Przepis na wafle z mlekiem skondensowanym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mleko w puszce włóż do garnka i zalej wodą nad jego powierzchnię.

Gotuj mleko z wodą przez około 2 godziny, w razie potrzeby dolewaj wodę.

Odstaw mleko do ostygnięcia, w tym czasie ubij masło.

Dodaj mleko i delikatnie wymieszaj.

Na końcu wsyp kakao i przełóż wafle kremem.

wafle z mlekiem skondensowanym
Wafle z mlekiem skondensowanym
Koszt przygotowania dania
19.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
668 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Wafle z mlekiem skondensowanym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o waflach z mlekiem skondensowanym

Nie ma osoby, która nie wie co to wafle z mlekiem skondensowanym. Był to prosty i łatwy przepis, aby zaspokoić głód na słodycze. Dzisiaj powrócę do dawnych lat i przedstawię mój przepis na wafle z mlekiem skondensowanym. Przygotujesz ją dosłownie z kilku składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie bez problemu dostaniesz je w każdym, nawet małym sklepie.

Zaopatrz się w takie składniki jak: masło, mleko skondensowane, kakao i wafle.

Moje domowe wafle powstały na bazie cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dodatkowo kakao, wybierając je, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru.

Zatem, jak zrobić wafle z mlekiem skondensowanym? Poznaj mój prosty przepis.

W pierwszej kolejności mleko w puszce włóż do garnka i zalej wodą nad jego powierzchnię. Gotuj mleko z wodą przez około 2 godziny, w razie potrzeby dolewaj wodę. Następnie odstaw mleko do ostygnięcia, w tym czasie ubij masło. Dodaj mleko i delikatnie wymieszaj. Na końcu wsyp kakao i przełóż wafle kremem. Śmiało możesz przystąpić do przekładania wafli kremem, pamiętaj jednak, że masa szybko zastyga. Po chwili nasze pyszne wafle z mlekiem skondensowanym są dobre do spożycia. Przy wyborze wafli pamiętaj jednak, że większość z nich wykonane jest z mąki pszennej, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który większość z nas jest w stanie przygotować z produktów, które ma w swoim domu. Będzie to najlepszy przepis na domowy deser z dawnych lat.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze wafli z mlekiem skondensowanym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
445.89 kcal
668.83 kcal
Białko
7.60 g
11.39 g

Węglowodany w waflach z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
47.15 g
70.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
26.16 g
39.25 g
Tłuszcze nasycone
16.87 g
25.31 g
Tłuszcze nienasycone
9.29 g
13.93 g

Składniki mineralne w przepisie na wafle z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
68.01 mg
102.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wafli z mlekiem skondensowanym 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w waflach z mlekiem skondensowanym

Lista alergenów dla wafli z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe

Cena przygotowania wafli z mlekiem skondensowanym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
1 puszka
7.50
Za 530.0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Wafle tortowe
300 g
1 paczka
3.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 300 g
Koszt składników
28.90
Jak oceniasz przepis na wafle z mlekiem skondensowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób