Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, foremka keksówka, miska, drewniana łyżka

Masło włóż do miski, wlej mleko i zmiksuj na gładki krem.

Dodaj proszek do pieczenia i wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując.

Dodaj mąkę i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.

Przelej ciasto do podłużnej foremki tzw. keksówki.

Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach C przez 45 minut.

ciasto z mlekiem skondensowanym
Ciasto z mlekiem skondensowanym
Koszt przygotowania dania
14.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
275 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto z mlekiem skondensowanym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z mlekiem skondensowanym

Ciasto z mlekiem skondensowanym jest bardzo puszyste i wilgotne, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis.

Oprócz tego, że jest niesamowicie pyszne w smaku, to dodatkowo jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim każdy nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Zatem jak zrobić ciasto z mlekiem skondensowanym?

Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie, czyli mąka, jajka, masło i mleko skondensowane z puszki.

Mleko zagęszczone charakteryzuje się wyższą kalorycznością niż zwykłe mleko, dodatkowo zawiera dużo więcej cukru. Dlatego do przygotowania ciasta zachęcam Cię do użycia mleka niesłodzonego. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Jeśli zdecydujesz się na słodzone mleko skondensowane, nie ma potrzeby dodawania cukru, gdy wybierzesz mleko niesłodzone, dodaj odrobinę cukru, aby ciasto miało słodki posmak.

Nie ma znaczenia, jaki rodzaj cukru użyjesz, może to być cukier biały lub brązowy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Nasze ciasto nie będzie drożdżowe, dlatego przygotujemy je w bardzo szybki sposób. Wystarczy, że mleko zmiksujesz z masłem w misce, do momentu uzyskania gładkiego kremu.

Następnie, dodaj proszek do pieczenia, wbijaj po jednym jajku, wciąż miksując. Na końcu dodaj mąkę, najlepiej przesianą przez sito, wtedy nasze ciasto będzie bardziej puszyste. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Nie miksuj, ponieważ może zrobić się zakalec.

Zdecydowanie lepszym wyborem na końcu będzie wymieszanie masy łyżką. Następnie, przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Skoro już znasz przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym, koniecznie go wypróbuj i przygotuj pyszny deser.

Wartości odżywcze ciasta z mlekiem skondensowanym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
393.26 kcal
275.28 kcal
Białko
7.22 g
5.05 g

Węglowodany w cieście z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
34.31 g
24.02 g
Węglowodany przyswajalne
33.87 g
23.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.44 g
0.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
25.52 g
17.87 g
Tłuszcze nasycone
16.62 g
11.64 g
Tłuszcze nienasycone
8.90 g
6.23 g
Tłuszcze jednonasycone
7.51 g
5.25 g
Tłuszcze wielonasycone
1.39 g
0.98 g
Cholesterol
148.55 mg
103.98 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
231.65 µg (mcg)
162.15 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Witamina C
0.67 mg
0.47 mg
Witamina D
0.51 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina E
0.88 mg
0.62 mg
Retinol
228.04 µg (mcg)
159.63 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.23 mg
Niacyna
1.83 mg
1.28 mg
Foliany
62.21 µg (mcg)
43.54 µg (mcg)
Beta karoten
44.33 µg (mcg)
31.03 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
68.29 mg
47.80 mg
Potas
160.16 mg
112.12 mg
Wapń
95.69 mg
66.98 mg
Fosfor
138.21 mg
96.74 mg
Magnez
14.06 mg
9.84 mg
Żelazo
2.34 mg
1.64 mg
Cynk
0.72 mg
0.50 mg
Miedź
0.06 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mlekiem skondensowanym 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z mlekiem skondensowanym

Lista alergenów dla ciasta z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta z mlekiem skondensowanym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko skondensowane (zagęszczone)
250 g
1 szklanka
7.50
Za 530.0 g
Liczba opakowań 1
3.54
Za 250 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Koszt składników
25.80
Jak oceniasz przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób