Ciasta z mlekiem skondensowanym
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to doskonały pomysł na prosty do zrobienia sernik domowej roboty. Mleko skondensowane idealnie nadaje się do …
20 + 60 min łatwy 12 436 kcal
-
Ciasto z mlekiem skondensowanym
Ciasto z mlekiem skondensowanym jest bardzo puszyste i wilgotne, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis. Oprócz tego, że jest niesamowicie …
20 + 45 min łatwy 10 232 kcal
-
Tort napoleon
Litewski tort Napoleon jest wspaniałym pomysłem na urodzinowy wypiek w innej odsłonie. To ciasto, które składa się z placków przełożonych …
60 + 135 min trudny 10 795 kcal
Ciasta z mlekiem skondensowanym - przepisy
-
Ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki
Pyszne, delikatne i puszyste ciasto, przełożone czekoladowymi warstwami z aksamitnym, słodkim kremem? Idealny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub …
60 + 20 min łatwy 30 79 kcal -
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto. Sernik należy schłodzić przed podaniem, dlatego zaplanuj jego …
15 + 60 min łatwy 10 245 kcal
-
Wafle z mlekiem skondensowanym
Nie ma osoby, która nie wie co to wafle z mlekiem skondensowanym. Był to prosty i łatwy przepis, aby zaspokoić …
30 + 60 min łatwy 4 668 kcal
-
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Ciasto z mlekiem skondensowanym jest kremowe …
20 min łatwy 10 384 kcal -
Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym
Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym to bardzo ciekawy pomysł na pyszne ciasto. Mleko z puszki zastąpi dodatek cukru i wzbogaci masę …
20 min łatwy 10 387 kcal -
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami to świetna propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Kremowy sernik można przygotować …
20 + 60 min łatwy 10
-
Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek
Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek to świetny pomysł na szybkie do zrobienia ciasto. Galaretki owocowe pozwalają na uzyskanie kolorowego …
20 min łatwy 10 371 kcal -
Tres leche
Tres leche to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto pochodzi z kuchni meksykańskiej i doskonale sprawdzi …
20 + 50 min łatwy 10 573 kcal
-
3 bit bez pieczenia
3 bit bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser przygotowany bez użycia piekarnika. Z kilku prostych składników uzyskacie niezwykle …
40 min łatwy 24
-
Sernikobrownie z truskawkami
Sernikobrownie z truskawkami to doskonały wybór na deser do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach lub gdy …
30 + 40 min łatwy 10 484 kcal
-
Tort lodowy
Tort lodowy jest prosty do przygotowania. Jest to idealny pomysł na ciasto dla dzieci. Jak zrobić tort lodowy? Opcji jest …
50 min średni 12 414 kcal
-
Tarta limonkowa
Masz ochotę na słodki deser? Pyszna tarta limonkowa to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodko-kwaśnym, delikatnym kremem, która idealnie …
40 + 30 min łatwy 5 717 kcal
-
Deser z mleka skondensowanego
Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dlatego koniecznie dzisiaj …
20 + 15 min łatwy 30 85 kcal
-
Brownie bez cukru
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904 r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. …
25 + 30 min łatwy 10 184 kcal
-
Ciastka z mlekiem skondensowanym
Ciastka z mlekiem skondensowanym to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasteczka kruche. Masa na ciastka powinna zostać bardzo dobrze schłodzona …
10 + 10 min łatwy 20 246 kcal
-
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego to bardzo dobry pomysł na smaczne ciastka dla dzieci. Pyszne ciasteczka są chrupiące …
10 + 10 min łatwy 20 299 kcal
-
Tarta z kajmakiem i mascarpone
Tarta z kajmakiem i mascarpone — już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może …
20 + 20 min łatwy 12 341 kcal
-
Krem z mleka skondensowanego
Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dlatego koniecznie dzisiaj …
20 min łatwy 2 1009 kcal
-
Tynk z mleka skondensowanego
Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dlatego koniecznie dzisiaj …
60 min łatwy 2 1075 kcal
Ciasta z mlekiem skondensowanym - co to jest?
Mleko skondensowane powstaje przez odparowanie wody z pełnotłustego mleka krowiego. Najczęściej używamy je po prostu do kawy. Jednak głównie służy ono do wyrobu domowych deserów, lodów, kremów i ciast. W wyniku długiego gotowania mleka z cukrem powstaje tradycyjny polski kajmak. Masa kajmakowa wykorzystywana jest głównie do wyrobu klasycznych, polskich cukierków “Krówek”. Jest ona również idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Z masy kajmakowej robimy domowe batoniki, kremy i masy do ciasta przekładanego lub tortu, polewy do ciast i lodów oraz wielkanocnych mazurków, jak również polewy do ciasta. Z mleka skondensowanego wyrabiamy domowe desery, domowe lody, kremy do ciast oraz likier Adwokat.
Ciasta z mlekiem skondensowanym - przepisy na placki z dodatkiem mleka skondensowanego
Mleko skondensowane stanowi pyszny dodatek do kawy. Mało kto wie, że pozostałą część puszki możemy wykorzystać do tworzenia wspaniałych i pysznych deserów, lodów oraz ciast. Wyrobem pokrewnym jest kajmak, który w polskiej wersji stanowi świetny składnik kremów czy polewy do ciast i tortów, jak również składnik domowych batoników i słodkich przekąsek. Podsuwamy ciekawe pomysły, jak wykorzystać mleko skondensowane i kajmak do wyrobu domowych słodyczy, deserów i ciast. Przedstawiamy przepisy na proste i szybkie domowe słodkości wykonane przy użyciu mleka skondensowanego lub kajmaku.
Jak powstaje mleko skondensowane i czy jest zdrowe
Czy można zrobić domowe mleko skondensowane
Mleko skondensowane dostępne jest w handlu w puszkach lub kartonikach. Występuje w wersji zwykłej, słodzonej oraz light. Powstaje ono w wyniku odparowania wody z pełnotłustego mleka krowiego. Proces homogenizacji sprawia, że nabiera ono jednolitej, kremowej konsystencji.
Mleko skondensowane możemy z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu, dzięki czemu mamy pewność, że jest świeże i nie zawiera konserwantów. Mamy do dyspozycji kilka sposobów. Domowe mleko skondensowane uzyskamy gotując wodę z cukrem i masłem i dodając mleko w proszku. Innym sposobem jest wykorzystanie zwykłego mleka. Najłatwiejszy przepis na szybkie domowe mleko skondensowane wymaga gotowania mleka z cukrem. Ważne jest, aby masę cały czas mieszać, tak aby nie powstały grudki i całość się nie przypaliła.
Produktem, który powstaje w wyniku dłuższego gotowania mleka z cukrem jest kajmak. Jest on ważnym składnikiem wyrobów cukierniczych. Wyrób kajmaku wywodzi się z krajów południowo zachodniej Azji, gdzie wyrabia się rodzaj gęstego i kremowego serka. Kajmak turecki powstaje przez długie gotowanie mleka, a następnie odstawienie go na godziny lub dni do ostygnięcia i fermentacji. W Azji i na Bałkanach kajmak robiło się z mleka bawolic i jadało do pieczywa, jako danie śniadaniowe lub jako farsz do naleśników. Podobną potrawę jada się w Turcji, w krajach bałkańskich, w Iraku i w Afganistanie. Podobny wyrób robiono również w Anglii.
Polski kajmak wywodzi się z kajmaku tureckiego i pojawił się w XVIII wieku dzięki kontaktom ze wschodnim. W tym czasie pojawił się nowy wynalazek czyli kosztowny i luksusowy wówczas cukier. Z połączenia cukru i tureckiego kajmaku powstał oryginalny przepis na polski kajmak, czyli pyszny dodatek co ciast, który wtedy zaczął pojawiać się na szlacheckich stołach.
Kajmak upowszechnił się w Polsce szczególnie po II wojnie światowej, kiedy to zarówno cukier jak i mleko były tanie. Używano go do dekoracji ciast, na przykład wielkanocnych mazurków. Kajmak został wpisany na listę produktów tradycyjnych regionu kujawsko-pomorskiego. Z kajmaku robi się także tradycyjne, polskie krówki. Podobnym wyrobem są cukierki toffi lub irysy, jednak nie są one robione z kajmaku, lecz z cukru i masła.
Tradycyjnym, polskim wyrobem cukierniczym są “Krówki” wyrabiane właśnie z kajmaku. Ich twórcami była rodzina Pomorskich, która stworzyła wytwórnię Krówek na początku XX wieku. Gdy po wojnie zakłady zostały znacjonalizowane, rodzina Pomorskich zaczęła produkować Krówki w swoim ogrodzie, zaś ich przedsiębiorstwo istnieje do dziś.
Czy mleko skondensowane jest zdrowe
Mleko skondensowane zawiera pełnowartościowe białko i tłuszcz. Z całą pewnością domowe mleko skondensowane jest zdrowsze, o tyle, że nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Mleko skondensowane może jeść każdy. Warto jednak pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny i tuczący. Największym winowajcą jest cukier. Oczywiście niewielka ilość cukru w diecie nie stwarza problemu, szczególnie że cukier jest źródłem energii. Jednak jego nadmiar może stać się przyczyną chorób cywilizacyjnych.
