Przepis na tres leche krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, kardamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Do garnka wlej mleko i dodaj masło.

Podgrzej do rozpuszczenia masła.

Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kardamon.

Do miski wbij jajka i wsyp cukier.

Zmiksuj do powstania białej puszystej masy.

Wlej do masy masło i mleko, dodaj suche składniki i zmiksuj dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut.

Wystudź ciasto.

Do miski wlej mleko skondensowane oraz 200 ml śmietanki kremówki, wymieszaj.

Nasącz ciasto.

W misce umieść 300 ml śmietanki kremówki, ubij na sztywną masę.

Wyłóż masę na wystudzone ciasto.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Tres leche podane na białym talerzu.
Tres leche
Koszt przygotowania dania
22.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
573 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Tres leche - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tres leche

Tres leche to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto pochodzi z kuchni meksykańskiej i doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na tres leche jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, jajka, mleko skondensowane, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kardamon, śmietana kremówka.

Jak zrobić tres leche? Do garnka wlej mleko i dodaj masło. Podgrzej do rozpuszczenia masła. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kardamon. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Zmiksuj do powstania białej puszystej masy. Wlej do masy masło i mleko, dodaj suche składniki i zmiksuj dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź ciasto. Do miski wlej mleko skondensowane oraz śmietankę kremówkę, wymieszaj. Nasącz ciasto. W misce umieść śmietankę kremówkę, ubij na sztywną masę. Wyłóż masę na wystudzone ciasto. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem pochodzenia roślinnego. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą.

Podsumowując: ciasto z pęcherzykami powietrza nasączone mlekiem sprawdzi się doskonale na deser dla całej rodziny. Lekkie ciasto z mlekiem skondensowanym jest słodkie i ma dość zwartą konsystencją. Biszkopt można przygotować także z dodatkiem dżemu owocowego. Placek z mlekiem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Wartości odżywcze tres leche

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
273.22 kcal
573.77 kcal
Białko
6.68 g
14.04 g

Węglowodany w tres leche

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
38.01 g
79.82 g
Węglowodany przyswajalne
37.99 g
79.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.02 g
0.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
10.92 g
22.94 g
Tłuszcze nasycone
9.47 g
19.89 g
Tłuszcze nienasycone
1.45 g
3.05 g

Witaminy w przepisie na tres leche

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.14 mg
2.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
33.30 µg (mcg)
69.94 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tres leche

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
53.69 mg
112.75 mg
Potas
236.78 mg
497.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
131.32 mg
275.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
180.41 mg
378.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
15.13 mg
31.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.26 mg
2.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
1.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tres leche 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tres leche

Lista alergenów dla tres leche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tres leche

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mleko skondensowane (zagęszczone)
500 g
7.50
Za 530.0 g
Liczba opakowań 1
7.08
Za 500 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Koszt składników
31.10
Jak oceniasz przepis na tres leche
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób