Przepis na ciasto z mleka skondensowanego i galaretek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Każdą galaretkę rozpuść w 200 ml wrzącej wody.

Do każdej z galaretek wlej po 100 ml mleka skondensowanego i 160 g jogurt naturalnego, wymieszaj.

Schłodź masę w lodówce.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą.

Na spodzie blaszki ułóż biszkopty.

Masy z galaretek powinny zacząć tężeć.

Wylej masy jedna na drugą, delikatnie, aby kolory się nie zmieszały.

Schłodź ciasto w lodówce przez 4 godziny.

Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek podane na czarnym talerzyku.
Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek
Koszt przygotowania dania
19.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
371 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z mleka skondensowanego i galaretek

Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek to świetny pomysł na szybkie do zrobienia ciasto. Galaretki owocowe pozwalają na uzyskanie kolorowego ciasta. Mleko z puszki świetnie zastąpi dodatek cukru do słodkiego wyrobu. Ciasto należy schłodzić w lodówce przed podaniem. Przepis na ciasto z mleka skondensowanego i galaretek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko skondensowane w puszce, galaretka truskawkowa, galaretka agrestowa, galaretka cytrynowa, jogurt naturalny, biszkopty.

Jak zrobić ciasto z mleka skondensowanego i galaretek? Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie. Do każdej z galaretek wlej mleko skondensowane i wymieszaj. Schłodź masę w lodówce. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na spodzie blaszki ułóż biszkopty. Masy z galaretek powinny zacząć tężeć. Wylej masy jedna na drugą, delikatnie, aby kolory się nie zmieszały. Schłodź ciasto w lodówce przez 4 godziny.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Galaretki owocowe produkowane są z dodatkiem żelatyny, którą produkuje się z kopyt i skór zwierzęcych. Żelatynę można zastąpić roślinną żelatyną zwaną agarem. Produkuje się go z glonów morskich. Gotowe galaretki można zastąpić galaretkami domowej roboty, które wykonasz z soków owocowych i żelatyny lub agaru.

Podsumowując szybkie ciasto z galaretek to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Łatwe ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce, więc przygotuj je kilka godzin przed podaniem. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze ciasta z mleka skondensowanego i galaretek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
224.99 kcal
371.24 kcal
Białko
6.95 g
11.46 g

Węglowodany w cieście z mleka skondensowanego i galaretek

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
41.48 g
68.44 g
Węglowodany przyswajalne
41.31 g
68.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
3.48 g
5.74 g
Tłuszcze nasycone
2.27 g
3.75 g
Tłuszcze nienasycone
0.95 g
1.56 g
Cholesterol
32.70 mg
53.95 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z mleka skondensowanego i galaretek

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina C
0.62 mg
1.02 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z mleka skondensowanego i galaretek

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
209.31 mg
345.36 mg
Wapń
151.35 mg
249.73 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
0.97 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mleka skondensowanego i galaretek 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z mleka skondensowanego i galaretek

Lista alergenów dla ciasta z mleka skondensowanego i galaretek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania ciasta z mleka skondensowanego i galaretek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
210 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
5.04
Za 210 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Jogurt naturalny 2%
500 g
2 szklanki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
4.33
Za 500 g
Biszkopty
250 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 250 g
Koszt składników
27.10
Jak oceniasz przepis na ciasto z mleka skondensowanego i galaretek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób