Przepis na ciastka z mlekiem skondensowanym krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, mleko z puszki, kakao i proszek do pieczenia.

Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Ciasto podziel na 30 równych kawałków i z każdego z nich przygotuj okrągłe ciastka.

Na wierzchu ciastek widelcem wykonaj wzór.

Ciastka ułóż na blasze.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10 minut.

Ciastka z mlekiem skondensowanym podane na materiale leżącym na drewnianym blacie.
Ciastka z mlekiem skondensowanym
Koszt przygotowania dania
15.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
246 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Ciastka z mlekiem skondensowanym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciastkach z mlekiem skondensowanym

Ciastka z mlekiem skondensowanym to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasteczka kruche. Masa na ciastka powinna zostać bardzo dobrze schłodzona przed pieczeniem. Przepis na ciastka z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko skondensowane, kakao, masło, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciastka z mlekiem skondensowanym? Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, mleko z puszki, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Ciasto podziel na 30 równych kawałków i z każdego z nich przygotuj okrągłe ciastka. Na wierzchu ciastek widelcem wykonaj wzór. Ciastka ułóż na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.

Mąka pszenna jest produktem pochodzenia zbożowego. Mąka pszenna jest najczęściej używanym produktem w naszej kuchni do przygotowania różnego rodzaju słodkich i wytrawnych wypieków. Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Dlatego mąka nie jest dobrym wyborem dla osób z problemami metabolicznymi. Mąka zawiera gluten, który podczas wyrabiania ciasta nadaje mu elastycznej konsystencji. Osoby mające nietolerancję glutenu powinny go bezwzględnie unikać. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm różnych substancji w naszym organizmie.

Podsumowując pyszne ciastka są dobre jako deser podane z kawą lub herbatą podczas spotkania ze znajomymi. Prosty przepis na ciastka możesz także wykorzystać do przygotowania spodu do sernika lub tarty. Szybkie do zrobienia ciastka są dobrym pomysłem na deser dla niezapowiedzianych gości. Kakaowe ciasta mogą posłużyć także jako baza do deserów w pucharku.

Wartości odżywcze ciastek z mlekiem skondensowanym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
411.24 kcal
246.75 kcal
Białko
9.96 g
5.97 g

Węglowodany w ciastkach z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
52.34 g
31.40 g
Węglowodany przyswajalne
50.49 g
30.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
19.93 g
11.96 g
Tłuszcze nasycone
13.69 g
8.21 g
Tłuszcze nienasycone
6.24 g
3.74 g

Witaminy w przepisie na ciastka z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6
0.07 mg
0.04 mg
Tiamina
0.49 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.20 mg
Niacyna
3.34 mg
2.00 mg
Foliany
77.71 µg (mcg)
46.63 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciastka z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
37.59 mg
22.55 mg
Potas
474.15 mg
284.49 mg
Wapń
193.74 mg
116.25 mg
Fosfor
327.75 mg
196.65 mg
Magnez
48.91 mg
29.35 mg
Żelazo
3.60 mg
2.16 mg
Cynk
1.11 mg
0.66 mg
Miedź
0.28 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek z mlekiem skondensowanym 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach z mlekiem skondensowanym

Lista alergenów dla ciastek z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło

Cena przygotowania ciastek z mlekiem skondensowanym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
26.10
Jak oceniasz przepis na ciastka z mlekiem skondensowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób