Wafle z mlekiem skondensowanym

Opublikowano: 26.09.2022 r., 2:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wafle z mlekiem skondensowanym
Wafle z mlekiem skondensowanym
Wszystkim znane z dzieciństwa wafle z mlekiem skondensowanym to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia ale też na niezwykły powrót do dzieciństwa.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
668 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) 1 puszka (400 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 łyżki (20 g)
  • Wafle tortowe 1 paczka (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na wafle z mlekiem skondensowanym krok po kroku

Mleko w puszce włóż do garnka i zalej wodą nad jego powierzchnię.

Gotuj mleko z wodą przez około 2 godziny, w razie potrzeby dolewaj wodę.

Odstaw mleko do ostygnięcia, w tym czasie ubij masło.

Dodaj mleko i delikatnie wymieszaj.

Na końcu wsyp kakao i przełóż wafle kremem.

Jak oceniasz przepis na wafle z mlekiem skondensowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat wafli z mlekiem skondensowanym

Nie ma osoby, która nie wie co to wafle z mlekiem skondensowanym. Był to prosty i łatwy przepis, aby zaspokoić głód na słodycze. Dzisiaj powrócę do dawnych lat i przedstawię mój przepis na wafle z mlekiem skondensowanym. Przygotujesz ją dosłownie z kilku składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie bez problemu dostaniesz je w każdym, nawet małym sklepie.

Zaopatrz się w takie składniki jak: masło, mleko skondensowane, kakao i wafle.

Moje domowe wafle powstały na bazie cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dodatkowo kakao, wybierając je, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru.

Zatem, jak zrobić wafle z mlekiem skondensowanym? Poznaj mój prosty przepis.

W pierwszej kolejności mleko w puszce włóż do garnka i zalej wodą nad jego powierzchnię. Gotuj mleko z wodą przez około 2 godziny, w razie potrzeby dolewaj wodę. Następnie odstaw mleko do ostygnięcia, w tym czasie ubij masło. Dodaj mleko i delikatnie wymieszaj. Na końcu wsyp kakao i przełóż wafle kremem. Śmiało możesz przystąpić do przekładania wafli kremem, pamiętaj jednak, że masa szybko zastyga. Po chwili nasze pyszne wafle z mlekiem skondensowanym są dobre do spożycia. Przy wyborze wafli pamiętaj jednak, że większość z nich wykonane jest z mąki pszennej, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który większość z nas jest w stanie przygotować z produktów, które ma w swoim domu. Będzie to najlepszy przepis na domowy deser z dawnych lat.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w waflach z mlekiem skondensowanym

Lista alergenów dla wafli z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe

Wartości odżywcze wafli z mlekiem skondensowanym

na 100g gotowej potrawy

Masa sprawdzi się te do innych rodzajów ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
445.89
668.83
Białko (g)
7.60
11.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
47.15
70.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
26.16
39.25
Tłuszcze nasycone (g)
16.87
25.31
Tłuszcze nienasycone (g)
9.29
13.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
68.01
102.02
Szacunkowy indeks glikemiczny wafli z mlekiem skondensowanym 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wafli z mlekiem skondensowanym

Koszt składników
28.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
1 puszka
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Wafle tortowe
300 g
1 paczka
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 300 g
Koszt składników
28.90