Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, malakser, blacha do pieczenia 20x30 cm

Herbatniki umieść w malakserze, dodaj do nich masło i rozdrobnij do powstania kruszonki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ciastka na spód. Dociśnij ciastka ręką.

W misce umieść twaróg, serek mascarpone, jajka i mleko skondensowane, zmiksuj.

Dodaj cukier z prawdziwą wanilią i budyń czekoladowy, zmiksuj krótko.

Masę twarogową wylej na spód z ciastek.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.

Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami podany na białym talerzyku. Ciasto udekorowane jest świeżymi owocami jagodowymi.
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
Koszt przygotowania dania
33.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
501 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami to świetna propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Kremowy sernik można przygotować w kilku wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, serek mascarpone, jajka, budyń czekoladowy, mleko skondensowane słodzone, cukier z prawdziwą wanilią, herbatniki, masło.

Jak zrobić sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami? Herbatniki umieść w malakserze, dodaj do nich masło i rozdrobnij do powstania kruszonki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ciastka na spód. Dociśnij ciastka ręką. W misce umieść twaróg, serek mascarpone, jajka i mleko skondensowane, zmiksuj. Dodaj cukier z prawdziwą wanilią i budyń czekoladowy, zmiksuj krótko. Masę twarogową wylej na spód z ciastek. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto, jakim jest sernik, doskonale sprawdzi się na deser. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce, więc przygotuj je dzień przed podaniem. Z mlekiem skondensowanym z puszki można również przygotować ciasta bez pieczenia. Mleko skondensowane świetnie zastępuje cukier w wypiekach i dodatkowo nadaje im kremowego smaku. Pyszne ciasto można podać podczas wielu różnych okazji.

Wartości odżywcze sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
264.10 kcal
501.78 kcal
Białko
8.44 g
16.03 g

Węglowodany w serniku z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
18.76 g
35.65 g
Węglowodany przyswajalne
18.54 g
35.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.23 g
0.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
17.09 g
32.47 g
Tłuszcze nasycone
12.80 g
24.33 g
Tłuszcze nienasycone
4.28 g
8.14 g
Tłuszcze jednonasycone
3.52 g
6.68 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
1.45 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
95.97 mg
182.34 mg

Witaminy w przepisie na sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
90.22 µg (mcg)
171.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
0.43 mg
0.82 mg
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
0.66 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
88.90 µg (mcg)
168.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.45 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.55 mg
1.05 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
25.83 µg (mcg)
49.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
16.31 µg (mcg)
30.99 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
304.59 mg
578.73 mg
Potas
133.50 mg
253.66 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
122.73 mg
233.18 mg
Fosfor
186.88 mg
355.07 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
11.34 mg
21.54 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
1.13 mg
Cynk
0.54 mg
1.03 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

Lista alergenów dla sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
700 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.80
Za 700 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Budyń (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób