Ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki
- Mleko skondensowane (zagęszczone) 1 puszka (400 g)
- Czekolada gorzka 2 tabliczki (200 g)
- Żelatyna 2 łyżki (20 g)
- Galaretka 2 opakowania (80 g)
Przepis na ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki gorącej wody.
W rondelku umieść puszkę mleka skondensowanego, tak aby była całkowicie zanurzona w wodzie. Gotuj ją na małym ogniu przez 2-3 godziny, aby uzyskać konsystencję karmelu.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, aż stanie się gładka i jednolita.
Wlej uzyskany karmel z mleka skondensowanego do rozpuszczonej czekolady. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.
Wlej masę do foremek silikonowych, tak aby każda forma była wypełniona tylko w połowie.
Rozpuść dwie galaretki w 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
Wlej przygotowane galaretki na masę czekoladową w każdej foremce.
Wstaw foremki do lodówki i pozostaw ptasie mleczko do schłodzenia i stężenia na co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
3 bit bez pieczenia
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tort lodowy
-
Ciasto z mlekiem skondensowanym
-
Tort napoleon
-
Tarta limonkowa
-
Krem z mleka skondensowanego
-
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym
-
Deser z mleka skondensowanego
-
Brownie bez cukru
-
Wafle z mlekiem skondensowanym
-
Ciastka z mlekiem skondensowanym
-
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
-
Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym
-
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
-
Ciasto z mleka skondensowanego i galaretek
-
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
-
Ciasta z mlekiem skondensowanym
Więcej informacji na temat ptasiego mleczka z mleka skondensowanego i galaretki
Pyszne, delikatne i puszyste ciasto, przełożone czekoladowymi warstwami z aksamitnym, słodkim kremem? Idealny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub deser w gronie znajomych czy rodziny.
Znasz ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki? Zapewne tak, nie ma chyba osoby, która go nie zna i która nie próbowała. Nie musisz ograniczać się do kupnej wersji, dzisiaj pokaże Ci sprawdzony przepis na ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki. Całe przygotowanie jest ekspresowe, nie zajmie Ci ono dużo czasu. Wystarczy wstawić ciasto do lodówki, a później już tylko cieszyć się jego słodkim smakiem.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować kakao, słodką śmietankę, masło, cukier, żelatynę i białka jaja.
Przy wyborze kakao zwróć uwagę na wysoką zawartość kakao, cukier użyłam zwykły biały, ponieważ szybko się rozpuszcza, nie ma jedna przeciwskazań aby użyć innego rodzaju np. cukru trzcinowego lub jego zamiennika np. ksylitol. W tym przepisie co prawda nie będziemy używać całych jajek, przydadzą się tylko białka, jednak nie wyrzucaj żółtek, wykorzystaj je do innego przepisu.
Żelatynę możesz użyć tradycyjną w proszku lub w plastrach, ja zdecydowałam się na tę w proszku, ale nic nie stoi na przeszkodzie zamiany jej. Placek na pewno wyjdzie z każdym rodzajem żelatyny.
Zacznijmy przygotowywać czekoladowe warstwy. Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz kostkę masła razem z kakao, cukrem i śmietanką. Możesz także dodać odrobinę cukru waniliowego, który dodaj odrobiny innego posmaku i idealnie wkomponuje się w całe ciasto. Następnie przygotuj żelatynę, najlepiej według instrukcji na opakowaniu i dodaj do czekoladowej masy. Dla mnie ptasie mleczko to zawsze biały słodki krem z czekoladowym akcentem, ale jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto na zimno z galaretką.
Białka jaj ubij z odrobiną soli za pomocą miksera. Możesz dodać odrobinę żelatyny.
Wylej połowę porcji czekoladowej masy na blachę i wyłóż pianką.
Następnie wylej pozostałą część masy czekoladowej.
Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Skoro już wiesz, jak zrobić ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki, koniecznie spróbuj sam. To idealny pomysł na szybkie, domowe łakocie.
Alergeny w ptasim mleczku z mleka skondensowanego i galaretki
Lista alergenów dla ptasiego mleczka z mleka skondensowanego i galaretki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
Wartości odżywcze ptasiego mleczka z mleka skondensowanego i galaretki
Zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć białą.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.