Wbrew pozorom masa kajmakowa nie jest tylko zbiorem pustych kalorii. Zawiera ona cenny potas, wapń i sód, jak również witaminę B12. Jest to produkt nie tylko pyszny, lecz także zdrowy. Zarówno w przypadku mleka skondensowanego, kajmaku, jak i wyrobów cukierniczych tworzonych na ich podstawie, warto zachować umiar z uwagi na ich wysoką kaloryczność. Warto również sięgać po produkty mleka skondensowanego lub kajmaku z najmniejszą ilością słodkich dodatków, które podnoszą kaloryczność.
Jakie desery i ciasta z mlekiem skondensowanym i kajmakiem możemy zrobić w domu
Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania mleka skondensowanego jest dodawanie go do kawy. Stwarza to jednak ten problem, że nie możemy od razu wykorzystać całej puszki, która nie nadaje się do długiego przechowywania, nawet w lodówce. Dlatego też warto poznać przepisy i pomysły na wykorzystanie mleka skondensowanego do wyrobu pysznych ciast i deserów.
Mleko skondensowane ma szerokie zastosowanie w kuchni, nie tylko do kawy. Służy ono jako dodatek do ciast, ciastek, deserów, koktajli, czy też polewy, na przykład do lodów.
Desery i ciasta z mlekiem skondensowanym:
- domowe batoniki czekoladowe lub orzechowe,
- domowe krówki,
- polewa do lodów,
- kremy do ciast i tortów,
- domowe kostki z białej czekolady,
- likier adwokat,
- domowe lody,
- biszkopt nasączony mlekiem,
- ciasto dyniowe.
Placki i desery z dodatkiem kajmaku:
- polewa do sernika z kajmaku,
- ciasto krówkowe,
- wafle z masą kajmakową,
- ciasto Marlenka,
- ciasto Snickers,
- domowe snickersy.
Przepis na szybkie, domowe ciasta z mlekiem skondensowanym i kajmakiem
Szybkie desery i słodkie przekąski na bazie mleka skondensowanego
Z mleka skondensowanego możemy zrobić pyszne, domowe batoniki, które posłużą jako słodka i zdrowa przekąska. Wystarczy zagotować mleko skondensowane z dodatkiem orzechów, płatków owsianych i bakalii. Masę wykładamy do formy do ciasta i pieczemy. Po ostudzeniu możemy pociąć ją na batoniki.
Mleko skondensowane może posłużyć również do robienia słodkich przekąsek bez pieczenia. Potrzebujemy do tego białej lub ciemnej czekolady i dodatków jak wanilia, orzechy, bakalie itp. Mleko, białą czekoladę i pastę waniliową podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy orzechy i bakalie. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki do stężenia.
Szybkie placki z dodatkiem mleka skondensowanego
Z dodatkiem mleka skondensowanego robimy zwykle placki w rodzaju ciasta ucieranego. Wystarczy zmiksować mleko skondensowane z jajkami, następnie dodać miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia. Uzyskujemy pyszne, puszyste i wilgotne ciasto, które jest do tego szybkie i łatwe do zrobienia.
Mleko skondensowane świetnie sprawdza się do wyrobu ciast pianek bez pieczenia. Wystarczy połączyć mleko skondensowane z żelatyną lub galaretką. Fajne, kolorowe placki stworzymy łącząc galaretki w różnych kolorach.
Z dodatkiem masy kajmakowej robimy pyszne, słodkie placki w rodzaju Marlenka czy Snickers. Warstwowe ciasto Marlenka powstaje z upieczonych placków z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. Osobno pieczemy 5 cienkich placków, które następnie przekładamy masą wykonaną z budyniu i masy kajmakowej.
Deser snikers robimy bez pieczenia, gdyż jako spodu i warstw użyjemy herbatników. Robimy także dwie masy do przekładania na bazie budyniu. Jedne budyń łączymy z masą kajmakową, a drugi z masłem orzechowym. Warstwy herbatników przekładamy różnymi masami na przemian, zaś wierzch zalewamy polewą czekoladową.
Jak widać sposobów na wykorzystanie mleka skondensowanego, jak i kajmaku, jest wiele. Mimo, że są to produkty wysokokaloryczne, to zachowując rozsądny umiar, warto uprzyjemnić sobie życie pysznymi wypiekami i deserami z dodatkiem zdrowego kajmaku czy mleka skondensowanego.