Deser z mleka skondensowanego

Opublikowano: 30.03.2022 r., 9:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
deser z mleka skondensowanego
Deser z mleka skondensowanego
Szybki i pyszny deser z mleka skondensowanego ucieszy każdego smakosza łakoci. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj słodką przekąskę dla swoich bliskich.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
85 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) 1 opakowanie (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Przepis na deser z mleka skondensowanego krok po kroku

Masło podziel na mniejsze kawałki i włóż do miski.

Wsyp mąkę przesianą przez sitko i wlej mleko.

Zagnieć w rękach masę o jednolitej konsystencji i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Rozpłaszcz je i ułóż na blaszce do pieczenia.

Upiecz ciasteczka w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na deser z mleka skondensowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat deseru z mleka skondensowanego

Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dlatego koniecznie dzisiaj poznaj mój przepis na deser z mleka skondensowanego. Mój dzisiejszy deser z mleka skondensowanego to ciasteczka z naszego dzieciństwa, niezwykle kruche, niewielkie łakocie, które kocha każdy.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko trzech składników: mąka pszenna, mleko skondensowane oraz masło. Dodatkowo możesz dać aromat waniliowy lub laskę wanilii.

W przepisie wykorzystałam zwykłą, mąkę pszenną. Należy pamiętać, że naturalnie zawiera on gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Natomiast mleko skondensowane, prościej mówiąc, zagęszczone. Jest bardziej kaloryczne niż zwykłe mleko. Dodatkowo zawiera więcej białka i tłuszczu, jeśli już korzystamy z mleka skondensowanego, z którego jesteśmy w stanie przygotować rozmaite produkty, pamiętajmy, aby wybierać to, które nie jest dodatkowo dosładzane. Będzie charakteryzowało się ono niższą kalorycznością w 100 g/produktu.

Co ważne takie mleko jest dobrym źródłem witaminy B12, wapnia oraz fosforu, podobnie jak większość produktów pochodzenia zwierzęcego.

Co ważne, zawiera też sporą ilość fosforu, który zaburza wchłanianie wapnia i może przyczyniać się powstania osteopenii, a w konsekwencji osteoporozy. Oczywiście nie dajmy się zwariować, wszystkie produkty spożywane z umiarem są bezpieczne dla naszego zdrowia. Dokładnie jak zrobić deser z mleka skondensowanego krok po kroku przedstawiam nieco niżej. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszny, domowy deser w postaci ciasteczek. Będzie to dobry pomysł na słodką przekąskę dla każdego członka Twojej rodziny.

Alergeny w deserze z mleka skondensowanego

Lista alergenów dla deseru z mleka skondensowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze deseru z mleka skondensowanego

na 100g gotowej potrawy

Szybkie i proste ciasteczka z dzieciństwa tylko z trzech składników, uważaj, bo charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
425.35
85.07
Białko (g)
9.15
1.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
50.59
10.12
Węglowodany przyswajalne (g)
50.59
10.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
21.37
4.27
Tłuszcze nasycone (g)
14.67
2.93
Tłuszcze nienasycone (g)
6.70
1.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Tiamina (mg)
0.45
0.09
Ryboflawina (mg)
0.34
0.07
Niacyna (mg)
2.93
0.59
Foliany (µg (mcg))
67.52
13.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
47.87
9.57
Potas (mg)
189.48
37.90
Wapń (mg)
112.26
22.45
Fosfor (mg)
147.13
29.43
Magnez (mg)
25.09
5.02
Żelazo (mg)
2.48
0.50
Cynk (mg)
0.81
0.16
Miedź (mg)
0.09
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z mleka skondensowanego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z mleka skondensowanego

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
200 g
1 opakowanie
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
2.83
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
15.50