Ciasta z mlekiem skondensowanym

ciasta z mlekiem skondensowanym

Mleko skondensowane powstaje przez odparowanie wody z pełnotłustego mleka krowiego. Najczęściej używamy je po prostu do kawy. Jednak głównie służy ono do wyrobu domowych deserów, lodów, kremów i ciast. W wyniku długiego gotowania mleka z cukrem powstaje tradycyjny polski kajmak. Masa kajmakowa wykorzystywana jest głównie do wyrobu klasycznych, polskich cukierków “Krówek”. Jest ona również idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Z masy kajmakowej robimy domowe batoniki, kremy i masy do ciasta przekładanego lub tortu, polewy do ciast i lodów oraz wielkanocnych mazurków, jak również polewy do ciasta. Z mleka skondensowanego wyrabiamy domowe desery, domowe lody, kremy do ciast oraz likier Adwokat.

Ciasta z mlekiem skondensowanym - polecane przepisy

Ciasta z mlekiem skondensowanym - pozostałe przepisy

Ciasta z mlekiem skondensowanym - przepisy na placki z dodatkiem mleka skondensowanego

Mleko skondensowane stanowi pyszny dodatek do kawy. Mało kto wie, że pozostałą część puszki możemy wykorzystać do tworzenia wspaniałych i pysznych deserów, lodów oraz ciast. Wyrobem pokrewnym jest kajmak, który w polskiej wersji stanowi świetny składnik kremów czy polewy do ciast i tortów, jak również składnik domowych batoników i słodkich przekąsek. Podsuwamy ciekawe pomysły, jak wykorzystać mleko skondensowane i kajmak do wyrobu domowych słodyczy, deserów i ciast. Przedstawiamy przepisy na proste i szybkie domowe słodkości wykonane przy użyciu mleka skondensowanego lub kajmaku.

Jak powstaje mleko skondensowane i czy jest zdrowe

Czy można zrobić domowe mleko skondensowane

Mleko skondensowane dostępne jest w handlu w puszkach lub kartonikach. Występuje w wersji zwykłej, słodzonej oraz light. Powstaje ono w wyniku odparowania wody z pełnotłustego mleka krowiego. Proces homogenizacji sprawia, że nabiera ono jednolitej, kremowej konsystencji.

Mleko skondensowane możemy z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu, dzięki czemu mamy pewność, że jest świeże i nie zawiera konserwantów. Mamy do dyspozycji kilka sposobów. Domowe mleko skondensowane uzyskamy gotując wodę z cukrem i masłem i dodając mleko w proszku. Innym sposobem jest wykorzystanie zwykłego mleka. Najłatwiejszy przepis na szybkie domowe mleko skondensowane wymaga gotowania mleka z cukrem. Ważne jest, aby masę cały czas mieszać, tak aby nie powstały grudki i całość się nie przypaliła.

Produktem, który powstaje w wyniku dłuższego gotowania mleka z cukrem jest kajmak. Jest on ważnym składnikiem wyrobów cukierniczych. Wyrób kajmaku wywodzi się z krajów południowo zachodniej Azji, gdzie wyrabia się rodzaj gęstego i kremowego serka. Kajmak turecki powstaje przez długie gotowanie mleka, a następnie odstawienie go na godziny lub dni do ostygnięcia i fermentacji. W Azji i na Bałkanach kajmak robiło się z mleka bawolic i jadało do pieczywa, jako danie śniadaniowe lub jako farsz do naleśników. Podobną potrawę jada się w Turcji, w krajach bałkańskich, w Iraku i w Afganistanie. Podobny wyrób robiono również w Anglii.

Polski kajmak wywodzi się z kajmaku tureckiego i pojawił się w XVIII wieku dzięki kontaktom ze wschodnim. W tym czasie pojawił się nowy wynalazek czyli kosztowny i luksusowy wówczas cukier. Z połączenia cukru i tureckiego kajmaku powstał oryginalny przepis na polski kajmak, czyli pyszny dodatek co ciast, który wtedy zaczął pojawiać się na szlacheckich stołach.

Kajmak upowszechnił się w Polsce szczególnie po II wojnie światowej, kiedy to zarówno cukier jak i mleko były tanie. Używano go do dekoracji ciast, na przykład wielkanocnych mazurków. Kajmak został wpisany na listę produktów tradycyjnych regionu kujawsko-pomorskiego. Z kajmaku robi się także tradycyjne, polskie krówki. Podobnym wyrobem są cukierki toffi lub irysy, jednak nie są one robione z kajmaku, lecz z cukru i masła.

Tradycyjnym, polskim wyrobem cukierniczym są “Krówki” wyrabiane właśnie z kajmaku. Ich twórcami była rodzina Pomorskich, która stworzyła wytwórnię Krówek na początku XX wieku. Gdy po wojnie zakłady zostały znacjonalizowane, rodzina Pomorskich zaczęła produkować Krówki w swoim ogrodzie, zaś ich przedsiębiorstwo istnieje do dziś.

Czy mleko skondensowane jest zdrowe

Mleko skondensowane zawiera pełnowartościowe białko i tłuszcz. Z całą pewnością domowe mleko skondensowane jest zdrowsze, o tyle, że nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Mleko skondensowane może jeść każdy. Warto jednak pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny i tuczący. Największym winowajcą jest cukier. Oczywiście niewielka ilość cukru w diecie nie stwarza problemu, szczególnie że cukier jest źródłem energii. Jednak jego nadmiar może stać się przyczyną chorób cywilizacyjnych.

Wbrew pozorom masa kajmakowa nie jest tylko zbiorem pustych kalorii. Zawiera ona cenny potas, wapń i sód, jak również witaminę B12. Jest to produkt nie tylko pyszny, lecz także zdrowy. Zarówno w przypadku mleka skondensowanego, kajmaku, jak i wyrobów cukierniczych tworzonych na ich podstawie, warto zachować umiar z uwagi na ich wysoką kaloryczność. Warto również sięgać po produkty mleka skondensowanego lub kajmaku z najmniejszą ilością słodkich dodatków, które podnoszą kaloryczność.

Jakie desery i ciasta z mlekiem skondensowanym i kajmakiem możemy zrobić w domu

Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania mleka skondensowanego jest dodawanie go do kawy. Stwarza to jednak ten problem, że nie możemy od razu wykorzystać całej puszki, która nie nadaje się do długiego przechowywania, nawet w lodówce. Dlatego też warto poznać przepisy i pomysły na wykorzystanie mleka skondensowanego do wyrobu pysznych ciast i deserów.

Mleko skondensowane ma szerokie zastosowanie w kuchni, nie tylko do kawy. Służy ono jako dodatek do ciast, ciastek, deserów, koktajli, czy też polewy, na przykład do lodów.

Desery i ciasta z mlekiem skondensowanym:

  • domowe batoniki czekoladowe lub orzechowe,
  • domowe krówki,
  • polewa do lodów,
  • kremy do ciast i tortów,
  • domowe kostki z białej czekolady,
  • likier adwokat,
  • domowe lody,
  • biszkopt nasączony mlekiem,
  • ciasto dyniowe.

Placki i desery z dodatkiem kajmaku:

  • polewa do sernika z kajmaku,
  • ciasto krówkowe,
  • wafle z masą kajmakową,
  • ciasto Marlenka,
  • ciasto Snickers,
  • domowe snickersy.

Przepis na szybkie, domowe ciasta z mlekiem skondensowanym i kajmakiem

Szybkie desery i słodkie przekąski na bazie mleka skondensowanego

Z mleka skondensowanego możemy zrobić pyszne, domowe batoniki, które posłużą jako słodka i zdrowa przekąska. Wystarczy zagotować mleko skondensowane z dodatkiem orzechów, płatków owsianych i bakalii. Masę wykładamy do formy do ciasta i pieczemy. Po ostudzeniu możemy pociąć ją na batoniki.

Mleko skondensowane może posłużyć również do robienia słodkich przekąsek bez pieczenia. Potrzebujemy do tego białej lub ciemnej czekolady i dodatków jak wanilia, orzechy, bakalie itp. Mleko, białą czekoladę i pastę waniliową podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy orzechy i bakalie. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki do stężenia.

Szybkie placki z dodatkiem mleka skondensowanego

Z dodatkiem mleka skondensowanego robimy zwykle placki w rodzaju ciasta ucieranego. Wystarczy zmiksować mleko skondensowane z jajkami, następnie dodać miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia. Uzyskujemy pyszne, puszyste i wilgotne ciasto, które jest do tego szybkie i łatwe do zrobienia.

Mleko skondensowane świetnie sprawdza się do wyrobu ciast pianek bez pieczenia. Wystarczy połączyć mleko skondensowane z żelatyną lub galaretką. Fajne, kolorowe placki stworzymy łącząc galaretki w różnych kolorach.

Z dodatkiem masy kajmakowej robimy pyszne, słodkie placki w rodzaju Marlenka czy Snickers. Warstwowe ciasto Marlenka powstaje z upieczonych placków z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. Osobno pieczemy 5 cienkich placków, które następnie przekładamy masą wykonaną z budyniu i masy kajmakowej.

Deser snikers robimy bez pieczenia, gdyż jako spodu i warstw użyjemy herbatników. Robimy także dwie masy do przekładania na bazie budyniu. Jedne budyń łączymy z masą kajmakową, a drugi z masłem orzechowym. Warstwy herbatników przekładamy różnymi masami na przemian, zaś wierzch zalewamy polewą czekoladową.

Jak widać sposobów na wykorzystanie mleka skondensowanego, jak i kajmaku, jest wiele. Mimo, że są to produkty wysokokaloryczne, to zachowując rozsądny umiar, warto uprzyjemnić sobie życie pysznymi wypiekami i deserami z dodatkiem zdrowego kajmaku czy mleka skondensowanego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto