Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

Opublikowano: 23.02.2022 r., 9:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami podany na białym talerzyku. Ciasto udekorowane jest świeżymi owocami jagodowymi.
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami to bardzo dobra propozycja na pyszny i kremowy sernik. Sernik przygotuj dzień przed podaniem i schłodź w lodówce.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
501 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (700 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
  • Masło (120 g)
  • Budyń (proszek) 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Herbatniki (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, malakser, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami krok po kroku

Herbatniki umieść w malakserze, dodaj do nich masło i rozdrobnij do powstania kruszonki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ciastka na spód. Dociśnij ciastka ręką.

W misce umieść twaróg, serek mascarpone, jajka i mleko skondensowane, zmiksuj.

Dodaj cukier z prawdziwą wanilią i budyń czekoladowy, zmiksuj krótko.

Masę twarogową wylej na spód z ciastek.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.

Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami to świetna propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Kremowy sernik można przygotować w kilku wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, serek mascarpone, jajka, budyń czekoladowy, mleko skondensowane słodzone, cukier z prawdziwą wanilią, herbatniki, masło.

Jak zrobić sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami? Herbatniki umieść w malakserze, dodaj do nich masło i rozdrobnij do powstania kruszonki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ciastka na spód. Dociśnij ciastka ręką. W misce umieść twaróg, serek mascarpone, jajka i mleko skondensowane, zmiksuj. Dodaj cukier z prawdziwą wanilią i budyń czekoladowy, zmiksuj krótko. Masę twarogową wylej na spód z ciastek. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto, jakim jest sernik, doskonale sprawdzi się na deser. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce, więc przygotuj je dzień przed podaniem. Z mlekiem skondensowanym z puszki można również przygotować ciasta bez pieczenia. Mleko skondensowane świetnie zastępuje cukier w wypiekach i dodatkowo nadaje im kremowego smaku. Pyszne ciasto można podać podczas wielu różnych okazji.

Alergeny w serniku z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

Lista alergenów dla sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

na 100g gotowej potrawy

Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Sernik zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasta nie powinni spożywać diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
264.10
501.78
Białko (g)
8.44
16.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
18.76
35.65
Węglowodany przyswajalne (g)
18.54
35.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
17.09
32.47
Tłuszcze nasycone (g)
12.80
24.33
Tłuszcze nienasycone (g)
4.28
8.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
6.68
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.97
182.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
90.22
171.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.76
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.43
0.82
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.67
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.66
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.90
168.91
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.55
1.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.83
49.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.31
30.99
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
304.59
578.73
Potas (mg)
133.50
253.66
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
122.73
233.18
Fosfor (mg)
186.88
355.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.34
21.54
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
1.13
Cynk (mg)
0.54
1.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
700 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.80
Za 700 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Budyń (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
49.50