach. Można go nabyć w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Galaretki owocowe możesz przygotować własnoręcznie w domu z soku owocowego lub zblendowanych owoców.

Podsumowując łatwy i szybki do zrobienia galaretkowiec przygotujesz bez większego problemu. Galaretki owocowe możesz wybrać dowolnie, im bardziej kolorowe ciasto, tym lepiej. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Pyszne ciasto można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczne ciasto, zastąp śmietanę jogurtami naturalnymi.

Wartości odżywcze galaretkowce z mlekiem skondensowanym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
277.06 kcal
387.88 kcal
Białko
7.75 g
10.84 g

Węglowodany w galaretkowcu z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
35.66 g
49.92 g
Węglowodany przyswajalne
35.57 g
49.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.09 g
0.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
11.76 g
16.46 g
Tłuszcze nasycone
8.38 g
11.74 g
Tłuszcze nienasycone
3.38 g
4.73 g
Tłuszcze jednonasycone
2.89 g
4.05 g
Tłuszcze wielonasycone
0.48 g
0.67 g
Cholesterol
37.99 mg
53.19 mg

Witaminy w przepisie na galaretkowiec z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
80.57 µg (mcg)
112.80 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C
1.18 mg
1.65 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E
0.23 mg
0.32 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol
78.85 µg (mcg)
110.39 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.29 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
0.11 mg
0.15 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany
6.60 µg (mcg)
9.24 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten
15.98 µg (mcg)
22.37 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na galaretkowiec z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
61.07 mg
85.50 mg
Potas
166.62 mg
233.27 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
130.91 mg
183.27 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
109.74 mg
153.64 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez
12.67 mg
17.74 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.11 mg
0.15 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
0.60 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretkowce z mlekiem skondensowanym 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w galaretkowcu z mlekiem skondensowanym

Lista alergenów dla galaretkowce z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Cena przygotowania galaretkowce z mlekiem skondensowanym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietana 18%
500 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Galaretka
225 g
różne smaki
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
5.40
Za 225 g
Żelatyna
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na galaretkowiec z mlekiem skondensowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób