Ciasto z mlekiem skondensowanym

Opublikowano: 16.01.2022 r., 13:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z mlekiem skondensowanym
Ciasto z mlekiem skondensowanym
Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto z mlekiem skondensowanym to idealny pomysł na deser dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jakie jest pyszne i proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
232 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) 1 puszka (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka keksówka, miska, drewniana łyżka

Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym krok po kroku

W dużym naczyniu umieść miękkie masło i mleko skondensowane. Wymieszaj, aż składniki się połączą.

Dodaj jajka do masy, wymieszaj.

Dodaj mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i szczyptę soli do mokrych składników.

Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.

Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180°C przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zrumieniony, a patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z mlekiem skondensowanym

Ciasto z mlekiem skondensowanym jest bardzo puszyste i wilgotne, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis.

Oprócz tego, że jest niesamowicie pyszne w smaku, to dodatkowo jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim każdy nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Zatem jak zrobić ciasto z mlekiem skondensowanym?

Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie, czyli mąka, jajka, masło i mleko skondensowane z puszki.

Mleko zagęszczone charakteryzuje się wyższą kalorycznością niż zwykłe mleko, dodatkowo zawiera dużo więcej cukru. Dlatego do przygotowania ciasta zachęcam Cię do użycia mleka niesłodzonego. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Jeśli zdecydujesz się na słodzone mleko skondensowane, nie ma potrzeby dodawania cukru, gdy wybierzesz mleko niesłodzone, dodaj odrobinę cukru, aby ciasto miało słodki posmak.

Nie ma znaczenia, jaki rodzaj cukru użyjesz, może to być cukier biały lub brązowy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Nasze ciasto nie będzie drożdżowe, dlatego przygotujemy je w bardzo szybki sposób. Wystarczy, że mleko zmiksujesz z masłem w misce, do momentu uzyskania gładkiego kremu.

Następnie, dodaj proszek do pieczenia, wbijaj po jednym jajku, wciąż miksując. Na końcu dodaj mąkę, najlepiej przesianą przez sito, wtedy nasze ciasto będzie bardziej puszyste. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Nie miksuj, ponieważ może zrobić się zakalec.

Zdecydowanie lepszym wyborem na końcu będzie wymieszanie masy łyżką. Następnie, przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Skoro już znasz przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym, koniecznie go wypróbuj i przygotuj pyszny deser.

Alergeny w cieście z mlekiem skondensowanym

Lista alergenów dla ciasta z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z mlekiem skondensowanym

na 100g gotowej potrawy

Mleko skondensowane jest bardziej kaloryczne i zawiera dużo więcej cukru niż tradycyjne mleko. Zachęcam do skorzystania z mleka skondensowanego bez cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
332.11
232.48
Białko (g)
9.54
6.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
39.48
27.64
Węglowodany przyswajalne (g)
39.47
27.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
15.57
10.90
Tłuszcze nasycone (g)
10.22
7.16
Tłuszcze nienasycone (g)
5.35
3.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.18
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.39
0.27
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
1.07
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.96
33.57
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
90.53
63.37
Potas (mg)
276.41
193.49
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
165.35
115.75
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
221.83
155.28
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.11
15.48
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
1.21
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.95
0.67
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mlekiem skondensowanym 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mlekiem skondensowanym

Koszt składników
23.85
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
1 puszka
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Koszt składników
23.85